Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Ξανασβήνει» το τσιγάρο

Χωρίς τροποποιήσεις και χωρίς καμία εξαίρεση θα εφαρμοστεί ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος επιπλέον εξήγγειλε σημαντική αύξηση των ελέγχων και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Κύριο ζητούμενο και αυτήν τη φορά παραμένει το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, θα συνδράμουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι πρόκειται να ενισχυθούν, καθώς θα προστεθούν στα κλιμάκια ελέγχου άλλοι 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. «Εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπ. Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιος ελέγχει, ποιος δεν ελέγχει, για το ποιος εφαρμόζει και ποιος δεν εφαρμόζει» είπε χαρακτηριστικά ο υπ. Υγείας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να συνεχίσει να γελοιοποιείται.

Χιλιάδες καταγγελίες, ελάχιστα πρόστιμα

Ενδεικτική, πάντως, ήταν η τοποθέτηση του υφ. Υγείας Μ. Τιμοσίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλλουν πρόστιμα, καθώς, αν και υπήρξαν 343.000 καταγγελίες σε διάστημα 2 μηνών στην ειδική τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου για το κάπνισμα, καταγράφηκαν μόλις 3.000 παραβάσεις και επιβλήθηκαν μόλις 370 πρόστιμα. Ταυτόχρονα γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει ένταση και της εκστρατείας ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος, με βασικότερα «πεδία» τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα μαιευτήρια και το στρατό.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (πέρα από τις δημόσιες υπηρεσίες, και σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.ά.), ειδάλλως προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για όσους καπνίζουν και μέχρι 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Μοναδικές εξαιρέσεις, τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου του 2011, αποτελούν τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων και τα καζίνα, στα οποία δόθηκε προθεσμία προκειμένου να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται πως με προσθήκη που έγινε στο συγκεκριμένο νόμο θα επιβάλλονται πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούς καπνίζουν και έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών μέσα στο αυτοκίνητο.

Θύματα καπνού οι άνδρες

Το κάπνισμα είναι η αιτία για το ότι ο μέσος άνδρας πεθαίνει νωρίτερα από τη μέση γυναίκα, καθώς -σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα- το τσιγάρο σε ποσοστό 40% με 60% ευθύνεται για την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας η έρευνα αναφέρει ότι η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών αποδίδεται κατά 56% στο κάπνισμα. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι ανδρών (από όλες τις πιθανές αιτίες) ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι σε σύγκριση με τους θανάτους των γυναικών. Ειδικότερα, στο κάπνισμα αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 έναντι 167 θανάτων γυναικών, δηλαδή 130 θάνατοι ανδρών περισσότεροι ανά 100.000 κατοίκους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά σε ασθένειες που αποδίδονται στο κάπνισμα, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: