Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή το νομοσχέδιο των τυχερών παιγνίων

Τι προσδοκά το κράτος και τι ισχύει για τους παίκτες
Στη Βουλή έφερε το υπουργείο Οικονομικών το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, με στόχο τον έλεγχο και τη ρύθμιση ενός τομέα στον οποίο ανθεί η παρανομία.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με τις προωθούμενες διατάξεις «επιχειρείται η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από μία αγορά που λειτουργεί σήμερα χωρίς κανέναν έλεγχο και ρύθμιση, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου».
Εκτιμάται μάλιστα ότι ο παράνομος κύκλος εργασιών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ το χρόνο, από τα οποία τα 4 δισ. αφορούν στο παράνομο στοίχημα.
Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί για το 2011 να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων, τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση.
Υπολογίζεται παράλληλα ότι θα «γλιτώσουμε» το πρόστιμο των 31.536 ευρώ την ημέρα, όσο δηλαδή μας στοιχίζει η πλήρης απαγόρευση που ισχύει σήμερα στη χώρα μας και αντιτίθεται στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ενώ ορίζονται κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού:
- Απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους σε τυχερά παίγνια. Τα άτομα αυτά μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά - ψυχαγωγικά παίγνια.
- Ορίζεται ανώτατο όριο συμμετοχής στα παίγνια με παιγνιομηχανήματα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 ευρώ.
- Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.
- Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισμοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και οι χρηματικές ροές.
- Ορίζονται κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών από τους οποίους εξαιρούνται οι ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: