Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Yποβάθμιση 4 τραπεζών από την Standard & Poor's

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+».
Ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB». Η υποβάθμιση αυτή, επισημαίνει η S&P, οφείλεται στην συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα, στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά και στην γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, αντανακλά την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε κατά δύο βαθμίδες τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην «Ομάδα 7» από την «Ομάδα 5», που ήταν προηγουμένως. Η αξιολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Ο οίκος αναφέρει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση BICRA αντανακλά τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από «αυτό που περιμένουμε να είναι ένα αυξανόμενα σκληρό λειτουργικό περιβάλλον και αυτό που θεωρούμε σήμερα ως μεγαλύτερη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».
Τέλος, ο S&P αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5% από 2,5% προηγουμένως, ενώ εκτιμά ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση του προϋπολογισμού με μείωση δαπανών και νέα μέτρα για αύξηση εσόδων.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody's, με ανακοίνωσή του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. «Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι Fitch και Standard & Poor's ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών. Μάλιστα, οι νέες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να προχωρήσουν σε διακοπή της κάλυψης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.
Ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές θα αργήσουν να ξαναδείξουν εμπιστοσύνη στα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Θα περάσει «κάποιος χρόνος» για να σταματήσουν οι αγορές να υπερεκτιμούν τους κινδύνους που απορρέουν από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank).
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε με ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών, με θέμα την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013, άσκησε έντονη κριτική στις αποφάσεις και τη δράση των οίκων αξιολόγησης. «Χθες ένας οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας και είναι ο ίδιος οίκος που βαθμολόγησε με "ΑΑA" τα τοξικά ομόλογα. Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αυθαίρετο και απαράδεκτο τρόπο απέναντι σε λαούς και έθνη».
http://tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: