Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ανάβει «αντάρτικο»

Μόλις μία ημέρα από τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς τροποποιήσεις και εξαιρέσεις και ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες έντονες αντιδράσεις, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα και για «αντάρτικο».

Θέμα επιβίωσης

Για κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και για απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) λόγω της πτώσης του τζίρου που -όπως υποστηρίζει- θα επιφέρει η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Τσάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, ανέφερε πως ήδη ο κλάδος έχει σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης, επισημαίνοντας πως αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Όπως είπε ο κ. Τσάκος, η πτώση του τζίρου έχει φτάσει ήδη στο 50%, και αν εφαρμοστεί ο νόμος, τότε αναμένεται περαιτέρω μείωση, που ενδεχομένως να φτάσει και στο 40%.

Εως 20.000 λουκέτα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Γ. Καββαθάς, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος, αφού τόνισε ότι «ο κλάδος διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο και μετά», υποστήριξε ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα φέρει τουλάχιστον 15.000 με 20.000 λουκέτα στις επιχειρήσεις και 80.000 νέους ανέργους.

Ζητούν αναστολή, ετοιμάζουν «αντάρτικο»

Χθες, κατά τη διάρκεια του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΕ, απορρίφθηκαν οι ακραίες προτάσεις αντίδρασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο -όπως η μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών-, αλλά υιοθετήθηκε η πρόταση να υπάρξει κινητοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου με εκδηλώσεις και δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας, με κύρια αιτήματα την αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και την έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου».
Πάντως, τα σωματεία που μετέχουν στην Ομοσπονδία δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα αντίδρασής τους στην εφαρμογή του νόμου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες του κλάδου να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων. «Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας» σημείωσε ο κ. Τσάκος.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=78633

Δεν υπάρχουν σχόλια: