Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

71.000 δολλάρια τουλάχιστον μας κοστίζει κάθε μέρα η συμμετοχή του Γιωργάκη μας στο Davos

Όποιος παρακολουθεί τις ειδήσεις στη τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να δει κάποιον ανταποκριτή από το Davos να αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στο φόρουμ συζητούν για τα προβλήματα της Ευρώπης, την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, τις κλιματικές αλλαγές, κλπ. Και είναι πολύ πιθανό πως κάποιοι από τους συμμετέχοντες όντως να συζητάνε για αυτά τα ζητήματα.
Ο περισσότερος όμως κόσμος συζητά για το πόσο κοστίζει να συμμετάσχει κάποιος στο φόρουμ του Davos.
Και αντί οι συμμετέχοντες να παραδεχτούν ότι το κόστος είναι απαράδεκτο, προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλον, πως αξίζει τον κόπο.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Η ετήσια συνδρομή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που είναι απαραίτητη αν θέλει κάποιος να συμμετάσχει, είναι $52.000. Η συμμετοχή στο ετήσιο φόρουμ κοστίζει $19.000. Σύνολο, $71.000 για ένα μόνο άτομο.
Αν κάποιος θέλει να συμμετάσχει στις συνεδρίες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που είναι όλα τα λεφτά, θα πρέπει να αποκτήσει συνδρομή «Industry Associate», που στοιχίζει μόλις $137.000 το χρόνο.
Αν ο συμμετέχων επιθυμεί τη συνοδεία συνεργάτη του, δεν αρκεί να αγοράσει ένα εισιτήριο αξίας $19.000. Όχι, θα πρέπει να αναβαθμίσει τη συνδρομή του σε αυτήν ενός «Industry Partner», που κοστίζει $263.000. Στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσει δυο εισιτήρια, δηλαδή $301.000 για δυο άτομα.
Αν ο συμμετέχων θέλει τη συνοδεία περισσότερων συνεργατών του, με μέγιστο αριθμό τους 5, θα πρέπει να αναβαθμίσει τη συνδρομή του σε επίπεδο «Strategic Partner», με κόστος $527.000. Στη συνέχει θα πρέπει να αγοραστούν 5 εισιτήρια, αξίας $19.000 έκαστο. Άρα, μια ομάδα 5 ατόμων θα πρέπει να πληρώσει $622.000.
Τα παραπάνω αφορούν μόνο το κόστος του συνεδρίου. Αν κάποιος θέλει να κάνει πάρτι, κάτι που ο κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του θέλει, θα του κοστίσει περί τα $210 ανά καλεσμένο. Και ας μη ξεχνάμε ότι θα χρειαστούν περίπου $1.000 έως $100.000 για να φτάσει κάποιος στο Davos, ανάλογα με το μέγεθος του αεροσκάφους που θα επιλέξει, αν θα επιλέξει να έρθει με αυτοκίνητο από την Ζυρίχη, ή αν θα επιλέξει ελικόπτερο ($3.500).
Και βέβαια, να μη ξεχνάμε το πιο βασικό, που είναι η διαμονή. Το πιο απλό δωμάτιο ξενοδοχείου κοστίζει τουλάχιστον $500 τη βραδιά, ενώ ένα ιδιωτικό σαλέ φτάνει μέχρι και τα $140.000 την εβδομάδα.
Αυτό το υπερβολικό κόστος λοιπόν, είναι και ο λόγος που πολλές εταιρίες αναγκάζονται και ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκειμένου τα στελέχη τους να συμμετέχουν στο εν λόγω φόρουμ. Αφού όμως είναι τόσο ακριβά, τότε γιατί το κάνουν;
Η απάντηση είναι ότι τα στελέχη αυτά δεν θέλουν να ακούσουν τις διάφορες οικονομικές και τεχνοκρατικές εισηγήσεις, αλλά απλά να συγχρωτιστούν με διάφορους υποψήφιους πελάτες. Όπως λένε, μέσα σε λίγες ημέρες, μπορούν να συναντηθούν με τουλάχιστον 100 πελάτες. Που αλλού μπορούν να πετύχουν τους επικεφαλής δεκάδων πολυεθνικών, που μπορούν να κλείσουν συμβόλαια μεγάλης αξίας, σε ένα μόνο μέρος; Που αλλού μπορούν να συναντηθούν με παγκόσμιους ηγέτες και πολιτικούς, τους οποίους μπορούν να πείσουν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους;
Για αυτό όλοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ του Davos. Και για αυτό οι οργανωτές του φόρουμ βγάζουν έως και $185 εκατομμύρια το χρόνο. Διότι κανένας άλλος δεν μπορεί να συγκεντρώσει τη παγκόσμια οικονομική αφρόκρεμα σε ένα μόνο μέρος (ένα μικρό χωριό) κάθε μα κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι διάφορες πολυεθνικές τα ακουμπάνε, και μάλιστα μετά χαράς.
http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2011/01/71000-davos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: