Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Έπεσαν έξω στο έλλειμμα του 2010 και θα το πληρώσουμε με νέα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ - Οι απαιτήσεις της τρόικας


- Στο 10,6% του ΑΕΠ και στα 24,6 δις ευρώ ''κάθεται'' το έλλειμμα του 2010
- Ο στόχος ήταν 9,5% του ΑΕΠ και 22 δις ευρώ
- Που είναι οι αποκρατικοποιήσεις θα ρωτήσει από Δευτέρα που φτάνει στην Αθήνα η τρόικα
- Τι απαντάει το υπουργείο Οικονομικών
Στα επίπεδα του 10,6% του ΑΕΠ ή στα 24,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται τελικά το περυσινό έλλειμμα, σύμφωνα με το πληροφορίες του Euro2day, που σημαίνει αυτομάτως νέα μέτρα.
Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε παραπάνω μέσα στη χρονιά 2,6 δις ευρώ από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και άλλα 1,8 δις ευρώ για την κάλυψη των αποκλίσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού που στο σύνολο δηλαδή φτάνουν τα 4,4 δις ευρώ.
Τα νέα μέτρα που απαιτούνται θα συζητηθούν με την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την και πλέον στόχος είναι το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στα 17 δις ευρώ.
Με την τρόικα θα οριστικοποιηθούν επίσης και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, για τις χρονιές 2012 - 2015 και τα οποία ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, αλλά και το περίφημο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει να βάλει στα κρατικά ταμεία 50 δις ευρώ έως το 2015.
Ανακοίνωση σχετικά με τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών :
''Τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά ετοιμάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία και τα αποστέλλει στην Eurostat για έλεγχο.
Με δεδομένη την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω εμπέδωσης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: