Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συμφωνία για νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ αποκαλύπτει η WSJ

Σε διάψευση δημοσιεύματος της Wall Street Journal (10/05), που ήθελε την Ελλάδα να ζητά νέα συμφωνία οικονομικής βοήθεια, ύψους 60 δισ. ευρώ και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα, προχώρησε η κυβέρνηση. Σημειώνεται, πως εάν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου, αυτό θα σημάνει αυτόματα και την υπογραφή νέου Μνημονίου.
“Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα, που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε, ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας περίπου 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται να ανέφερε, ότι "αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις μετά τον έλεγχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο", προσθέτοντας ότι "το θέμα αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά στο συμβούλιο Ecofin της ερχόμενης εβδομάδας".
Το νέο πακέτο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες της Ελλάδας ύψους 27 δισ. ευρώ για το 2012 και επιπλέον 32 δισ. ευρώ για το 2013.
Μεταξύ των δυνατών επιλογών, οι οποίες συζητούνται, ανέφερε το δημοσίευμα, είναι η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων και η πρόσβαση της Ελλάδας στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ακόμη, ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία ερωτήματα σχετικά με το όποιο νέο πακέτο, σημειώνοντας πως “τα τωρινά δημοσιεύματα δεν έχουν συνοχή”.
Πρώτον, ότι υπάρχει ξεκάθαρα η ανάγκη, δεύτερον ότι υπάρχουν ισότιμοι όροι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, που επίσης έχουν λάβει πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και τρίτον το γεγονός ότι πολλά κράτη της Ευρωζώνης είναι αντίθετα σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: