Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

200 οικονομολόγοι σε Μέρκελ: Εξαναγκάστε τους σε χρεοκοπία!

Αυξάνονται οι πιέσεις στην γερμανίδα καγκελάριο κατά των δαπανηρών για τον γερμανό φορολογούμενο διασώσεων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η Μέρκελ αντιμετωπίζει τη μία εκλογική ήττα μετά την άλλη.Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά τον πρόεδρο της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, ο οποίος τάχθηκε κατά της επαναγοράς ομολόγων και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, περίπου 200 γερμανοί οικονομολόγοι υπογράφουν δήλωση στην οποία καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να μην συναινέσει κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, σε προτάσεις που θα οδηγήσουν σε νέα “έξοδα” για τους γερμανούς φορολογούμενους. Αντίθετα, ζητούν να επιμείνει η καγκελάριος σε ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων χωρών – μελών.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο θα βρεθεί στο τραπέζι η λεγόμενη συνολική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και – αν οι συνθήκες το ευνοήσουν – καλύτερο επιτόκιο.
Ωστόσο, η καγκελάριος, βρίσκεται σε στενωπό, αντιμετωπίζοντας σφοδρές αντιδράσεις από το εσωτερικό. Τώρα, 197 οικονομολόγοι, υπογράφουν επιστολή στην οποία καλούν την γερμανική κυβέρνηση να αρνηθεί τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξαναγκάσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε χρεοκοπία.
Όπως αναφέρουν, με το να δίνονται συνεχώς εγγυήσεις στις χώρες που έχουν τεράστια χρέη, τις “παρακινούμε” να επαναλάβουν τα ίδια λάθη.Τονίζουν ότι όσα προβλέπει η Γερμανία για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και για την προώθηση του λεγόμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας - σύνταξη στα 67 για όλη την Ευρωζώνη, ευθυγράμμιση μισθών - παραγωγικότητας κ.α.- δεν επαρκούν και υποστηρίζουν ότι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική κατά των κρίσεων χρέους προϋποθέτει τη δυνατότητα χρεοκοπίας.
Επίσης αναφέρουν ότι βοήθεια πρέπει να δίνεται, αφού η χώρα που χρωστάει έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της πράγμα που θα γίνεται με τα κριτήρια του ΔΝΤ και όχι της ίδιας. Όσο για την ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνει απεριόριστη υποστήριξη στις αναξιόχρεες χώρες μέσω αγορών ομολόγων γιατί κινδυνεύει και η ίδια να γίνει μία "κακή τράπεζα".
Μάλιστα, βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ετοιμάζουν ψήφισμα στο οποίο καλούν την κυβέρνηση να μην συμφωνήσει σε οποιοδήποτε μέτρο που θα μετατρέψει την ΕΕ σε "Ένωση μεταβίβασης πόρων" όπως αναφέρουν. Σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά στην αγορά κρατικών ομολόγων με πόρους του μηχανισμού. Το ψήφισμα θα τεθεί στην Ολομέλεια στις 17 Μαρτίου, λίγο δηλαδή πριν την Σύνοδο "ώστε να ενισχύσει την κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών" όπως αναφέρουν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: