Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Την Πέμπτη τα μέτρα-σοκ για να .... κάνουμε την έκπληξη στις αγορές

“Ναι, σε όλα” θα απαντήσει όπως όλα δείχνουν η Κυβέρνηση στην τρόικα που ζητάει γη και ύδωρ ή αλλιώς 15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2013.
Η φημολογία για αναδιάρθρωση, κοινώς χρεοκοπία με άλλες λέξεις, των τελευταίων ημερών δεν είναι διόλου τυχαία. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει σαφή στόχο πίεσης. Με το χρηματιστήριο να πέφτει κατακόρυφα, τα spreads να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και την τρύπα στον προϋπολογισμό να αυξάνεται μέρα τη μέρα αναζητείται άμεσα πάτημα για να βγει η οικονομία στην επιφάνεια και να πάρει μια ανάσα, έστω δυο ετών.
Την ανάσα αυτή όμως θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά άμεσα ή έμμεσα όλοι μας. Η κυβέρνηση βάφτισε τα μέτρα εδώ και δυο εβδομάδες “εθνικό σχέδιο” και θα το παρουσιάσει ως επιτυχία απέναντι στην πιθανή χρεοκοπία για την οποία επίσης υπογράψαμε ένα επίσης επιτυχημένο μνημόνιο πριν ακριβώς ένας χρόνο.
Τα μέτρα που θα ακούσουμε την Πέμπτη θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ δυσάρεστα νέα για τους πολίτες.

Ποιες είναι οι εκπλήξεις που ετοιμάζει στις αγορές η κυβέρνηση;

Πρώτα απ' όλα οι αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή οι πωλήσεις, των εισηγμένων ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο (το κόστος τους θα έχει πέσει και θα έχουν γίνει πιο ελκυστικές καθώς θα έχει μειωθεί και το μισθολογικό κόστος μέσω ενιαίου μισθολογίου και εκεί).
Παράλληλα θα μπει και το σχετικό πωλητήριο σε άλλα ασημικά, όπως τα ακίνητα του Δημοσίου με πρώτα αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αυτά είναι ο πλούτος της χώρας, στον προσωπικό πλούτο των πολιτών μπαίνει απευθείας το κρατικό χέρι στην τσέπη με περικοπές σε όλα.
Κοινωνικά επιδόματα
Εργασιακά επιδόματα
Φοροαπαλλαγές
Απώλειες θα έχουμε όλοι μας και από τις περικοπές της τάξης του 20% στις δαπάνες για την υγεία, ενώ θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές και στις εξοπλιστικές δαπάνες.
Γιατί όλα αυτά και μάλιστα μαζεμένα και με μεγάλη σπουδή; Η απάντηση έρχεται ως συνήθως από το εξωτερικό, εντός συνόρων απλά κάθε λίγους μήνες απλά έχουμε βαφτίσια στα μέτρα.
Σύμφωνα με το Reuters λοιπόν όλοι βλέπουν ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα οδηγηθεί σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Αν αυτή γίνει σε δύο τρία χρόνια τότε οι μόνοι που θα έχουν να χάσουν θα είναι Ε.Ε. και ΔΝΤ και αυτό φυσικά και δεν συμφέρει... Κάπως έτσι και με τον εκβιασμό της επόμενης δόσης του δανείου ... πωλείται ό,τι έχει αξία για να βγουν τα μελλοντικά σπασμένα.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: