Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Αύξηση έως 50% στα τιμολόγια του ρεύματος

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μικρούς και μεσαίους οικιακούς καταναλωτές, τους αγρότες και τη βιομηχανία και μειώσεις για τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις και τους εμπόρους, προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, η ΡΑΕ προτείνει τη σταδιακή, σε τρία χρόνια, αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες.
Για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση θα είναι 7,5% - 15%. Οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες θα αυξηθούν κατά 25% - 33% στην τριετία 2011 - 2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.
Αντίθετα, στις μεγαλύτερες καταναλώσεις που σήμερα επιβαρύνονται ιδιαίτερα, προτείνεται συνολική μείωση 6,5% - 16%. Ευνοημένοι από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων θα είναι και οι έμποροι, που θα δουν το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται έως 15% συνολικά στην τριετία.
Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει πλέον η κυβέρνηση είναι εάν η αύξηση θα είναι εμπροσθοβαρής ή εάν το μεγαλύτερο μέρος της θα εφαρμοσθεί προς το τέλος της 3ετίας.

Eλλάδα: Έμποροι, προς Γ. Παπακωνσταντίου - Λ Κατσέλη: Μην περιμένετε εισπράξεις από ΦΠΑ

Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου διότι αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορίου, ενόψει της ΔΕΘ, με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Κορκίδης, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν ''έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ" και συμπληρώνουν ότι "περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους''.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-''σκούπα'' για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ζήτησε να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης ''επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας''.
Για τον αναπυξιακό νόμο ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.
Ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΣΕΕ πραγματοποιεί αυτό τον καιρό έρευνα ''ηλεκτρονικής γεώβασης'' για να ξέρουν οι επιχειρήσεις που ενδεχομένως προχωρούν προς το κλείσιμο αν πρέπει να αλλάξουν περιοχή ή δραστηριότητα, αντί να βάλουν λουκέτο.
Τέλος, οι έμποροι ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.
Μέτρα για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Π. Πολιτάκης στην ίδια συνάντηση.
Ανακοίνωση ΕΣΕΕ
Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τους υπουργούς αναφέρονται τα ακόλουθα:
Συναντήσαμε σήμερα τη δική μας ελληνική "Τρόικα" και καταθέσαμε το δικό μας Μνημόνιο, το Μνημόνιο του ελληνικού εμπορίου.
Μια συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας είναι πάντα σημαντική για τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς και πιστεύουμε ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις μας και οι επεξεργασμένες προτάσεις μας θα αξιοποιηθούν. Προτείναμε, μάλιστα, η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα τρία συναρμόδια υπουργεία παρουσία της Τρόικας.
Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα "μέτρα Κατσέλη" για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν, εκτός φυσικά από εμάς, και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές. Ελπίζουμε, μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα``
Η ΕΣΕΕ επεσήμανε πέντε κρίσιμα σημεία:
Όχι στον αφελληνισμό των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων, αλλά στην ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.
Όχι στην αύξηση και στη μετάταξη του ΦΠΑ, αλλά στη μείωσή του από το 2011.
Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά στη θέσπιση νομοσχεδίων "σκούπα" για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Όχι στην αύξηση της ανεργίας, αλλά στην επιδότηση της εργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της ΜΜΕ επιχειρηματικότητας, αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των ασκήσεων επί χάρτου.
Η περίοδος των διαπιστώσεων και της αναζήτησης διεξόδου από την οικονομική περιπέτεια εξαντλήθηκε. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια περίοδο ελπίδας και προοπτικής.
Η Τρόικα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης, επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η υπερβολική σκληρότητα, οι πρόχειρες εκτιμήσεις, οι τεχνοκρατικές αστοχίες, οι βιαστικές προβλέψεις και οι αντιφατικές συστάσεις εξάπλωσαν την κρίση σε όλη την ελληνική αγορά και επιδείνωσαν την ύφεση πέραν των ορίων του μέσου Έλληνα.
Από τώρα και στο εξής, οι προτάσεις που θα επιλεγούν και οι συστάσεις που θα εφαρμοστούν πρέπει οπωσδήποτε να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.
Η θέση της ΕΣΕΕ και του ελληνικού εμπορίου δεν βρίσκεται μεταξύ Τρόικας και Πολυεθνικών, αλλά μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και όλες οι προτάσεις μας είναι υπέρ της στήριξης και της διατήρησης της ΜΜΕ ελληνικής επιχειρηματικότητας".

Eλλάδα: Εκτώσεις τέλος, τώρα αρχίζουν οι προσφορές, με στόχο να αυξηθεί η κίνηση και ο τζίρος, στα καταστήματα

Αναμενόμενη χαρακτήρισαν την κατάσταση που επικράτησε στην ελληνική αγορά την τρέχουσα περίοδο των θερινών εκπτώσεων οι έμποροι. Παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά των εκπτώσεων, που αγγίξαν το 80%, ο τζίρος στα καταστήματα έχει μειωθεί σημαντικά.
Αμέσως μετά τις θερινές εκπτώσεις που λήγουν αύριο, τα καταστήματα θα ξεκινήσουν νέο γύρο προσφορών, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.
Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της αγοράς, η οικονομική κρίση και κατ΄ επέκταση το κλίμα ανασφάλειας, που έχει δημιουργηθεί, έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι διστακτικός στις αγορές του. Ετσι, σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται, μέχρι στιγμής, σημαντική πτώση του τζίρου έως 25%, όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης και η αγοραστική τους κίνηση έχει αυξηθεί.
Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιμελητηρίων, η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου καταγράφεται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος του τζίρου στα καταστήματα παρατηρείται στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπως επίσης και στην Πάτρα.

Έρευνα ανατρέπει τις βασικές αρχές του Δαρβίνου περί εξέλιξης;

Ο Δαρβίνος μπορεί να έκανε λάθος θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης, περιγράφοντας ένα κόσμο στον οποίο οι οργανισμοί μάχονται για την κυριαρχία και μόνο ο ισχυρότερος επιβιώνει.
Νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία, εισάγοντας την έννοια του «ζωτικού χώρου», αντί του ανταγωνισμού, ως σημαντικότερη αιτία της εξέλιξης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, με τη χρήση απολιθωμάτων για τη μελέτη των εξελικτικών τάσεων των ειδών για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.
Εστιάζοντας στα ζώα της στεριάς – αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και πουλιά – οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο βαθμός βιοποικιλότητας συνέπιπτε με τη διαθεσιμότητα «ζωτικού χώρου» στο πέρασμα του χρόνου. Ο «ζωτικός χώρος» αναφέρεται στις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός οργανισμού, και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφής και το ευνοϊκό κλιματολογικό περιβάλλον.

Τα ζώα εξελίσονται μόλις βρουν "ζωτικό χώρο"

Η νέα μελέτη διατείνεται ότι οι μεγάλες εξελικτικές αλλαγές συμβαίνουν όταν τα ζώα μετακινούνται σε μεγάλες, άδειες περιοχές ζωτικού χώρου, που δεν καταλαμβάνονται από άλλα ζώα. Για παράδειγμα, όταν τα πουλιά ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν, άνοιξαν πολλές νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν για τα υπόλοιπα ζώα, δίνοντας στα πουλιά νέο ζωτικό χώρο και ξεκινώντας μια νέα εξελικτική πορεία.

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων έδωσε χώρο στα θηλαστικά!

Παρόμοια, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άφησε πίσω της μεγάλες περιοχές ζωτικού χώρου που εκμεταλλεύτηκαν τα θηλαστικά για τη δική τους εξέλιξη. Το σκεπτικό αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι ο έντονος ανταγωνισμός για φυσικές πηγές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης.
«Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι τα θηλαστικά ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους για 60εκατομμύρια χρόνια, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα κυρίαρχα ερπετά. Όταν όμως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, τα θηλαστικά κατέλαβαν γρήγορα τους άδειους πλέον χώρους με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχούν στον κόσμο», σημείωσε ο Μάικ Μπέντον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που διατύπωσε τη νέα θεωρία.

Συρρικνώνεται η γήινη ατμόσφαιρα

Το προτελευταίο στρώμα της γης (η θερμόσφαιρα), μέσα στο οποίο κινούνται πολλοί δορυφόροι, συρρικνώθηκε περισσότερο από ποτέ το 2008, πιθανότατα λόγω της μειωμένης υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο.
H νέα μελέτη, την οποία παρουσίασε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, δείχνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα ίσως αυξομειώνεται με πιο περίπλοκο τρόπο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.
Η δραστηριότητα του Ήλιου είναι γνωστό ότι ακολουθεί έναν βασικό κύκλο αυξομείωσης με περίοδο 11 ετών. Τη διετία 2008-2009 έφτασε στο λεγόμενο ηλιακό ελάχιστο, διάστημα κατά το οποίο δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου ηλιακές κηλίδες ή ηλιακές καταιγίδες. Σε σχέση με προηγούμενους ηλιακούς κύκλους, όμως, το τελευταίο αυτό ελάχιστο ήταν ασυνήθιστα ήσυχο.
Η θερμόσφαιρα, το στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται σε ύψος 90 έως 500 χιλιομέτρων (πάνω από τη μεσόσφαιρα και κάτω από την εξώσφαιρα), ψύχθηκε και συρρικνώθηκε τη διετία αυτή λόγω της εξασθενημένης υπεριώδους ακτινοβολίας.
Σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί το 1996, η θερμόσφαιρα ψύχθηκε κατά 41 βαθμούς Κελσίου το 2008 και συρρικνώθηκε σε πάχος κατά 30%, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.
H ψύξη και η συρρίκνωση «ήταν εντονότερες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 43 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης» γράφουν.
«Η εργασία μας δείχνει ότι ο ηλιακός κύκλος ποικίλλει όχι μόνο στην τυπική ενδεκαετή κλίμακα, αλλά μπορεί επίσης να ποικίλει από το ένα ηλιακό ελάχιστο στο επόμενο» δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της μελέτης Στάνλεϊ Σόλομον.
Η μείωση του πάχους και της πυκνότητας της θερμόσφαιρας είναι καλά νέα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους άλλους δορυφόρους που κινούνται σε αυτή τη ζώνη -η μειωμένη τριβή με τα μόρια αέρα βοηθά να παραμείνουν σταθερές οι τροχιές τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το ίδιο φαινόμενο σταθεροποιεί τις τροχιές των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία μπορούν δυνητικά να συγκρουστούν με τους ενεργούς δορυφόρους.
Ο Δρ Τόμας Γουντς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και μέλος της ερευνητικής ομάδας, εκτίμησε ότι ο Ήλιος ίσως διανύει μια περίοδο σχετικά χαμηλής δραστηριότητας, όπως είχε συμβεί και στις αρχές του 19ου και του 20ού αιώνα.
«Αν είναι όντως παρόμοιο με αντίστοιχα μοτίβα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τότε περιμένουμε να έχουμε εξασθενημένους ηλιακούς κύκλους τα επόμενα 10 με 30 χρόνια» σχολίασε.

Το DNA του... σιταριού

Επιστήμονες ανακάλυψαν και δημοσίευσαν σχεδόν όλη την πολύ περίπλοκη γενετική ακολουθία του σιταριού και δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι σπόροι και οι συγκομιδές. Ο χάρτης του γονιδιώματος αφορά το σιτάρι της ποικιλίας Chinese Spring και προσφέρει στους επιστήμονες και στις εταιρείες που ασχολούνται με τις διασταυρώσεις των ποικιλιών, πρόσβαση στο 95% όλων των γονιδίων του.
Θα μπορέσουν έτσι να βρουν τρόπους για να παραγάγουν πιο ανθεκτικούς και αποδοτικούς σπόρους ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων.
«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε θα είναι ανεκτίμητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων», δήλωσε ο Νιλ Χολ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο οποίος συμμετείχε στη βρετανική ερευνητική ομάδα που χαρτογράφησε το γονιδίωμα του σιταριού.
Ο Χολ δήλωσε πως τα δεδομένα της γονιδιακής ακολουθίας του σιταριού Chinese Spring -που οι επιστήμονες επέλεξαν ως ποικιλία αναφοράς- θα επιτρέψουν στους ερευνητές να εξετάσουν τις διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
«Κατανοώντας τις γενετικές διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέους τύπους σιταριού που θα μπορούν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στην ξηρασία και την αλμυρότητα του εδάφους ή θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και θα προσφέρουν μεγαλύτερες συγκομιδές», εξήγησε ο Χολ.
Στο παρελθόν, το γονιδίωμα του σιταριού θεωρείτο αδύνατο να χαρτογραφηθεί εξαιτίας του μεγέθους του. Αποτελείται από 17 εκατομμύρια βασικά ζεύγη των χημικών που αποτελούν το DNA -πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι το ανθρώπινο γονιδίωμα, έτσι η εύρεση του γενετικού του κώδικα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χαρτογράφησης γονιδιώματος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ναι, στη γυμναστική

Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή και τακτική άσκηση. Εκτός από την απόλαυση και διασκέδαση που προσφέρουν οι διάφορες δραστηριότητες, τα οφέλη στην υγεία από την τακτική άσκηση, στα παιδιά είναι πολλά. Η συστηματική άσκηση βοηθάει τα παιδιά:
Να έχουν δυνατότερους μύες και οστά
Να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος
Να είναι λιγότερο επιρρεπή στο να γίνουν υπέρβαρα
Να έχουν καλύτερη εμφάνιση
Να κάνουν καλύτερο ύπνο
Να έχουν διαύγεια και συγκέντρωση στο μάθημα
Να έχουν αντοχή και ευλυγισία.
Να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων

Οι αερόβιες ασκήσεις προσφέρουν στο παιδί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Βοηθούν τα παιδιά στη σωστή ανάπτυξη του σώματος, στην ψυχολογία αλλά και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Το παιδί μετά την άσκηση εκτός από τη διασκέδαση νιώθει ανακούφιση, εκτόνωση, ευχαρίστηση. Οι γονείς πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους, για να εντοπίσουν ποια είναι αυτή που τους ευχαριστεί περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς και ακολουθούν τις συνήθειες τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής επηρεάζει την ικανότητα γραφής του παιδιού

Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η νέα τεχνολογία, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους στο να γράφουν με μολύβι ή στυλό.
Δεν είναι μόνο που η καλλιγραφία πάει περίπατο, αφού τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαθαίνουν να γράφουν στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή και δεν εξασκούνται αρκετά στο γράψιμο με το μολύβι, αλλά και άλλες βασικές κινητικές ικανότητες του ατόμου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, την οποία χρηματοδότησε η BΙC και έλαβαν μέρος 1.000 γονείς από όλη την Αυστραλία, το 70% των γονέων ανησυχεί για το γεγονός ότι τα παιδιά τους όλο και συχνότερα επιλέγουν την πληκτρολόγηση από την γραφή με στυλό.
Ας μην ξεχνάμε ότι εν έτει 2010 ένα ποσοστό 10% παιδιών προσχολικής ηλικίας μαθαίνει πρώτα να πληκτρολογεί και ύστερα να γράφει.
Σύμφωνα με την Κάθι Γουόκερ, συγγραφέα του βιβλίου Parenting: A Practical Guide to Raising Preschool Children και σύμβουλο γονέων, η έλλειψη εξάσκησης στο γράψιμο μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ικανότητα κινητικότητας του παιδικού χεριού και για την εν γένει νοητική του εξέλιξη στο μέλλον.
«Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν τη δεξιοτεχνία που κρύβεται στα δάχτυλα και τα χέρια τους. Από τη μία αυτό μπορεί να τους προσφέρει περισσότερες λειτουργικές ικανότητες στα άκρα αλλά από την άλλη βοηθά στην γενικότερη νοητική τους ανάπτυξη.
Η υπερβολική χρήση του πληκτρολογίου από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας υπονομεύει τον πειραματισμό του ατόμου στο να ζωγραφίζει για παράδειγμα, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην δημιουργικότητα του ατόμου», αναφέρει η κ. Γουόκερ και καταλήγει: «Το γράψιμο με το στυλό, το μολύβι ή τον μαρκαδόρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τρόπο επικοινωνίας για τον καθένα μας που στην ουσία προάγει την δημιουργικότητα του ατόμου και την σωστή νοητική του εξέλιξη».

Όταν τα ζώα επιτίθενται στα παιδιά

Όταν το παιδί δεχθεί επίθεση από ζώο είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει σύνδρομο μετατραυματικού στρες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες μετά από ένα γεγονός που τους έχει θέσει σε κίνδυνο, όπως ένα τροχαίο ατύχημα ή μια επίθεση. Οι πάσχοντες έχουν επώδυνες αναμνήσεις και εφιάλτες που μπορεί να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά τους.
Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες μπορεί να είναι ανησυχητικό στα παιδιά, επειδή μπορεί να παρέμβει στην φυσιολογική τους ανάπτυξη. Για παράδειγμα, αν το παιδί υποστεί ένα τραυματικό γεγονός ακόμη και σε μικρή ηλικία, χρειάζεται σημαντικό χρόνο να αναρρώσει, απ' ότι ένας ενήλικας. Μελέτη του Νοσοκομείου του Ιατρικού Κολεγίου του Πεκίνου επικεντρώθηκε σε δείγμα 358 παιδιών 5-17 ετών που είχαν εισαχθεί στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου μετά από επίθεση από ζώο. Τα περισσότερα παιδιά είχαν δεχθεί επίθεση από σκύλο (δάγκωμα) αλλά ορισμένα από γάτες, κουνέλια, αρουραίους ή ινδικά χοιρίδια.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν στην κατάλληλη φροντίδα για το τραύμα, ανάλογα με την σοβαρότητά του, περιλαμβανομένων και των εμβολίων, τον καθαρισμό και το κλείσιμο της πληγής και την λήψη αντιβιοτικών. Τα παιδιά ελέγχθηκαν και για συμπτώματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες και παρόμοιες παθήσεις, όταν εισήχθησαν στο ΤΕΠ, καθώς και μια εβδομάδα αργότερα και τρεις μήνες μετά.
Κατά τον τρίμηνο επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι 19 εκ των 358 παιδιών διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες. Τα παιδιά που είχαν νοσηλευθεί για σοβαρό τραυματισμό διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου (10 από τα 38 είχαν μετατραυματικό στρες). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο πόσο συχνά τα μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά εκδήλωναν μετατραυματικό στρες, ενώ η διάγνωση του ήταν όμοια μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
Οι επιστήμονες δεν σύγκριναν την ομάδα των θυμάτων με μια ευρύτερη ομάδα παιδιών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το 5% των παιδιών που είχαν δεχθεί δάγκωμα εκδήλωσε μετατραυματικό στρες, ποσοστό όμοιο με αυτό άλλων ερευνών που έχουν γίνει για τραυματισμένα παιδιά. Ωστόσο, οι αριθμοί μπορεί να μην αντανακλούν τι περνάνε τα παιδιά. Τα περισσότερα δυσκολεύονται να επανενταχθούν μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός αλλά δυστυχώς δεν τυγχάνουν την σωστής διάγνωσης.
Πάντως το συμβάν του τραυματισμού μπορεί να μην επηρεάζει από μόνο του τις πιθανότητες εκδήλωσης μετατραυματικού στρες, αλλά να παίζει ρόλο και η φροντίδα που λαμβάνει. Είναι σημαντική η ανταπόκριση των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς και των συνθηκών που επικρατούν στο νοσοκομείο.

Ο καλός ύπνος είναι το ήμισυ του παντός

Το πως θα ξεκινήσει η ημέρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ύπνο που κάναμε την προηγούμενη νύχτα. Συνεπώς, με μία μικρή επέκταση της γνωστής παροιμίας... ο ύπνος είναι το ήμισυ του παντός.
Αμερικανική έρευνα, λοιπόν, δίνει απάντηση στο γιατί μερικοί άνθρωποι ξυπνάνε με το παραμικρό, ενώ άλλοι κοιμούνται σαν «πουλάκια», όσος θόρυβος κι αν γίνεται γύρω τους. Το «κλειδί» φαίνεται πως βρίσκεται σε μια περιοχή, τον θάλαμο, του εγκεφάλου, που όταν είναι υπεραπασχολημένη, ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει.
Αντίθετα, οι άνθρωποι στους οποίους ο θάλαμος έχει χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, επειδή ο εγκέφαλός του δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα την ώρα του ύπνου.
Η μελέτη του Δρ Τζέφρι Ελενμπόγκεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Current Biology, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι αν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά (με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή με συμπεριφορικές τεχνικές), τότε θα βελτιωθεί ο ύπνος όσων ξυπνάνε με το παραμικρό.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα 12 εθελοντών που υποχρεώθηκαν να περάσουν τρεις νύχτες θορυβώδους ύπνου στο εργαστήριο, στη διάρκεια των οποίων διάφοροι άνθρωποι σκοπίμως μιλούσαν δίπλα τους, τηλέφωνα χτυπούσαν, καζανάκια πατιούνταν, αυτοκίνητα κόρναραν κ.λπ. Αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν πιο «ενεργούς» εγκεφάλους, ήσαν πιο ανεκτικοί στους νυχτερινούς θορύβους.
Τα «ξεσπάσματα» ή «εκρήξεις» ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας, που είναι ορατά σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, συνίστανται σε εγκεφαλικά κύματα 12-14 Hz που διαρκούν τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο το καθένα. Μερικές φορές ονομάζονται και «κύματα σίγμα», ενώ αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της «φάσης 2» του ύπνου (μη-REM). Παρατηρούνται μόνο κατά τον ύπνο και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του '30. Στη δεκαετία του '90 ανακαλύφθηκε ότι προέρχονται από τον θάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή που ρυθμίζει τον ύπνο και επίσης επεξεργάζεται και μεταφέρει αισθητηριακές πληροφορίες στον φλοιό του εγκεφάλου.
Κανονικά, στη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο αργά και οργανωμένα. Όμως, κατά περιόδους, υπάρχουν σύντομης διάρκειας «εκρήξεις» ηλεκτρικής δραστηριότητας, καθώς ο θάλαμος παράγει υψηλότερης συχνότητας κύματα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα «κύματα σίγμα» -στο βαθμό που υπάρχουν σε κάποιον κοιμισμένο- μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους και τους εμποδίζουν να φθάσουν στον εγκεφαλικό φλοιό, να γίνουν αντιληπτοί και να ξυπνήσουν κάποιον.
Οι επιστήμονες πάντως δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα, ούτε με ποιον ακριβώς μηχανισμό αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα ασκεί την προστατευτική επίδρασή της.

Αναστρέφοντας τους ρυθμούς του βιολογικού ρολογιού

Πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να ανατάξουν και να επανεκκινήσουν το βιολογικό ρολόι ποντικιών σε εργαστηριακές συνθήκες, δίνοντας πιθανώς νέες πληροφορίες για διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, περιλαμβανομένων της διπολικής διαταραχής αλλά και του jet lag.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα φάρμακα PF4800567 και PF670462, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα για χρήση σε ανθρώπους και θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν εμπορικά διαθέσιμα, λειτουργούν τροποποιώντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που βοηθά στον ορισμό της ταχύτητας του βιολογικού ρολογιού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να αποκαταστήσουν τον βιολογικό ρυθμό ανθρώπων που έχουν προβλήματα λόγω εργασίας σε βάρδιες ή από ψυχιατρικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, και πιθανόν από μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία.
Ο κιρκαδικός ρυθμός που καθορίζει την ύπνωση στα θηλαστικά επηρεάζεται από το φως και τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Ο επαναπρογραμματισμός του βιολογικού ρολογιού ελέγχεται από τη δραστηριότητα αρκετών ενζύμων, περιλαμβανομένων της κασεΐνης της κινάσης 1 (CK-1). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δύο πειραματικά φάρμακα επιβραδύνουν ή αναστέλλουν την CK-1, δίνοντας τη δυνατότητα επανεκκίνησης του ρολογιού σε τρωκτικά που είχε σταματήσει ο κιρκαδικός ρυθμός τους.
Πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ της εργασίας σε ασυνήθιστες ώρες (βραδινές ώρες) και της μεγαλύτερης πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας, ενώ η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται επίσης με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Πιείτε νερό πριν το φαγητό

Η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστόνη.
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα μπορούν να χάσουν κατά μέσο όρο 2,2 κιλά επιπλέον, αν πίνουν δύο ποτήρια νερό τρεις φορές την ημέρα, πριν από κάθε γεύμα. Μάλιστα επιβεβαίωσαν την θεωρία αυτή, σε δείγμα 48 ηλικιωμένων ατόμων, που τους χώρισαν σε δύο ομάδες, για 12 εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 55 και 75 ετών. Η πρώτη ομάδα έκανε διατροφή με λίγες θερμίδες αλλά δεν έπινε επιπλέον ποσότητα νερού πριν από τα γεύματα. Η δεύτερη ομάδα έκανε επίσης διατροφή χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου αλλά έπινε επίσης δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα. Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν χάσει περίπου 6,8 κιλά, ενώ η πρώτη ομάδα περίπου 4,9 κιλά.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ίσως είναι αποτελεσματικά στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και στην απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό περιέχει δέκα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Τρομακτικό; Τρομακτικό...

Φάε την μπανάνα... και το μπρόκολο

Εκχυλίσματα του μπρόκολου και της μπανάνας φαίνεται πως μπορεί να συντελέσουν στη θεραπεία διαφόρων στομαχικών προβλημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Gut». Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι ίνες των δύο τροφίμων μπορεί να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα έναντι των στομαχικών λοιμώξεων. Κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική αγωγή σε ασθενείς με νόσο Crohn.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, σε συνεργασία με ειδικούς από τη Σκωτία και τη Σουηδία, μελέτησαν πώς οι ίνες των λαχανικών επηρεάζουν το πέρασμα των επιβλαβών βακτηρίων μέσω των κυττάρων εντός του εντέρου. Οι ίνες από την μπανάνα και το μπρόκολο ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμες. Αλλά η προσθήκη ενός σταθεροποιητή, που συνήθως προστίθεται στα κατεργασμένα τρόφιμα κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, έχει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον ρόλο των κυττάρων Μ, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και αποτρέπουν την εισβολή των βακτηρίων. Η γνώση του ρόλου των εν λόγω κυττάρων προσφέρει μια λεπτομερή εξήγηση στο γιατί η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική κατάσταση των πασχόντων από νόσο Crohn. Η έρευνα έγινε σε εργαστηριακά κύτταρα και δείγματα ιστών από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.
Ας σημειωθεί πως ήδη 76 πάσχοντες από τη νόσο Crohn έχουν επιλεγεί, για να λάβουν μέρος σε κλινική μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο το εν λόγω ιατρικό παρασκεύασμα που θα περιέχει ίνες από μπανάνα θα συντελέσει στη σταθεροποίηση της νόσου.

Διαβάστηκε το γονιδίωμα του μήλου

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να "διαβάσουν" τον γενετικό κώδικα (DNA) ενός από τα δημοφιλέστερα δέντρα, της μηλιάς, ένα γενετικό επίτευγμα, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην καλλιέργεια και παραγωγή πιο ποιοτικών και εύγεστων μήλων.
Η ανάγνωση των γενετικών αλληλουχιών του μήλου αποτελεί προϊόν διεθνούς συνεργασίας γενετιστών από 13 πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο) και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μετά τον εντοπισμό των γονιδίων, που συγκροτούν το γονιδίωμα του μήλου και των άλλων φυτών, οι επιστήμονες προσδοκούν να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες, χωρίς καν να χρειαστεί να καταφύγουν στη βιοτεχνολογία. Η αποκρυπτογράφηση του DNA θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν ποια επιμέρους γονίδια δημιουργούν συγκεκριμένα επωφελή χαρακτηριστικά, όπως η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την ξηρασία.
Το μήλο, που αποτελεί το κυριότερο φρούτο των εύκρατων περιοχών του πλανήτη, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), η οποία περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των φυτών που ανθίζουν, μεταξύ αυτών και πολλών φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο, το κεράσι και η φράουλα. Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, τα φυτά αυτά έχουν αρκετές γενετικές ομοιότητες, καθώς, σύμφωνα με τη νέα γενετική έρευνα, μεγάλα τμήματα του DNA του μήλου υπάρχουν και στα άλλα συγγενικά φρούτα.
Όμως, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη διάταξη του γενετικού υλικού. Το μήλο, όπως και το αχλάδι, έχει 17 χρωμοσώματα, ενώ τα άλλα φυτά έχουν επτά έως εννέα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπήρχε ένας "πρόγονος" του μήλου, προτού αρχίσει ο διαχωρισμός σε ξεχωριστά είδη φυτών, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 50 έως 65 εκατ. χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η χρονολογία συμπίπτει, σε γενικές γραμμές, με το καταστροφικό συμβάν (πιθανότατα πτώση μετεωρίτη), που προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.
Η γενετική μελέτη, εξάλλου, εντόπισε αρκετές διαφορές στο γονιδίωμα του μήλου σε σχέση με τα συγγενή φρούτα, όπως το ροδάκινο και η φράουλα, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι μία σοβαρή περιβαλλοντική αλλαγή στη Γη ανάγκασε ορισμένα φυτά, μεταξύ αυτών και τη μηλιά, να προχωρήσουν το καθένα στις δικές του εξελικτικές αλλαγές, προκειμένου να επιβιώσουν. Ως άγριος πρόγονος της μηλιάς θεωρείται το φυτό Malus sieversii, που ενδημεί στα βουνά του νοτίου Καζακστάν.
Την προηγούμενη εβδομάδα Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι διάβασαν το γονιδίωμα του σιταριού, το οποίο αποτελεί το 30% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών και το 20% της ημερήσιας λήψης θερμίδων. Οι ανά τον κόσμο ερευνητές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να διαβάσουν το γενετικό κώδικα βασικών φυτών, που αποτελούν σημαντική πηγή για τη διατροφή της ανθρωπότητας, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους, τη γεύση τους, την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και άλλα ωφέλιμα χαρακτηριστικά τους.
Το γονιδίωμα ενός ζωικού ή φυτικού οργανισμού συνιστά το σύνολο των γενετικών πληροφοριών του, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων του, από τα οποία εξαρτάται η εμφάνισή του, η υγεία του, η παραγωγικότητά του κ.α.

Διπλό χτύπημα μετεωριτών προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Νέα στοιχεία επιστημονικών ερευνών ενισχύουν τη θεωρία ότι ήταν τουλάχιστον δύο οι μετεωρίτες -και όχι μόνο ένας- που προσέκρουσαν στον πλανήτη μας, προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα τεράστιο κρατήρα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Τώρα, όμως, ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ντέηβιντ Τζόλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Αμπερντίν, επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος μεγάλος κρατήρας στην Ουκρανία χρονολογείται από την ίδια περίπου περίοδο, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Γη να βομβαρδίστηκε από σειρά μετεωριτών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Geology" της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, σύμφωνα με το BBC.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου πριν από 30 χρόνια η θεωρία ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πτώσης μετεωρίτη, είχε συναντήσει έντονες επιστημονικές αντιδράσεις. Όμως, η ανακάλυψη στη συνέχεια του πελώριου κρατήρα στη χερσόνησο Γιουκατάν στον Κόλπο του Μεξικού αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου ως επιβεβαίωση της μέχρι τότε επίμαχης θεωρίας.
Ο κρατήρας Μπόλτις στην Ουκρανία είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 2002, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν βέβαιη η χρονολόγησή του. Όμως, αυτή τη φορά, οι επιστήμονες μελέτησαν γύρη και σπόρους από απολιθωμένα φυτά (φτέρες) στα στρώματα λάσπης που γεμίζουν τον κρατήρα και συμπέραναν ότι αν και οι δύο κρατήρες δεν δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα, τα δύο γεγονότα απέχουν μεταξύ τους μόλις δύο έως πέντε χιλιάδες χρόνια.
Οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί να βρουν ίχνη και άλλων κρατήρων από την ίδια περίπου εποχή, πιστεύουν ότι τελικά οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από προσώπου γης από ένα και μοναδικό χτύπημα εξ ουρανού, αλλά από μια "βροχή" διαδοχικών μετεωριτών που κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αβέβαιη παραμένει η αιτία για αυτό τον εξ αέρος βομβαρδισμό. Μια εκδοχή είναι η σύγκρουση στο διάστημα ουρανίων σωμάτων, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετεωρίτες που έπληξαν τον πλανήτη μας.

Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι εξωπλανήτες

Αστροφυσικοί εντόπισαν με το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, δύο νέους εξωπλανήτες, που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τον Κρόνο και οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι δύο γιγάντιοι πλανήτες που ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους -σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα.
Ωστόσο, η ταχύτητα περιστροφής τους δεν είναι σταθερή. Ποικίλλει από τέσσερα έως 39 λεπτά ανά περιστροφή.
Αυτό, σύμφωνα με τους αστρονόμους, γίνεται εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πλανητών.
Αυτές οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις αναμένεται να δώσουν στους αστροφυσικούς τα στοιχεία, που χρειάζονται για τον προσδιορισμό των φυσικών ιδιοτήτων των δύο αυτών πλανητών.

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα

Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος, που παρέχει μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα της στύσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και κυρίως χωρίς παρενέργειες, εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα, η οποία δοκιμάστηκε πριν δύο χρόνια στο Ισραήλ, στοχεύοντας στην επαναγγείωση του πέους.
Η μέθοδος αυτή, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του έγκριτου διεθνούς περιοδικού European Urology, φαίνεται πως μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα όλων των ανδρών, που έχουν πρόβλημα στύσης.
Στο πλαίσιο πολυκεντρικής κλινικής μελέτης, που πραγματοποιείται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Ελλάδα), η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στο Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, από ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο καθηγητής ουρολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Χατζηχρήστου.
«Με τη χρήση των κρουστικών κυμάτων γίνεται εφικτή, ουσιαστικά για πρώτη φορά, η θεραπεία μιας πάθησης, που αφορά σε χιλιάδες άνδρες και στη χώρα μας. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι εντελώς ανώδυνη, η οποία δεν απαιτεί αναισθησία ή άλλου είδους ταλαιπωρία του άνδρα, και εδώ και δύο χρόνια που εφαρμόζεται, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες από την εφαρμογή της. Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας, που δεν ανταποκρίνονται στα γνωστά φάρμακα της στύσης, η νέα θεραπεία φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα», εξήγησε ο κ. Χατζηχρήστου.

Με πρόβλημα το 10% των ανδρών άνω των 40

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ο καθηγητής Χατζηχρήστου επισήμανε πως η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες, μέσα σε χρονικό διάστημα 9 εβδομάδων. Πρόσθεσε δε ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα δείχνει να αντέχει στο χρόνο, αφού οι πρώτοι ασθενείς που θεραπεύτηκαν διατηρούν τη στυτική επάρκεια έως και σήμερα, δηλαδή 18 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας τους.
Είναι γνωστό ότι 1 στους 10 άνδρες πάνω από 40 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, στις ηλικίες αυτές τα πιο συχνά αίτια είναι οργανικά. Συγκεκριμένα, στο 80% των ανδρών οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζηχρήστου, «για να δημιουργηθεί στύση πρέπει να αυξηθεί η αρτηριακή παροχή αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Συνεπώς οι άνδρες, στους οποίους παρατηρούνται βλάβες στα αγγεία του πέους, εμφανίζουν πρόβλημα στύσης αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη φυσιολογική ροή αίματος».
Η όλη θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε αντίστοιχη θεραπεία που χρησιμοποιείται ήδη, από το 2005, για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου της καρδιάς, με σκοπό την πρόκληση αγγειογένεσης. Δηλαδή, την ανάπτυξη νέων αγγειακών κλάδων και επομένως την αύξηση της ροής του αίματος.

Ανακάλυψαν τη γενετική αιτία του πονοκεφάλου

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι, εντόπισε μια κληρονομική γενετική αιτία για τις κοινές μορφές του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, μια ανακάλυψη που αυξάνει τις ελπίδες για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, για μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Επιστήμονες από 40 ερευνητικά κέντρα σε διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Άαρνο Παλότι του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature Genetics".
Οι ερευνητές μελέτησαν και σύγκριναν τα γονίδια περισσότερων των 50.000 ανθρώπων από τρεις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), τόσο ατόμων που υποφέρουν από πονοκεφάλους όσο και ανθρώπων που δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν μια μικροσκοπική γενετική παραλλαγή του DNA, η οποία, σε όσους ανθρώπους τη διαθέτουν στο γονιδίωμά τους, αυξάνει περίπου κατά 20% τον κίνδυνο να εμφανίσουν ημικρανίες και χρόνιους πονοκεφάλους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάποιες γενετικές αιτίες για μερικές οδυνηρές αλλά πολύ σπάνιες μορφές ημικρανίας, όμως η νέα γενετική έρευνα είναι η πρώτη που εστιάστηκε στις κοινές μορφές πονοκεφάλου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι πλήττουν περίπου το 17% των γυναικών και το 8% των ανδρών στην Ευρώπη, μερικές φορές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής των κοινωνικών σχέσεων και της εργασίας του. Μια αμερικανική έρευνα εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος του χρόνιου πονοκεφάλου είναι ανάλογα υψηλό με αυτό του διαβήτη, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο, αδυνατούν να εργαστούν ή είναι λιγότερο παραγωγικοί.
Ο χρόνιος πονοκέφαλος θεωρείται ότι προκαλείται όταν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες απελευθερώνονται γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Μερικές φορές, ο πόνος στο κεφάλι είναι αφόρητος κι άλλες φορές συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας και υπερευαισθησία στο φως και τους ήχους. Μολονότι η συχνότητα και η διάρκεια των πονοκεφάλων ποικίλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανθρώπων, το πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο σε άτομα ηλικίας 35 - 45 ετών.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων κατά του πονοκεφάλου και της ημικρανίας έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Μπανκ». Το Imitrex της GlaxosmithKline, το Maxalt της Merck, το Zomig της ΑstraZeneca και το Relpax της Pfizer είναι ανάμεσα στα κυριότερα φάρμακα στην αγορά για τη συγκεκριμένη πάθηση, οι ακριβείς αιτίες της οποίας παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Εφτά λόγοι για να μην φοβάστε την «επιστροφή» των ζόμπι

1: Τα ζόμπι ερχόμενα στον ανθρώπινο κόσμο δεν θα καταλαβαίνουν πότε χτυπάνε γιατί δεν έχουν νευρικό σύστημα.

2: Αδυνατούν να δουν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα κάθε φορά που περπατούν κατά τις νυχτερινές ώρες, να σκοντάφτουν πάνω σε αντικείμενα ή να πέφτουν κάτω από γέφυρες διαμελίζοντας τον εαυτό τους.

3: Η αδυναμία τους να νιώσουν πόνο θα οδηγούσε και σε ανάλογη αδυναμία επούλωσης των πληγών τους, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε είδη «υπό εξαφάνιση»

4: Δεν έχουν την ικανότητα προσανατολισμού κι έτσι δε θα μπορούσαν να βρουν τους δρόμους των πόλεων. Θα περιπλανιόντουσαν άσκοπα καταφεύγοντας μάλλον σε λόφους και βουνά ενώ η νύχτα θα τα έβρισκε μέσα σε ποτάμια ή στους πρόποδες των λόφων από τους οποίους σίγουρα θα έχουν πέσει.

5: Δε θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε κτίρια, εξαιτίας των συστημάτων ασφαλείας και των εξοπλισμένων θυρών που οι άνθρωποι έχουν σε γραφεία και σπίτια.

6: Αν θέλουν να φάνε ή να αναπαραχθούν θα πρέπει να μάχονται καθημερινά ερχόμενοι σε άμεση αντιπαράθεση με τους ανθρώπους.

7: Το είδος των ζόμπι θα εξαφανιζόταν εξαιτίας της δύναμης των όπλων και της χρήσης τους από τους ανθρώπους. Αν λάβουμε υπόψη ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άδεια κυνηγιού, τα ζόμπι δε θα είχαν καμία ελπίδα στον ανθρώπινο κόσμο.

Στα 134 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 134 άτομα έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, μετά τη διάγνωση πέντε νέων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα το πρωί από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 37 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Ανάλογο με το εισόδημα το προσδόκιμο ζωής

Τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο δυσκολίες στην απόκτηση υλικών αγαθών αλλά και στη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας τους. Σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν ότι οι εισοδηματικές δυνατότητες του κάθε ατόμου και η κοινωνική του θέση επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της υγείας του. Νέα έρευνα από την ΕΣΥΕ, αποδεικνύει ότι οι φτωχοί, ανεξάρτητα από ηλικιακή ομάδα και φύλο, δηλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κακής ή πολύ κακής κατάστασης υγείας.
Το γεγονός έχει και γεωγραφική κατανομή, καθώς με εξαίρεση την Αττική, στις υπόλοιπες περιοχές το επίπεδο υγείας των φτωχών περιγράφεται αρνητικά σε υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με τους μη φτωχούς της περιοχής τους. «Η σχέση της οικονομίας με την υγεία είναι πολλαπλά τεκμηριωμένη. Η φτώχεια γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας στην εφημερίδα τα «Νέα».
Η χώρα μας από τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1991 στην κατάταξη για το προσδόκιμο ζωής, κατρακύλησε στην 11η θέση το 2004. Οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ο καρκίνος, οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και οι άλλες αιτίες που προκαλούν τραύματα και δηλητηριάσεις. Το 2004, το 48% των θανάτων στην Ελλάδα οφειλόταν σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ οι καρκίνοι ήταν υπεύθυνοι για το 25% των θανάτων, με τις υπόλοιπες αιτίες να ακολουθούν με αρκετά μικρότερα ποσοστά.
Το 24.8% των ατόμων χαμηλού εισοδήματος φαίνεται να παρουσιάζει χρόνια νοσήματα, σε αντίθεση με τους χρόνια ασθενείς ικανοποιητικού εισοδήματος που ανέρχονται μόλις σε ποσοστό 16.2%. Τα αποτελέσματα δύο ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την κακή κατάσταση της υγείας των φτωχών. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα δεν κάνουν χρήση των προληπτικών υπηρεσιών υγείας και τις περισσότερες φορές, καταφεύγουν στα νοσοκομεία όταν η κατάστασή τους είναι ήδη επιβαρημένη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ημερών παραμονής σε νοσοκομεία και ποσοστά θανάτων εντός νοσοκομειακών μονάδων. Οι παραπάνω έρευνες υπογραμμίζουν την σχεδόν ανύπαρκτη χρήση των υπηρεσιών υγείας από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες, στους οποίους οι ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για τη ζωή τους σε ευρύτερο φάσμα. Οι ομάδες αυτές βλέπουν τις εργασιακές τους ευκαιρίες να εξανεμίζονται, το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τη φτώχεια μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό να χαρακτηρίζουν πλέον τη ζωή τους.

Βρήκαν γιατί παθαίνουν έμφραγμα οι άντρες

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν μια γενετική εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό. Το κλειδί είναι μια ομάδα γενετικών μεταλλαγών στο χρωμόσωμα του ανδρικού φύλου, η οποία θέτει όσους την φέρουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, έως πρότινος η διαφορά στα ποσοστά καρδιοπάθειας μεταξύ ανδρών και γυναικών αποδιδόταν στο ότι οι άντρες είθισται να έχουν πιο «ριψοκίνδυνο» τρόπο ζωής (καπνίζουν λ.χ. περισσότερο) και στο ότι οι γυναίκες προστατεύονται από τα οιστρογόνα τους.
Η νεώτερη μελέτη, που παρουσιάσθηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Στοκχόλμη, υποδηλώνει ότι οι άντρες που φέρουν ένα σετ γονιδίων (την απλοομάδα Ι, όπως λέγεται) στο χρωμόσωμα Υ, διατρέχουν κατά 55% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
«Γνωρίζουμε καλά την διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οφείλεται στον τρόπο ζωής, τις ορμόνες ή αν είχε γενετικές ρίζες», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νάιλες Σαμάνι, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Το νέο εύρημα παρέχει επίσης μια εξήγηση γιατί οι Βορειοευρωπαίοι κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιοπάθεια απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους των Μεσογειακών κρατών. Η απλοομάδα Ι είναι πιο συχνή στην βόρειο, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο των γονιδίων στην εμφάνιση της νόσου.
Η πρακτική αξία του ευρήματος στο μέλλον θα είναι να γίνονται αναλύσεις στους άντρες για να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς της απλοομάδας Ι και αναλόγως να λαμβάνονται μέτρα σε παραμέτρους που μπορούν να αλλάξουν, όπως στο κάπνισμα, στην πίεση και στην χοληστερόλη.

Τα χρωμοσώματα

Ο άνθρωπος διαθέτει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, το ένα εκ των οποίων είναι τα χρωμοσώματα του φύλου (ή φυλετικά χρωμοσώματα): το Χ για το γυναικείο φύλο και το Υ για το ανδρικό.
Οι γυναίκες διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άντρες έχουν ένα Χ και ένα Υ. Το Υ πάντοτε το κληρονομούν από τον πατέρα τους και επειδή ποτέ δεν συνδυάζεται με αυτό ενός ερωτικού συντρόφου, περνάει ατόφιο από γενιά σε γενιά – με άλλα λόγια, δεν υπόκειται σε μια διεργασία που λέγεται ανασυνδυασμός του DNA και η οποία «ανακατεύει» το γενετικό υλικό των χρωμοσωμάτων σε κάθε νέο άτομο.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το χρωμόσωμα Υ από γενιά σε γενιά είναι να γίνει κάποια αυτόματη (δίχως δηλαδή εξωτερικό αίτιο) μεταλλαγή.
Οι αυτόματες μεταλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωριστούν οι κατηγορίες του χρωμοσώματος Υ που αποκαλούνται απλοομάδες. Οι άντρες με την ίδια απλοομάδα πρέπει να έχουν μοιραστεί έναν κοινό πρόγονο στο παρελθόν.
Η απλοομάδα Ι έφτασε στην Ευρώπη από την Μέση Ανατολή πριν από 25.000 χρόνια.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, εξετάστηκε το γενετικό υλικό 3.000 ανδρών, οι 1.295 εκ των οποίων είχαν καρδιοπάθεια.
Όσοι έφεραν την απλοομάδα Ι, διέτρεχαν κατά 55% υψηλότερο κίνδυνο να είναι καρδιοπαθείς – με τον αυξημένο κίνδυνο να μην μπορεί να εξηγηθεί από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερόλη, η υπέρταση ή το κάπνισμα.
Το εύρημα αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μεγάλο βαθμό τι προδιαθέτει τους άντρες για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας και γενικότερα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τέλος το κάπνισμα από 1η Σεπτεμβρίου - Είμαστε έτοιμοι;

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την καθολική απαγόρευση καπνίσματος. Θα απαγορεύεται παντού. Τέρμα στα παραθυράκια του νόμου. Είμαστε έτοιμοι για την απαγόρευση; Πως θα γίνονται οι έλεγχοι;
Τέσσερις μέρες απομένουν στους θεριακλήδες να "απολαύσουν" το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Η υπουργός Υγείας έκλεισε όλα τα παραθυράκια του προηγούμενου νόμου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει "καθαρό" περιβάλλον σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Σεπτεμβρίου, καταργώντας τις εξαιρέσεις και κάνοντας πιο αυστηρούς τους ελέγχους, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.
Η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, εξήγησε ότι το τσιγάρο θα απαγορευθεί σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, καφενεία καθώς και εστιατόρια.
Ήδη έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, αλλά και για το τί θα ισχύει από την 1η Σπτεμβίου, οπότε αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται και κάθε μορφή διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού. Σημαντική έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους.

Πως αντιδρούν οι καταστηματάρχες
Αποφασισμένοι να δεχτούν τον καινούριο νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με πολλές όμως επιφυλάξεις.
Ο κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων , μιλώντας στο Newsit κάνει λόγω για ένα ακόμη χτύπημα στις επιχειρήσεις.'' Είδη έχουμε μείωση του τζίρου λόγω κρίσης από 40 μέχρι και 70%.Με την απαγόρευση του καπνίσματος υπολογίζουμε ότι θα πέσει ακόμα κατά 20%'' επισημαίνει.'' Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα πρέπει να διαπληκτίζομαι με τον πελάτη για να μην φάω πρόστιμο την εποχή που τα έσοδά μου μειώνονται καθημερινά'' προσθέτει. ''Θα χαθούν σίγουρα κι άλλες θέσεις εργασίας'' τονίζει χαρακτηριστικά.

''Ο νόμος θα τηρηθεί'' λέει η επιτροπή για τον έλεγχο του καπνίσματος
''Δεν έχω καμία αμφιβολία πως όλοι θα συμμορφωθούν με τον καινούργιο νόμο'' λέει στο Newsit ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της επιτροπής για την απαγόρευση του καπνίσματος.'' Από τον Σεπτέμβρη που θα αρχίσουν οι ελέγχοι, στους παραβάτες θα γίνονται συστάσεις χωρίς να κόβονται πρόστιμα. Από τον Οκτώβρη όμως τα πρόστιμα θα δίνονται κανονικά'' προσθέτει.

Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι έλεγχοι θα γίνονται από το Λιμενικό Σώμα, από τους επόπτες δημόσιας υγείας του
Υπουργείου και των Νομαρχιών και από την Δημοτική Αστυνομία. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες.
Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ΓΕΣΕΒΕ πριν αποφασίσει τις οριστικές ποινές που θα επιβάλλονται ανά περίπτωση.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποτυχίας του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι των μέτρων που είχαν θεσπισθεί.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν πολλά στοιχεία των νέων μέτρων καθώς το κάπνισμα απαγορεύεται ακόμη και στα καζίνο.
Όμως εκεί όπως και στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού δοθεί περιθώριο οκτώ μηνών στους ιδιοκτήτες του για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μέτρησες τη μέση σου;

Η περίμετρος της μέσης αποτελεί αξιόπιστο δείκτη ενδεικτικό του λίπους που είναι αποθηκευμένο στην περιοχή της κοιλιάς. Διαβάστε στα πόσα ...εκατοστά πρέπει να αρχίσετε δίαιτα.
Αν ανήκεις σε εκείνους που τους ενδιαφέρει η εμφάνισή τους τότε σίγουρα ελέγχεις την ένδειξη της ζυγαριάς. Αν πάλι ανήκεις σε εκείνους που έχουν λίγο βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό τότε πάλι την ελέγχεις. Ωστόσο, αν θες να παραμένεις ενημερωμένος εκείνο που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι η περίμετρος της μέσης σου.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται η περίμετρος μέσης αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόπιστο δείκτη ενδεικτικό του λίπους που έχεις αποθηκεύσει στην περιοχή της κοιλιάς. Είναι τόσο σημαντικός γιατί πλήθος ερευνών τον έχουν συσχετίσει με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές ένα άτομο με αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένη περίμετρο μέσης διατρέχει 25% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Ακόμα και αν κάποιος έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος αλλά αυξημένη περίμετρο μέσης είναι 20% πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιο χρόνιο νόσημα.
Επομένως, πάρε την μεζούρα και κάνε τον έλεγχο. Αν η περίμετρος της μέσης σου είναι ίση ή λιγότερο από 94 εκατοστά τότε μπορείς να είσαι ήσυχος ότι έχεις μία υγιή περίμετρο μέσης. Αν όμως, η ένδειξη της μεζούρας ξεπεράσει τα 94 εκατοστά τότε θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να χάσεις το επιπλέον βάρος που ταλαιπωρεί τόσο εσένα όσο και την μέση σου!
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει στοχευμένη απώλεια λίπους δηλαδή δεν μπορεί κάποιος ακολουθώντας συγκεκριμένη διατροφή να χάσει μόνο από την κοιλιά ή μόνο από τα άκρα. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μετρίασε τις υπερβολές και σιγά σιγά θα φτάσεις στο στόχο σου.

Στην τελική ευθεία το χάπι για τον καρκίνο του δέρματος

Με επιτυχία πέρασε και τη Φάση 2 των δοκιμών ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του δέρματος.
Ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Μemorial Sloan-Κettering στη Νέα Υόρκη πειραματίζονται εδώ και καιρό με την ουσία ΡLΧ4032 που αποκαθιστά τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας μετάλλαξης στο γονίδιο ΒRΑF, η οποία απαντάται σχεδόν στο 50% των κρουσμάτων μελανώματος, καθώς και στο 5% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. Στις μέχρι τώρα δοκιμές το φάρμακο, που έχει τη μορφή χαπιού, οδήγησε σε ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα. Στο 80% των ασθενών που έχουν πάρει μέρος στις δοκιμές υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση των όγκων.
«Το φάρμακο συρρίκνωσε ταχύτατα τους όγκους και η ζωή πολλών ασθενών βελτιώθηκε θεαματικά. Βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας εποχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του μελανώματος όπου θα υπάρχει εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δρ Πολ Τσάπμαν, επικεφαλής της έρευνας. Εχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός της Φάσης 3, στην οποία θα συμμετέχουν εκατοντάδες ασθενείς και σε περίπτωση που και αυτή έχει ανάλογα αποτελέσματα θα αρχίσουν οι διεργασίες για να δοθεί έγκριση πώλησης του φαρμάκου. Οι ερευνητές έχουν διευκρινίσει πάντως ότι οι ασθενείς με μελάνωμα που δεν φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου ΒRΑF είναι απίθανο να ωφεληθούν από το νέο φάρμακο.

Όχι στην πείνα με... τρέξιμο!

Αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο και το περπάτημα αλλά πεινάτε συχνά τότε καιρός είναι να τα ξεκινήσετε. Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος της όρεξης είναι η άσκηση.
Όσο πιο πολύ αθλούμαστε, τόσο πιο... χορτάτοι νιώθουμε, λένε τώρα βρετανοί και βραζιλιάνοι επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν τις επιπτώσεις που έχει η γυμναστική στο αίσθημα της πείνας. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καμπίνιας της Βραζιλίας, η σωματική άσκηση δεν είναι απλώς ο πιο ιδανικός τρόπος για να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος, αλλά και η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο της όρεξής μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος” ειδικοί διαιτολόγοι διαπίστωσαν ότι όταν τρέχουμε δεν καίμε απλώς θερμίδες: η σωματική άσκηση ενεργοποιεί τους νευρώνες του εγκεφάλου μας που ειδοποιούν τον οργανισμό ότι είμαστε χορτάτοι!
«Οταν ασκούμαστε, οι νευρώνες (σ.σ. τα κύτταρα του εγκεφάλου) στέλνουν στον εγκέφαλό μας σήματα σαν αυτά που στέλνουν όταν έχουμε φάει καλά και νιώθουμε κορεσμό... Είναι σαν να μας προειδοποιεί το τρέξιμο ότι ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να τρώμε... Στην ουσία μάς αποτρέπει από το να φάμε, και έτσι χάνουμε βάρος... » λέει βραζιλιάνος ερευνητής.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η σωματική άσκηση αποτελεί τη λυδία λίθο εναντίον της παχυσαρκίας, αλλά μόλις τώρα μπορέσαμε να κατανοήσουμε τη σημασία της γυμναστικής επάνω στον έλεγχο του σωματικού βάρους μας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της βρετανικής επιστημονικής ομάδας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, παρόμοιες παλαιότερες μελέτες οι οποίες είχαν δείξει ότι πολλά είδη άσκησης προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Οι διαιτολόγοι θεωρούν ότι η απώλεια βάρους και η μείωση στην πρόσληψη θερμίδων σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα στο αίμα της ορμόνης που ονομάζεται «εγκεφαλικής προέλευσης νευροτροφικός παράγοντας» (ΒDΝF), η οποία αυξάνεται με τη σωματική άσκηση και βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να ζουν περισσότερο.
Σε άλλη έρευνα που έγινε στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Σαντιάγο της Χιλής, υπό την επίβλεψη της δρ. Βερόνικα Αράγια, ελέγχθηκαν τα επίπεδα στο αίμα του ΒDΝF πριν και έπειτα από τρεις μήνες αερόβιας άσκησης σε 15 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
Οι 7 άνδρες και οι 8 γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 51 ετών, αθλούνταν κάνοντας διάδρομο ή ποδήλατο. Μετά το τέλος της τρίμηνης άσκησης, οι συμμετέχοντες όχι μόνο παρουσίαζαν σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος, την περίμετρο της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους, αλλά άρχισαν να καταναλώνουν και λιγότερες θερμίδες στο φαγητό τους.

Βρέθηκε η μαθηματική φόρμουλα του ελκυστικού... σώματος;

Όλες και όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα ελκυστικό σώμα. Πως όμως μπορούμε να το αποκτήσουμε; Υπάρχει μαθηματική φόρμουλα γι'αυτό;
Ζήτημα αντικειμενικών κριτηρίων είναι πλέον το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα, σύμφωνα με νεοζηλανδό επιστήμονα ο οποίος υποστηρίζει ότι βρήκε τη μαγική μαθηματική φόρμουλα του ελκυστικού σώματος.
Πιο συγκεκριμένα, η ελκυστικότητα μιας γυναίκας προκύπτει από την περιφέρεια της μέσης σε σχέση με τους γοφούς. Από την αναλογία ανάμεσα στα δυο μεγέθη ορίζεται ο βαθμός της ελκυστικότητας, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ανθρωπολόγο Μπάρναμπι Ντίξον.
Ο νεοζηλανδός επιστήμονας έφτασε στη... μαγική φόρμουλα παρουσιάζοντας σε μια ομάδα εθελοντών διάφορες εικόνες γυναικών, των οποίων το μπούστο, η μέση και οι γοφοί είχαν αλλοιωθεί ψηφιακά σε διάφορα μεγέθη. Με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων, ο δρ Ντίξον κατέγραφε την έκφραση των προσώπων των εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν τις φωτογραφίες.
Οι πιο θερμές αντιδράσεις των εθελοντών σημειώθηκαν όταν η αναλογία μέσης- γοφών ήταν 0,7, δηλαδή όταν η μέση είναι το 70% της περιφέρειας των γοφών. Την ίδια αναλογία, εξάλλου, είχε και η Μέριλιν Μονρόε, μια από τις πιο σέξι γυναίκες όλων των εποχών.
Την ίδια αναλογία εμφανίζει και η Κέιτ Μος, παρά το γεγονός ότι οι καμπύλες δεν είναι εμφανείς στο σώμα του διάσημου μοντέλου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail». Ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι ίδια γούστα με τους Νεοζηλανδούς έχουν οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Καμερουνέζοι και οι Κινέζοι.

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Στο φως το ανάκτορο του Οδυσσέα;

Σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη.
«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.
Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.

Ανακαλύφθηκε μοναδικό σύστημα εξωπλανητών

Το αστέρι αυτό βρίσκεται 127 έτη φωτός μακριά μας και πήρε το όνομα HD 10180.
Πλανητικό σύστημα που αποτελείται από πέντε εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται γύρω από την τροχιά ενός αστεριού που μοιάζει με τον Ήλιο, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστροφυσικών, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο προκειμένου να ελέγξουν το φως που διαχέεται από το σύστημα αυτό ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους πλανήτες και να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά τους.
Πράγματι, πρόκειται για το "πληρέστερο" σύστημα εξωπλανητών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, που προσομοιάζει, ωστόσο, τόσο πολύ με το δικό μας.
"Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την έρευνα των εξωπλανητών. Μελετάμε πλέον περίπλοκα εξωπλανητικά συστήματα και όχι μεμονωμένα εξωπλανήτες", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, Κριστόφ Λόβις.
Σύμφωνα με την ομάδα των αστροφυσικών, το άστρο αυτό έχει πέντε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω του. Επίσης, υπάρχουν ακόμη δύο πλανήτες, οι οποίοι από άποψη μάζας εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Γη και η απόσταση που τα χωρίζει είναι η ίδια με αυτήν μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

Ο Ότζι τάφηκε στις Άλπεις, δεν βρέθηκε εκεί τυχαία

Ο Ότζι, ο 5.000 ετών «Άνθρωπος των Πάγων», δεν βρέθηκε τυχαία στις ιταλικές Άλπεις, αλλά, όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, ετάφη σύμφωνα με τους τελετουργικούς κανόνες της εποχής.Από την εξέταση του σώματός του, είχε προκύψει, και μάλιστα, είχε γίνει και από όλους αποδεκτό, πως ο Ότζι είχε υπάρξει θύμα δολοφονίας.
Επίσης, έως σήμερα, είχε επικρατήσει η άποψη πως ο χώρος όπου ανακαλύφθηκε το σώμα του ήταν και το σημείο όπου δολοφονήθηκε.
Σήμερα, σύμφωνα με νέες έρευνες των αρχαιολόγων, αποδεικνύεται πως ναι μεν ο Ότζι χτυπήθηκε θανάσιμα, αλλά μεταφέρθηκε αρκετούς μήηνες ύστερα από το θάνατο του στις Άλπεις για να ταφεί.
Οπότε, το σημείο όπου ανακαλύφθηκε δεν ήταν τυχαίο, αλλά ένα είδος νεκροταφείου.
Ο Ότζι παρέμεινε περίπου 5.000 χρόνια θαμμένος κάτω από έναν παγετώνα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία πριν ανακαλυφθεί από ορειβάτες το 1991.
Όλο αυτό το διάστημα, ο "Άνθρωπος των Πάγων" έχει αποτελέσει αντικείμενο εξονυχιστικών αναλύσεων.
Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, οι ερευνητές πρόσεξαν στο παγωμένο σώμα του Ότζι ένα βαθύ τραύμα στο πίσω μέρος της πλάτης, γεγονός που υποδεικνύει πως πρόκειται για θύμα πολέμου, δολοφονίας ή ανθρωποθυσίας.
Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν μια αιχμή βέλους στον αριστερό ώμο του.
Παλαιότερα, ο αρχαιολόγος Γιόχαν Ρείνχαρντ, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, είχε υποστηρίξει πως το πέρασμα όπου ανακαλύφθηκε το σώμα του Ότζι είναι ένα ξεχωριστό πέρασμα ανάμεσα σε δύο από τις υψηλότερες κορυφές των Άλπεων Έτσταλερ.
Τέτοια σημεία επέλεγαν οι άνθρωποι για να κάνουν προσφορές στους θεούς.
"Ξέρουμε ότι η λατρεία των βουνών ήταν σημαντική στην προϊστορική Ευρώπη κατά την Εποχή του Χαλκού", είχε δηλώσει.
Η ερμηνεία του Γιόχαν Ρείνχαρντ έδινε απάντηση στα ερωτήματα των ειδικών σχετικά με τα εργαλεία που είχαν βρεθεί κοντά στο σώμα.
Το σπάσιμο αντικειμένων, για παράδειγμα, αποτελούσε τελετουργική πράξη της νεολιθικής Ευρώπης.
Ο χάλκινος πέλεκυς, ο παλαιότερος προϊστορικός πέλεκυς που βρέθηκε στην Ευρώπη με ανέπαφα δεσίματα και λαβή, αποτέλεσε επίσης πολύ σημαντικό εύρημα.
Αν επρόκειτο για δολοφόνους, θα είχαν πάρει μαζί τους κάτι τόσο χρήσιμο. Αν όμως ήταν άνθρωποι που πραγματοποιούσαν μια τελετή, ίσως τον άφησαν δίπλα στον "Άνθρωπο των Πάγων" για να τον χρησιμοποιήσει στην άλλη ζωή του ή ως προσφορά στους θεούς.
Άλλη μία ένδειξη είναι το ότι η μούμια βρέθηκε σε ένα φυσικό χαντάκι κατά μήκος του περάσματος. Σύμφωνα με προγενέστερες ερμηνείες, είχε καταφύγει εκεί για να προφυλαχτεί από την κακοκαιρία. "Το χαντάκι όμως δεν είναι βαθύ και βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο του περάσματος. Θα ήταν ακατάλληλο για προφύλαξη από θύελλες" είχε εξηγήσει ο Γιόχαν Ρείνχαρντ.
Ωστόσο, οι απόψεις του δεν είχαν πείσει τους Ευρωπαίους ειδικούς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο συντηρητής της μούμιας, ο παθολόγος Έντουαρντ Έγκαρτερ Βιγκλ, από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλου.
Η αμφισβητούμενη έως σήμερα θεωρία του Γιόχαν Ρείνχαρντ έρχεται να επιβεβαιωθεί ύστερα από τις νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Λούκα Μποντιόλι του Εθνικού Μουσείου Προϊστορίας και Εθνολογίας της Ρώμης, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity.

Καβγαδίστε, κάνει καλό στην υγεία!

Τσακωθείτε, καβγαδίστε, συγκρουστείτε, γιατί όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εντάσεις κάνουν καλό στην υγεία! Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα της ψυχολόγου Κίρα Μπίρντιτ, οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη σύγκρουση με άλλους ανθρώπους παρουσιάζουν μη φυσιολογικές αυξομειώσεις της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης για μεγάλα διαστήματα. Αντιθέτως οι άνθρωποι που τσακώνονται για συγκεκριμένα ζητήματα με τον σύντροφό τους, το αφεντικό τους ή τα παιδιά τους και εν τέλει τα επιλύουν επιτόπου, είναι πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.
Το δείγμα ήταν 1.842 ενήλικοι ηλικίας 33 έως 84 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να καταγράφουν κάθε μέρα για οκτώ ημέρες εάν είχαν κάποιον καβγά ή εάν απέφυγαν ηθελημένα κάποιον. Ταυτόχρονα λαμβάνονταν από όλους και δείγματα σιέλου, τα οποία εξετάζονταν. Το 62% των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας απέφυγαν κάποια στιγμή τους καβγάδες, ενώ το 41% των συμμετεχόντων κάποια στιγμή όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν αυτά που σκέφτονταν.
Κανονικά τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μέσα στη μέρα παρουσιάζονται ακριβώς μετά το πρωινό ξύπνημα και σιγά σιγά μέσα στη μέρα μειώνονται. Στους ανθρώπους όμως που απέφυγαν τους καβγάδες κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε ότι τα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονταν δραματικά (προκαλώντας αίσθημα άγχους που ακολουθούνταν μερικές φορές από πόνους ή αίσθημα ναυτίας) και η μείωση στα επίπεδα της ορμόνης ήταν σαφέστατα πιο αργή.

Εκαναν τον Da Vinci... προστάτη των αντρών

Σαφή πλεονεκτήματα, έναντι άλλων χειρουργικών μεθόδων, παρέχει η νέα τεχνολογία ρομποτικής χειρουργικής, που ενδείκνυται και για επέμβαση προστάτη, ελαχιστοποιώντας τον πόνο, το χρόνο ανάρρωσης, αλλά είναι κυρίως η μέθοδος, που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που σχετίζονται με την ακράτεια, αλλά κυρίως με τη στυτική ικανότητα.
«Ηδη από τον περασμένο μήνα έχουμε κάνει τις πρώτες επεμβάσεις προστάτη με χρήση του ρομποτικού συστήματος "Da Vinci" με εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς η ρομποτική χειρουργική παρέχει πλήθος πλεονεκτήματα στην επεμβατική ουρολογία», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Γεώργιος Ν. Κυριάκου, επιμελητής Α' Ουρολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ε. Ντυνάν» και εκπαιδευτής του Ινστιτούτου Τηλεχειρουργικής στο Κέντρο Ερευνών κατά του καρκίνου (IRCAD/EITS) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
«Για συγκεκριμένες επεμβάσεις, τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι σημαντικά. Η ορατότητα του χειρουργικού πεδίου είναι σε πολλαπλάσια μεγέθυνση, με εξαιρετική ευκρίνεια και το κυριότερο είναι "τρισδιάστατη", σαν να βρίσκεται ο χειρουργός μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα του ασθενούς. Κάνει την επέμβαση χωρίς να αντιμετωπίζει την κόπωση από την ορθοστασία και την ακινησία που του επιβάλλουν οι άλλες χειρουργικές μέθοδοι.
Η εργονομία κινήσεων, που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα, επιτρέπει την πραγματοποίηση κινήσεων σε 7 άξονες, κάτι που αδυνατεί να πραγματοποιηθεί στο ανοικτό χειρουργείο».

Τα οφέλη
Σύμφωνα με τον δρ Κυριακού, πέρα από τα παραπάνω οφέλη, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως ελάχιστο έως σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό άλγος, μειωμένο μεταβολικό στρες, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο, ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
«Την πιο ενδεδειγμένη ένδειξη για ρομποτική θεραπευτική αντιμετώπιση στην ουρολογία αποτελεί ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη», τονίζει ο δρ Κυριάκου. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:
Ο προστάτης αποτελεί ένα δυσπρόσιτο όργανο που εδράζεται πολύ χαμηλά στην πύελο. Η ρομποτική κάμερα και εξαρτήματα καθιστούν την προσέγγιση αυτού του οργάνου πάρα πολύ άνετη.
Η εξαιρετικά μεγάλη ευκρίνεια που παρέχει το ρομποτικό σύστημα αποτελεί άριστο «εργαλείο» σε δύο σημαντικές λειτουργικές παραμέτρους που είναι συνυφασμένες με αυτό το συγκεκριμένο χειρουργείο: την εγκράτεια και τη στυτική ικανότητα.
Και οι δύο αυτές παράμετροι εξαρτώνται από την ικανή διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων και στυτικών νεύρων, την καλή διατήρηση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, την παρασκευή ικανού κολοβώματος ουρήθρας, τη διατήρηση των ηβοπροστατικών συνδέσμων και περιτονιών του προστάτη και της πυέλου.
Η διατήρηση όλων αυτών των ανατομικών στοιχείων συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάκτηση της εγκράτειας, όπως και σε αυξημένη πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης της στυτικής λειτουργίας.
Είναι αξιοσημείωτο πως εκεί που υπάρχει ογκολογική ένδειξη αμφοτερόπλευρης διατήρησης των στυτικών δεματίων, κι ενώ κανείς δίνει προθεσμία μέχρι και ένα έτος για την ανάκτηση της στύσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο ασθενής ανακτά την τελευταία ακόμα και τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση».

Επέκταση των εφαρμογών και στη γυναικολογία
Οι εφαρμογές του ρομποτικού συστήματος επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της ουρολογικής χειρουργικής. Πλαστικές επεμβάσεις στην περιοχή του νεφρού, μετεμφύτευση του ουρητήρα σε συγγενή ή επίκτητα στενώματα, ριζική κυστεκτομή σε διηθητικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης, διόρθωση της γυναικείας πρόπτωσης κ.ά. Οι επεμβάσεις που αναφέρουμε αποτελούν χειρουργικές θεραπείες εκλογής με το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα.

Απολιθώματα σφουγγαριών, ηλικίας 650 εκ. ετών!

Μικροσκοπικά απολιθώματα ακαθόριστου σχήματος τα οποία είναι τα απομεινάρια από τους αρχαιότερους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι ήταν πιθανότατα σφουγγάρια (!), κατάφεραν να εντοπίσουν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον στη Νότια Αυστραλία.
Κύκλοι, τετράγωνα, δακτύλιοι, σχήματα πάνω σε βράχους από ασβεστόλιθο είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν αυτά τα σφουγγάρια κατά το πέρασμά τους από τον πλανήτη πριν από 640-650 εκατομμύρια χρόνια, μόνο και μόνο για να έρθουν και πάλι στο φως από την ομάδα του καθηγητή Ανταμ Μαλούφ, η οποία δημοσίευσε μόλις χθες την έρευνά της για τους αρχαιότερους εκπροσώπους του Βασιλείου των Ζώων (Animalia) στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Τα απολιθώματα των εν λόγω σπόγγων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πρίστον, τα πρώτα απολιθώματα ζώων που έζησαν πριν από την Εδιακρανική Περίοδο, την τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων, και το αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης είναι ότι τα ζώα υπήρχαν στον πλανήτη περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν απ’ ό,τι μέχρι χθες υπολογιζόταν.
«Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προτείνει ως πρώτους αντιπροσώπους των ζώων περίπλοκους οργανισμούς, όπως ευκαρυωτικά φύκια ή πρώτιστα, οι οποίοι έζησαν πολύ πριν από τα σφουγγάρια μας. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα σφουγγάρια αυτά είναι τα πρώτα κάπως πειστικά απολιθώματα του σώματος ζώων πριν από την Εδιακρανική Περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ανταμ Μαλούφ.

Το 2050 θα τρώμε τεχνητό κρέας

Τεχνητό κρέας που θα παράγεται σε τεράστια δοχεία επεξεργασίας είναι η μία λύση που προτείνουν οι επιστήμονες για τη διατροφική κρίση, η οποία, όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς των ειδικών, το 2050 δεν θα είναι διαχειρίσιμη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φίλιπ Θόρτον του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ζωικής Παραγωγής του Ναϊρόμπι στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»: «Η παραγωγή τεχνητού κρέατος και γάλακτος σε τεράστια δοχεία επεξεργασίας, είναι η μία λύση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ η δεύτερη είναι η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για τη θεραπεία των εκτρεφόμενων ζώων».
Αν και δεν γίνεται ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα παράγεται το τεχνητό κρέας, οι επιστήμονες θεωρούν αυτήν τη λύση για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού στο μέλλον ως μία έσχατη λύση, η οποία όμως σχεδόν σίγουρα θα προξενήσει τον φόβο των περισσότερων καταναλωτών και φυσικά αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζήτηση για τροφή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι κλιματικές αλλαγές, η έλλειψη νερού και η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση τροφής θα ρίξουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.
Την ίδια ώρα, 21 διαφορετικές έρευνες που δημοσίευσε η Βασιλική Κοινότητα της Βρετανίας χθες, συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι η εναπομείνασα έκταση καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι αγρότες το 2050 δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα!

Προειδοποίηση
Μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί επίσης ότι η αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης τροφής, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, θα προκαλέσει μεταξύ άλλων και διπλασιασμό της ζήτησης για πόσιμο νερό, το οποίο θα σημάνει μέχρι το 2050 τη μείωση του διαθέσιμου νερού για καλλιέργεια στο ένα πέμπτο της σημερινής ποσότητας, σύμφωνα με τον Κένεθ Στρέπεκ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Η παραγωγή τεχνητού κρέατος και η νανοτεχνολογία είναι οι λύσεις που προτείνουν επιστήμονες σαν τον Φίλιπ Θόρτον, όμως υπάρχουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι. Μία ομάδα Βρετανών και Νοτιοαφρικανών οικονομολόγων προτείνει την προώθηση πράσινων τεχνολογιών και ασκεί κριτική στους πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Μονσάντο, οι οποίοι σύμφωνα με τους οικονομολόγους έχουν μονοπωλήσει την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να προκαλούν την κατάρρευση εναλλακτικών- οικολογικών προσπαθειών και της «πράσινης επανάστασης» η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της οικολογικής γεωργικής τεχνολογίας.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Βρήκαν... τοιχογραφίες 2.000 ετών ελληνιστικού ύφους σε σπηλιά

«Εξαιρετικής» καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες ελληνιστικού ύφους, 2.000 ετών, που «θα αφήσουν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό», ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές σε σπηλιά στην Πέτρα της Ιορδανίας.Κάτω από καπνούς, λιπαρές ουσίες και γκράφιτι, μέσα σε έναν χώρο που πραγματοποιούνταν τα αρχαία τελετουργικά γεύματα, οι συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld του Λονδίνου έφεραν στο φως σχέδια τριών διαφορετικών ειδών αμπέλου, κισσού και περικοκλάδας -φυτών που σχετίζονται με τη λατρεία του θεού Διόνυσου-, αλλά και σχέδια πουλιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ομπσέρβερ», οι εικόνες στους τοίχους της σπηλιάς είναι γεμάτες από μικρές ανθρώπινες φιγούρες. Μία από αυτές παριστάνει ένα αγόρι με φτερά που παίζει αυλό, ενώ γύρω του άλλα αγόρια μαζεύουν φρούτα και προσπαθούν να διώξουν τα πουλιά που τσιμπούν τα σταφύλια. Ολες οι τοιχογραφίες φέρουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων και πολυτελή υλικά, όπως φύλλα χρυσού.

«Μικρή Πέτρα»
Οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Σικ αλ- Μπαρίντ, γνωστό ως «Μικρή Πέτρα», είναι έργα των Ναβαταίων, ενός νομαδικού λαού από την Αραβία που διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με Αιγύπτιους, Ελληνες και Ρωμαίους, και που κάποτε η κυριαρχία του εκτεινόταν από τη Δαμασκό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από το όρος Σινά έως την έρημο της Αραβίας.
Η αξία των ευρημάτων είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Ουσιαστικά σήμερα δεν σώζονται ελληνιστικά ζωγραφικά έργα, παρά μόνο ίχνη τους. Ταυτόχρονα, αποτελούν τα μοναδικά ζωγραφικά ίχνη του πολιτισμού των Ναβαταίων.
Οπως εξηγεί ο Στέφεν Ρίκερμπι, ένας από τους δύο Βρετανούς συντηρητές που τις αποκάλυψαν, «οι τοιχογραφίες δείχνουν πολλών ειδών εξωτερικές επιρροές από τον αρχαίο κόσμο και είναι τόσο καλές ή ακόμα και καλύτερες από ρωμαϊκές, όπως για παράδειγμα αυτές στο Ερκολάνο... Αυτό έχει τεράστια ιστορικο-καλλιτεχνική σημασία...».
Ο συνεργάτης του, καθηγητής Ντέιβιντ Παρκ χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το γεγονός ότι οι εύθραυστες αυτές τοιχογραφίες επιβίωσαν «σε μια τραπεζαρία γύρω από τάφους και βράχια στην Πέτρα, σε ένα τεράστιας σημασίας πολιτιστικό σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου». Προσθέτει δε ότι «τα έργα προσφέρουν μια απίστευτα σπάνια ματιά στον τρόπο ζωής αυτού του ελάχιστα γνωστού αρχαίου πολιτισμού».

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο που θα έχουν ένταση 7 και κατά περιόδους και 8 μποφόρ και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή.
Πιο αναλυτικά αύριο Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος όμως από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια θα συννεφιάσει και θα πέσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στη θάλασσα των Κυθήρων θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα 5 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ.
Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7 και στο καρπάθιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς στα δυτικά, τους 34 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 32 στα νησιά του Αιγαίου, υψηλότερη θα είναι θερμοκρασία στη νότια Κρήτη και στα νησιά του ανατολικού Αιγίου.
Την Κυριακή στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει λίγη συννεφιά που το μεσημέρι και το απόγευμα κατά τόπους θα αυξηθεί και θα πέσουν λίγες καταιγίδες στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και πιθανώς και της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη ο χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στη θάλασσα των Κυθήρων θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα 5 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ.
Στο κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7 και στο καρπάθιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μπακογιάννης

Ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, αναμένεται να ανακοινώσει, στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής, από το δημαρχείο του Προυσσού στην Ευρυτανία την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Καρπενησίου.
Η επιλογή της μέρας, αλλά και ο χρόνος της ανακοίνωσης, έχουν συμβολικό χαρακτήρα για τους Ευρυτάνες, αφού η ανακοίνωση θα γίνει λίγο μετά τον Μεγάλο Εσπερινό για την γιορτή του Μοναστηριού της Παναγίας Προυσιώτισσας.
Στο μεταξύ, ο πρώην Υπουργός της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας Θανάσης Γιαννόπουλος αποφεύγει να κάνει γνωστές τις προθέσεις του και όπως έχει πει: «θα μιλήσει στις 13 Σεπτεμβρίου στη Βουλή με την έναρξη του τρίτου τμήματος στο οποίο συμμετέχει».
Ωστόσο, την Κυριακή παραμένει άγνωστο αν θα βρεθεί στον Προυσσό της Ευρυτανίας κατά την ώρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη.
Ο ίδιος ο Θανάσης Γιαννόπουλος βρίσκεται στο χωριό του στο Περίβλεπτό της Δυτικής Φθιώτιδας

Χωρίς άδεια πλέον η ανέγερση ναών άλλων θρησκειών

Δεν απαιτείται πλέον η ειδική άδεια του υπουργού Παιδείας για να ανεγείρονται ναοί και ευκτήριοι οίκοι άλλων θρησκειών, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, κρίνοντας αντισυνταγματικό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που «κληρονομήσαμε» από την εποχή του Μεταξά, δηλαδή από το 1938. Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές η επιβαλλόμενη αυτή προϋπόθεση είναι ασυμβίβαστη προς "την συνταγματική επιταγή της ανεμπόδιστης ασκήσεως της λατρείας".
Το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε (2188/2010), ότι η απαίτηση ειδική άδειας είναι αντίθετη στο άρθρο 13 του Συντάγματος που καθιερώνει την θρησκευτική ελευθερία, το νομοθετικό καθεστώς (Α.Ν 1363/1938 όπως τροποποιήθηκε με τον Α.Ν 1672/1939 και το ΒΔ της 20.5/2.6.1939) που προβλέπει την ύπαρξη προηγούμενης διοικητικής άδειας για την ανέγερση και λειτουργία ναού ή την εγκατάσταση και λειτουργία ευκτηρίου οίκου.

Ο...Μπομπ Σφουγγαράκης δίδυμο με τον Δον Τομάζο

Όταν σύσσωμη η κυβέρνηση έλεγε ότι μετά το Μνημόνιο η χώρα δεν θα είναι η ίδια, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Από το 2014 και μετά, όταν επισήμως θα έχουν (αν έχουν...) αποχωρήσει οι τροϊκανοί, ο οικονομικός χάρτης της Ελλάδας αναμένεται να είναι παραδομένος σε ξένα συμφέροντα, που μαζί με εγχώρια (για βιτρίνα) θα ελέγχουν πλέον τις μελλοντικές κυβερνήσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα είναι το επόμενο στάδιο της επιτήρησης, έστω και παρασκηνιακά.
Τον στόχο αυτόν εξυπηρετούν από κάθε άποψη και οι κινήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είναι απολύτως κυρίαρχος στο εσωτερικό της τρόικας των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την τοποθέτηση λοιπόν από το ΔΝΤ του φίλτατου Δον Τομάζο (Σκιόπα) ως αρχιεπιτηρητή της κυβέρνησης, έρχεται κι άλλο μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ, ο Μπομπ Τράα (για σας... Σφουγγαράκης), ως μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Οι ρόλοι τους θα είναι διαφορετικοί:
● Ο Τράα θα βρίσκεται στο προσκήνιο και ο Σκιόπα στο παρασκήνιο.
● Ο Τράα θα αναλάβει να επιτηρεί όλα τα υπουργεία και θα περνάει από κόσκινο τις κυβερνητικές αποφάσεις, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από το Μνημόνιο. Σε περίπτωση απόκλισης έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει μέτρα.
● Ο Σκιόπα θα έχει πάρε - δώσε μόνο με τον πρωθυπουργό και ενίοτε με τον υπουργό Οικονομικών και θα συντονίσει την πρόωρη αλλά «ομαλή» έξοδό μας στις αγορές (από το 2011) για δανεισμό, ώστε να μην λάβουμε και τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που προνοεί η συμφωνία! Κοινώς, ως μεσάζων, θα αναλάβει να διαπραγματευτεί και την πώληση της περιουσίας του κράτους σε φίλα προσκείμενες εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.
Δορυφόροι του ΔΝΤ υπάρχουν πολλοί. Οι αγορές βεβαίως είναι και ελέγξιμες και διαχειρίσιμες. Όταν ανοίξουν οι ελληνικές αγορές, πωληθούν, ιδιωτικοποιηθούν σχεδόν τα πάντα και «σπάσουν» οριστικά οι εργασιακές ενώσεις, δεν θα υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν πλέον τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων στις 800 μονάδες.
Άλλωστε, είναι πλέον φανερό ότι πίσω από τη συμπεριφορά των αγορών απέναντι στη χώρα μας κρύβονται επενδυτικά κεφάλαια και θηριώδη συμφέροντα που στοιχημάτιζαν υπέρ της κατάρρευσης της Ελλάδας, διάλυσης της ευρωζώνης και επιστροφής στη δραχμή, όχι μόνο επειδή ήξεραν ότι αυτά τα σενάρια μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά και διότι ζητούσαν κομμάτι της πίτας μεσοπρόθεσμα.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης βοήθησαν στη δημιουργία του «μη αναστρέψιμου» κλίματος, κάτι που (πόσο... ακούσια;) υιοθέτησε και η κυβέρνηση φέρνοντας συμβουλάτορες τύπου Σκιόπα και οδηγώντας τις εξελίξεις ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο.
Τα ξένα επενδυτικά συμφέροντα, κυρίως αγγλοαμερικανικών συμφερόντων, εξακολουθούν να κάνουν πάρτι στις πλάτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης ακόμη παλεύει, σχεδόν χωρίς ελπίδα, να δημιουργήσει όργανα διαχείρισης κρίσεων και να βρει μια συνισταμένη στις 27 διαφορετικές εθνικές πολιτικές, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα αποτρέψουν τη διάλυση ή τον διαμελισμό της!
Και αναφέρουμε την Ε.Ε. επειδή, σε περίπτωση που πετύχει το «πείραμα Ελλάδα», σειρά έχουν άλλες, πιο επικερδείς, αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες επίσης θα υποστούν τις επιθέσεις των αγορών με τα σπρεντ των ομολόγων σε ύψη - ρεκόρ, ώστε να αναγκαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια της τρόικας, άρα και του αναβαθμισμένου σε κυρίαρχο ΔΝΤ...
Και, για να τελειώνουμε, όποιος έχει ακόμη αμφιβολίες για τη σταθερότητα του σχεδιασμού της τρόικας και του ΔΝΤ, δεν έχει παρά να παρατηρήσει το ύφος και το περιεχόμενο των δημοσίων δηλώσεων, συνεντεύξεων κ.λπ. των τροϊκανών: δεν δίνουν εντολές πλέον μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση, με το μότο «περισσότερη συναίνεση στο Μνημόνιο» να απηχεί το θέλημά τους. Μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν ότι αυτοί οι μάγκες ζητούν απόλυτη πολιτική επικυριαρχία.
Αυτό που δεν μπορούμε να δούμε είναι ποιος μπορεί να τους την αρνηθεί...

Κωδικός «Σοκ και Δέος»

Τον κωδικό «Σοκ και Δέος», που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στην εισβολή τους στο Ιράκ, εφαρμόζουν οι διεθνείς παράγοντες για να φέρουν τις επιθυμητές αλλαγές στην Ελλάδα. Στόχος να μην ξεσηκωθεί η κοινωνία, όπως έγινε στην Αργεντινή, την Ουγγαρία, την Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν παρόμοια σαρωτικά μνημόνια, είτε απευθείας από το ΔΝΤ είτε από έμμεσες οδούς.
Η αναβαθμισμένη μορφή του σχεδίου «Σοκ και Δέος» εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή: μαζικός και συνεχής «βομβαρδισμός» αποφάσεων και μέτρων, που λόγω συχνότητας των ανακοινώσεων παραλύει τον αποδέκτη, ο οποίος δεν ξέρει πού να πρωτο- προσηλωθεί. Ως αποτέλεσμα, «τα χάνει» και γίνεται παθητικός απορροφητής των εξελίξεων, καθώς δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει και να αξιολογήσει τις επώδυνες αλλαγές.
Ο κωδικός αυτός «γεννήθηκε» από τον αρχι-διαμελιστή κρατών και εφιάλτη λαών, τον περιβόητο πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αειθαλή συμβουλάτορα του αγγλοαμερικανικού άξονα Χένρι Κίσινγκερ. Αρχικά χρησιμοποιείτο για αμερικανικές επεκτατικές επιχειρήσεις, κυρίως στρατιωτικές, όμως μετεξελίχθηκε και σε σχέδιο οικονομικού επεκτατισμού, καθώς – κατά την κισινγκερική σκέψη – στον 21ο αιώνα οι παραδοσιακοί πόλεμοι δεν «χωνεύονται» πλέον εύκολα από τους πολίτες και πρέπει να αντικατασταθούν από υπόγειες «παρεμβάσεις» με πρόφαση «το καλό μας».
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι σαρωτικές αλλαγές ανακοινώθηκαν και υιοθετήθηκαν με μορφή εξπρές, μέσα σε 3 μόλις μήνες, αφού πρώτα εμπεδώθηκε για τα καλά το μήνυμα ότι βρισκόμαστε στο χείλος της πτώχευσης και της πλήρους κατάρρευσης. Το μήνυμα ευσταθούσε, όχι όμως απλώς επειδή δημοσιονομικά δεν πήγαινε άλλο (είμαστε στην ίδια κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια), αλλά και διότι οι αγορές αποφάσισαν να μας πτωχεύσουν και να μας δείξουν τον δρόμο προς τη «νέα πραγματικότητα».
Πηγή:topontiki.gr

«Καμπανάκι» για το κοιλιακό λίπος

Τελικά, δεν είναι και τόσο αθώα. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Gastrointestinal Endoscopy».
Οι πιθανότητες εντοπισμού μη φυσιολογικών κυττάρων κατά τη διενέργεια κολονοσκόπησης ήταν όμοιες, είτε επρόκειτο για νεαρούς άνδρες με πολύ κοιλιακό λίπος είτε για αδύνατους άνδρες άνω των 50 ετών. Αυτό ωθεί τους επιστήμονες να προτείνουν τη μείωση του ηλικιακού ορίου από τα 50 έτη στα 45, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά σε άνδρες με προβλήματα βάρους.
Οι Κορεάτες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κονκουκ της Σεούλ μελέτησαν περισσότερους από 1.700 άνδρες και γυναίκες, 40-59 ετών, που δεν είχαν ενδείξεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ούτε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Ένα στα 40 άτομα κάτω των 40 ετών είχε τελικού σταδίου πολύποδες, αλλά κανείς δεν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, δύο εκ των ατόμων 50 ετών και άνω είχαν καρκίνο και οι πολύποδες τελικού σταδίου είχαν διπλάσια συχνότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Για τον εντοπισμό του πολύποδα τελικού σταδίου (που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ή και όχι), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα έπρεπε να εξετάσουν τουλάχιστον 23 άτομα που ήταν 50 ετών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο αριθμός ήταν ίδιος και στα νεότερα άτομα που είχαν μεγάλη περίμετρο μέσης και χαμηλότερος σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο.