Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τα ιαπωνικά πυρηνικά

Νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks

Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.
Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, αξιωματούχος της IAEA είπε το Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.
Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι «αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει».
«Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας».
Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: