Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μείωση του χρόνου καταβολής των συντάξεων

Σχέδιο διάταξης για τη μείωση του χρόνου καταβολής των συντάξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι το μέτρο να υλοποιηθεί το «συντομότερο δυνατόν».
Σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο διάταξης, με το οποίο «θα καθιερωθεί ως υποχρεωτική η έκδοση οριστικής απόφασης για συνταξιοδότηση σε εύλογο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται».
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρινίζει, επίσης, ότι «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, για οποιοδήποτε λόγο, η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, θα υποχρεούνται οι ασφαλιστικοί φορείς σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών, από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται και 3 μηνών σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση».
Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης θα συγκροτηθούν κλιμάκια των Ασφαλιστικών Οργανισμών, από υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης ή απονομής σύνταξης και έχουν την ανάλογη εμπειρία, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας είπε ότι η διαδικασία που θα καθιερωθεί, «είναι στο στάδιο της επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του υπουργείου, αφού κατά το παρόν διάστημα επιλύονται τεχνικής φύσεως θέματα. Πάντως, ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι το μέτρο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου με την ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, προκειμένου το μέτρο της προσωρινής σύνταξης να εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιοδοτικών ταμείων και για όλους τους ασφαλισμένους. Είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε το μέτρο θα έχει απόλυτη εφαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: