Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου, Καραμανλής και Πάγκαλος μέσα από τα "μάτια" της Wikileaks

Απόρρητα τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που αναφέρονταν σε Έλληνες πολιτικούς και βρίσκονταν στη διάθεση του WιkiLeaks, είδαν το φως της δημοσιότητας. Λεπτομερείς οι αναφορές σε υπουργούς. Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο "επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα", τον Κώστα Καραμανλή "Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής" και τον Ευάγγελο Βενιζέλο "έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς".
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής (20/03), τα έγγραφα αφορούν -μεταξύ άλλων- τη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Πιο συγκεκριμένα, έγγραφα με ημερομηνία μετά τις εκλογές του 2007 αναφέρουν για τον Γ. Παπανδρέου:
“Υποστηρικτές του αναφέρουν ότι ακόμη κι αν νικήσει ο Παπανδρέου, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας . Σύμφωνα με τους ίδιους δυστυχώς οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι, δε συμμετέχουν στη διαδικασία”.
Μετά την επικράτηση Παπανδρέου στην εσωκομματική διαδικασία, άλλο τηλεγράφημα δείχνει τις επιφυλάξεις για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ηγεσία και αν έχει το όραμα για να φέρει το κόμμα στην εξουσία.
“Ο Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική στάση του και καταφεύγει όλο και περισσότερα σε πατριωτικά – λαϊκιστικά σχόλια που θυμίζουν τον πατέρα του” γράφει η πρεσβεία το 2008.
Ο “καυστικός” Πάγκαλος
Σε τηλεγράφημα από τον Οκτώβριο του 2009 ο αντιπρόεδρος παρουσίαζεται ως “επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού Κινήματος. Είναι αρνητικός προς τον καπιταλισμό και βασικό μέλος της “επαναστατικής” ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν κοντά στον Α. Παπανδρέου”.
“Με μακρά ιστορία και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, μαχητικός πολιτικός” ο Πάγκαλος ξεχωρίζει για την “καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς”.
Ο “δεινός ρήτωρ” Βενιζέλος
“Η γνώση του σε αμυντικά θέματα είναι ελάχιστη προς το παρόν, παρόλο που οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι επιδέξιος μαθητής και θα καλύψει την απουσία εμπειρίας με τη γνωστή εργασιομανία του”, αναφέρει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο αμερικανός πρέσβης.
“Ο Βενιζέλος είναι έξυπνος και δεινός ρήτωρ και δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς. Το πρόσωπο έχει μία μόνιμη έκφραση δυσαρέσκειας και χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο για να την εκφράσει”.
“Είναι φιλόδοξος, εριστικός, καυστικός και υπερήφανος, πονηρός, ελαφρώς ενοχλητικός και ενώ όχι αντιαμερικανός, όχι και μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής”, αναφέρεται σε άλλα τηλεφραφήματα.
Ο “άνετος” Καραμανλής
Ορμώμενος από την πρώτη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον τότε νέο πρέσβη, Ν. Σπέκχαρντ, στο τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης αναφέρει:
“Ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητα του για τις ΗΠΑ. Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση άναψε. Καθόταν “στην άκρη της καρέκλας του” και έπαιζε με το κομπολόι του”.
“Πρέπει να είσαι διακριτικός, να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού”, συμβούλευσε τον κ. Καραμανλή.
http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/314943.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: