Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Μετωπική σύγκρουση τριών υπουργών με τον "τσάρο"

Τρείς κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης είχαν ζητήσει από τον Γιωργο Παπακωνσταντίνου να επανεξετάσει το θέμα των αρμοδιοτήτων με τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών έχει ενισχύσει τον Οικονομικό Εισαγγελέα. Οι υπουργοί, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούσαν πως η συγκέντρωση υπερεξουσιών σε έναν θεσμό που αντίστοιχος υπάρχει και στα δικά τους υπουργεία μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση αρμοδιοτήτων.
Τη μάχη, όπως όλα δείχνουν μετά το σημερινό Υπουργικό, έχασε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφού τελικά η Οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο "οικονομικός εισαγγελέας" θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, το χρονικό διάστημα δίωξής τους ξεκινά από το "αυτόφωρο της τέλεσης" και εκτείνεται ως το 1/3 του χρόνου παραγραφής που είναι για τα πλημμελήματα 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, δηλαδή τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρεται να είπε στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με την Οικονομική Αστυνομία πως "θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου".
Να θυμήσουμε πως την σύσταση θέσης οικονομικού εισαγγελέα είχε ανακοινώσει στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 4 Φεβρουαρίου λέγοντας πως "φέρνει διατάξεις πιο σκληρές απ’ ό,τι πριν, για να μπορεί με αυτόφωρη διαδικασία να τιμωρείται η μεγάλη και συστηματική φοροδιαφυγή".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Παπουτσής επιχειρηματολογώντας κατά της θέσπισης του Οικονομικού Εισαγγελέα φέρνει σαν παράδειγμα την περίπτωση του παραδικαστικού κυκλώματος το οποίο όπως σημειώνει με νόημα, δεν θα είχε ποτέ αποκαλυφθεί από μια τέτοιου είδους Αρχή.
http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: