Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κάνει πίσω για τα F -16 η Ελλάδα

Μόνο αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη η Ελλάδα θα συνδράμει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως δήλωσαν την Κυριακή (20/3) πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα διαθέσει τη βάση της Σούδας, ένα ιπτάμενο ραντάρ κι ένα ελικόπτερο έρευνας διάσωσης. Την Τρίτη (22/3) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τη Βουλή για την υπόθεση της Λιβύης.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ αναμένεται πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/3).
Υπάρχει το ενδεχόμενο η Συμμαχία να βοηθήσει τα κράτη που διεξάγουν την επιχείρηση με πρακτικά μέσα και παροχή πληροφοριών.
Συνολικά, δύο επιχειρησιακά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί, ένα για επιτήρηση της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και ένα για επιβολή εμπάργκο όπλων.
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν χώρες που δείχνουν επιφυλακτικές στο να λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις τους εμπλέκονται ήδη σε σημαντικό βαθμό στο Αφγανιστάν.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:
"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης".
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης για συμμετοχή στην επίθεση κατά της Λιβύης.
http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/315002.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: