Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ξεκινά το δίμηνο "των παθών" για την κυβέρνηση

Αρχής γενομένης από την Τρίτη του Πάσχα (26/04), οπότε και θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 από τη Eurostat και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ληφθούν από την κυβέρνηση σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Από το μέγεθος της αναθεώρησης του ελλείμματος θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της προσαρμογής που θα χρειαστεί να γίνει φέτος.
Αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, ενώ 9 με 10 του ίδιου μήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ έως το 2015.
Από την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα καταρτιστεί στα τέλη Μαΐου, θα εξαρτηθεί εάν και σε ποιο βαθμό θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.
Κρίσιμος μήνας και ο Ιούνιος, κατά τον οποίο η κυβέρνηση για πρώτη φορά θα ενημερώσει την Ευρώπη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, έστω και αν αυτό θα αφορά στο ομόλογο της Διασποράς.
Ένας άλλος τομέας που θα «ανοίξει» μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι και αυτός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Νέα σενάρια ανασχηματισμού

Εν τω μεταξύ, έχουν πυκνώσει και πάλι τα σενάρια για ανασχηματισμού αμέσως μετά το Πάσχα ή το αργότερα μετά την ψήφιση του εθνικού σχεδίου από τη Βουλή, εφόσον δεν προκριθεί η προσφυγή στις κάλπες, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να διαδραματίζει ρόλο «κλειδί», καθώς κάποιοι τον θέλουν ακόμη και στη θέση του αντιπροέδρου.
Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν στο νέο σχήμα θα περιλαμβάνονται στελέχη όπως η κ. Μπριμπίλη, ο κ. Γερουλάνος και η κ. Κατσέλη.
Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία μιας τέτοιας κίνησης, καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: