Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Έως 157,51 ευρώ θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών από τιμοληψία που πραγματοποίησε σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές ''προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά''.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 - 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ. Δηλαδή, από -0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.
''Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών. Παρ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά - σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ''η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα. Έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε''.

Ενα τραπέζι... όλο υγεία!

Οι άγιες ημέρες του Πάσχα αποτελούν συνήθως μια καλή αφορμή για ξεκούραση, χαλάρωση, απόδραση από την καθημερινότητα (που για κάποιους από εμάς σημαίνει ταξίδι εκτός πόλης) και φυσικά συνάντηση με φίλους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα. Οπως λοιπόν συμβαίνει σε κάθε ευκαιρία γιορτής, το φαγητό αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πόσω μάλλον όταν έχει προηγηθεί νηστεία 5-48 ημερών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα ασθενοφόρα δουλεύουν... διπλοβάρδια από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού (πλούσιου σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι) και οινοπνεύματος επιδεινώνει χρόνια καρδιαγγειακά και πεπτικά νοσήματα, ενώ απορρυθμίζει τον σακχαρώδη διαβήτη. Τόσο κατά την περίοδο της νηστείας όσο και κατά τις ημέρες που ακολουθούν την Ανάσταση, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, χρόνια φαρμακευτική αγωγή και όσοι ακολουθούν ειδική διατροφή.

Προστατέψτε το στομάχι

Το παραδοσιακό γεύμα του Πάσχα μπορεί να είναι δύσκολο για το πεπτικό μας σύστημα. Μη λησμονείτε ότι το βαρύ/λιπαρό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα έπεται μιας μεγάλης (ή μικρής, ανάλογα) αποχής από ζωικά τρόφιμα ή/και λάδι. Θα πρέπει να φροντίσουμε λοιπόν το πεπτικό μας σύστημα εκείνη την ημέρα ώστε να μη... βογκήξει.
Κατ' αρχάς, αποβάλετε κατά το δυνατόν περισσότερο το άγχος σας. Κάντε περίπατο ή τζόγκινγκ (στην εξοχή) για να... καθαρίσετε το μυαλό.
Εάν φιλοξενείτε φίλους, δεχθείτε τη βοήθειά τους, δεν χρειάζεται να γίνετε... χίλια κομμάτια. Οτιδήποτε μπορεί να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει όντως να το αναβάλετε.
Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε αρκετά. Πάνω από όλα, το Πάσχα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία χαλάρωσης και γιορτής για όλους.
Καταναλώστε μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγούν συχνά σε αναζήτηση μεγαλύτερων μερίδων, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες ανθυγιεινών επιλογών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μασήστε διεξοδικά την τροφή σας. Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού συνοδεύεται από κατάποση ποσοτήτων αέρα (αεροφαγία), που επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας από το στομάχι.
Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε λιπαρά, κρεμώδη ή τηγανητά τρόφιμα, καθώς μπορεί να εκδηλωθούν δυσάρεστα συμπτώματα από το πεπτικό.
Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή σας σε ποτό, καθώς το αλκοόλ όπως και η καφεΐνη μπορεί να είναι εξίσου ερεθιστικά για το πεπτικό.

Αγοράστε υπεύθυνα

Ενα υγιεινό τραπέζι συνεπάγεται αυτόματα και ασφαλές για την υγεία μας φαγητό. Για τον λόγο αυτό παρατίθενται οι κυριότερες οδηγίες διασφάλισης ποιότητας για τα τρόφιμα, που συνήθως κατέχουν περίοπτη θέση στο πασχαλινό μας τραπέζι, σύμφωνα με τις επιταγές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Ο ΕΦΕΤ συνιστά λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί αναφορικά με τις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων -όπως αυτές δίδονται από τον παρασκευαστή τους- και τις οποιεσδήποτε αλλαγές στα συνήθη χαρακτηριστικά των τροφίμων. Συστήνεται η αγορά τροφίμων μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από ανώνυμα σημεία πώλησης θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο-καταψύκτη με θερμοκρασία -180C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στη συσκευασία: κωδικός και αριθμός έγκρισης της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Αμνοερίφια και βοοειδή

Σε όλα τα κρέατα/σφάγια πρέπει να υπάρχουν σφραγίδες που να υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικότερα, από τις 31-3-03 σχετικά με τη σφράγιση των κρεάτων ισχύουν τα εξής:
Για τα ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ, φέρουν σφραγίδα με τη λέξη «Ελλάς», καθώς και μια στρογγυλή σφραγίδα που υποδηλώνει τον κτηνιατρικό έλεγχο.
Για τα ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και θα πρέπει να υπάρχει μια επιπλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.
Για τα ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και θα πρέπει να υπάρχει μια επιπλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσής τους.
Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την κατανάλωση σφαγίων συστήνεται να δίδεται προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος. Το νωπό κρέας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια. Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο. Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό». Οταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο. Αντίθετα, το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος. Τέλος, τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές, ενώ το συκώτι, τα νεφρά και τα μυαλά πρέπει να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).

Εντόσθια

Υπό τον φόβο της «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας», σε αιγοπρόβατα ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών, απαγορεύεται προληπτικά μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά», που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται, επομένως, όλα τα υπόλοιπα τμήματά τους συμπεριλαμβανομένων των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονας κ.λπ.), όπως και το κεφάλι. Ανάλογη απαγόρευση αφορά και τα βοοειδή, όπου σε ζώα ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύονται μόνο τα έντερα, ενώ σε βοοειδή μεγαλύτερα του ενός έτους απαγορεύονται, εκτός από τα έντερα και το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός.
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια. Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητεί τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για συσκευασμένα κεφαλάκια.

Γλυκά

Αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα είδη ζαχαροπλαστικής, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα τους.

Ζητείται ψυχραιμία

Δεν είναι όμως απαραίτητο να αυξηθεί το βάρος μας τις άγιες ετούτες μέρες. Με λίγη σύνεση και προπάντων ψυχραιμία η διατήρησή του μπορεί να γίνει σχετικά εύκολη. Σίγουρα, πάντως, απαιτείται ένας στοιχειώδης προγραμματισμός: ένα καλό πρωινό, 1-2 σνακ και οπωσδήποτε δείπνο (θεωρώντας το μεσημεριανό δεδομένο).
Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το στομάχι αδειανό για μεγάλο διάστημα, γιατί μετά δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει κανείς από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή/και γλυκών. Με άλλα λόγια, δεν «κρατάμε τις θερμίδες» μας για το μεσημέρι ή το βράδυ: δεν θα έχουμε την ψυχραιμία να κάνουμε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, μια βόλτα ή λίγο τζόγκινγκ (στην εξοχή) θα βοηθήσει να παραμείνουμε δραστήριοι και ακμαίοι.

Το πιρούνι και η ζυγαριά

Πέραν των όποιων θεμάτων υγείας, το Πάσχα είναι μια (ακόμα) καλή ευκαιρία να προσθέσουμε λίγα επιπλέον κιλά... στη συλλογή μας. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε φάει τόσο πολύ που η ζυγαριά το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να μας... στεναχωρήσει.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ανάλογα εορταστικά γεύματα ξεπερνούν σε ενεργειακή αξία τις 4.500 θερμίδες κατά μέσο όρο. Αν συνυπολογίσουμε ότι ως λαός είμαστε λίγο της... υπερβολής στο φαγητό, καταλαβαίνετε ότι το προαναφερθέν νούμερο είναι απλά ένα μικρό φράγμα, που με χαρακτηριστική ευκολία σπάμε.

Τα μυστικά των αβγών

Η καταλληλότητα των αβγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά (όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι) αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στις συσκευασίες τους: κατηγορία ποιότητας (Α, Β, Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης. Η διάθεση αβγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης. Επιτρέπεται, επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αβγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης. Σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές, που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πλένουμε τα αβγά όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Ενα βρασμένο αβγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει στο αβγό κεντρική θέση. Επίσης, το φρέσκο αβγό πατώνει στο νερό, ενώ το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια.

Ανάσταση

Στον δρόμο της επιστροφής από την αναστάσιμη λειτουργία είναι απαραίτητο να μη θεωρήσετε ότι η μαγειρίτσα είναι μια απλή «σουπίτσα». Μπορεί μεν να προετοιμάζει το βλεννογόνο του πεπτικού μας για την «ομοβροντία» ζωικής πρωτεΐνης (σ.σ. κρέας, τυρί κ.ά.) που θα ακολουθήσει, αλλά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη (από εντόσθια, συκώτι, λάδι) και μας δίνει περίπου 600 θερμίδες ανά πιάτο! Θα ήταν φρόνιμο να συνοδέψουμε το φαγητό μας με σαλάτα ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές.

Καλημέρα

Το πρωί της επομένης ξεκινήστε με γάλα και δημητριακά ή 1 φέτα τσουρέκι (δίνει περίπου 80 θερμίδες και είναι πολύ καλύτερο από τα παραδοσιακά κουλούρια και βουτήματα). Το καλό πρωινό είναι ό,τι χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τους εορταστικούς πειρασμούς.

Προετοιμασία

Προτιμήστε κατσίκι έναντι αρνιού, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε (κορεσμένα) λιπαρά. Κατά την προετοιμασία του κρέατος προσθέστε ρίγανη, καθώς θεωρείται ότι μειώνει την παραγωγή νιτροζαμινών, που σχετίζονται με καρκινογένεση.
Αν πρόκειται να σερβίρετε ορεκτικά, προσέξτε τουλάχιστον τι θα τσιμπολογήσετε. Τα ψητά θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες, καλαμαράκια) και λαχανικά (ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά) είναι σίγουρα καλές επιλογές. Συνοδέψτε με κάποιο ντιπ γιαουρτιού. Καλό θα ήταν, επίσης, να αποφύγετε να «τσιμπήσετε» την πέτσα από το αρνί/κατσίκι καθώς σουβλίζετε.

Πασχαλινό (μεσημεριανό) γεύμα

Ξεκινήστε το γεύμα με σημαντική ποσότητα σαλάτας, ραντισμένη με απαλό dressing, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χρειαστείτε τεράστια ποσότητα κρέατος για να χορτάσετε. Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί (ή αντίστοιχα ρύζι, πατάτες κ.ά.): θα σας βοηθήσει να χορτάσετε χωρίς να επιβαρυνθείτε υπερβολικές θερμίδες. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι τηγανητές ή ογκρατέν πατάτες. Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας της μερίδας σας και φροντίστε να σταματήσετε εγκαίρως, πριν νιώσετε δυσάρεστα από το υπερβολικό φαγητό. Προσοχή θέλει βέβαια και το κρασί: εκτός του ότι βελτιώνει περαιτέρω την όρεξη (άρα είναι πολύ εύκολο να μας ξεφύγει ο έλεγχος της ποσότητας που τρώμε), μας επιβαρύνει με αρκετές επιπλέον θερμίδες που συνήθως δεν υπολογίζουμε (~210 θερμίδες ανά 3 ποτηράκια).

Μετά τη μάχη

Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε (έμμεσα) και τις επόμενες ημέρες, πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσουμε ένα ελαφρύ δείπνο. Με τον τρόπο αυτό θα κατανείμουμε καλύτερα το φαγητό (και την όρεξή μας) μέσα στην ημέρα.

Την επομένη

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεφορτωθούμε τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι. Συνήθως καταλήγουμε να τρώμε το αρνί μέχρι και 3-4 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Καλό είναι, λοιπόν, τη Δευτέρα του Πάσχα να επικεντρωθούμε σε λαχανικά (με λίγο κρέας), φρούτα, γαλακτοκομικά και ψωμί ολικής άλεσης. Αυτό όμως που πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε είναι ότι πρόκειται για μια (ακόμα) μέρα γιορτής. Δεν χρειάζονται υπερβολές ή καταχρήσεις για να τη χαρούμε. Η διασκέδαση και η χαρά βρίσκεται στον απέναντί μας: φίλο, συγγενή ή γείτονα.

Τούρκος υπουργός: “Ελλάδα και Τουρκία δεν χρειάζονται Γαλλικά ή Γερμανικά υποβρύχια”

Δήλωση-βόμβα από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε, σύμφωνα με την International Herald Tribune, πως “ένας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όρους εξοπλιστικών δαπανών. Ακόμα και οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προτείνουν να της πουλήσουν νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς”, είπε ο κ.Μπαγίς, φωτογραφίζοντας την Γερμανία και την Γαλλία.
“Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα μάχης, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροσκάφη, όπως και η Τουρκία. Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας”, πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 2,8% του ΑΕΠ το 2008, δηλαδή 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ήταν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ της.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μπαγίς είχε προαναγγείλει από τις Βρυξέλλες ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα υπάρξουν “θεαματικά αποτελέσματα”.

Τα 17 συχνότερα λάθη στις δηλώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τα 17 συχνότερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν το 2009.
Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν από το υπουργείο και με εγκύκλιο προς τις Εφορίες ζητείται από τους εφοριακούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία αυτά, που πρέπει να διορθώνονται, προκειμένου οι δηλώσεις να αποστέλλονται μετά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την εκκαθάριση του φόρου.

Συγκεκριμένα, οι συχνότερες περιπτώσεις λαθών είναι οι εξής:

1) Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.
2) Ο φόρος που αναλογεί σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συμπληρώνεται στον κωδικό 917 που αφορά φόρο εισοδήματος Ζ' ψηφίσματος, αντί στον κωδικό 313.
3) Υπάρχει ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.
4) Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.
5) Η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη από 200 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί η Τιμή Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.
6) Οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών (μη εξοχικής και εξοχικής) είναι μεγαλύτερες των 150 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί οι Τιμές Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.
7) Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.
8) Όταν τα τ.μ. της πρώτης κατοικίας είναι πάνω από 120, οι κωδικοί 727-728 δεν συμπληρώνονται μόνο με τα ποσά των τόκων, αλλά και με το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για τα τ.μ. πάνω από τα 120.
9) Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
10) Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών, χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.
11) Οι παρακρατηθέντες φόροι, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
12) Δεν συμπληρώνονται τα τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).
13) Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η υποβολή των ξεχωριστών δηλώσεων μγίνεται μόνο όνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.
14) Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.
15) Υπάρχει ένδειξη στους κωδικούς 911 - 912 και δεν έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.
16) Έχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.
17) Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

Ποιοί παίζουν παιχνίδια με την ελληνική οικονομία;

Στα ύψη εκτίναξε τα spread με μια δήλωση ο πρόεδρος του ΔΝΤ
Eπεσε το χρηματιστήριο
Νέα αποτυχία δανεισμού της ΕλλάδαςΑπογοητευτική είναι η κατάσταση στην αγορά με την ανάσα των πρώτων ημερών μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να γίνεται "βραχνάς".
Οι δηλώσεις επι δηλώσεων ξένων αξιωματούχων απ' οτι φαίνεται μόνο κακό κάνουν στην ελληνική οικονομία και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να δίνουν χείρα βοηθείας στην ελληνική οικονομία.
Αναλυτές εκτιμούν οτι όσα έγιναν στις Βρυξέλλες εκτός από τις δηλώσεις Τρισέ που ήταν κάτι το χειροπιαστό, δεν ήταν παρά μια φούσκα, αφού οι κερδοσκοπικές κινήσεις συνεχίζονται και μόνη αχτίδα φωτός είναι το γεγονός οτι η Ελλάδα κατάφερε χθες να δανειστεί έστω και με επιτόκιο 5,9%.
Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική. Μετά την δήλωση του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός Καν οτι αν η Ελλάδα ζητήσει την συνδρομή του ΔΝΤ αυτή θα γίνει υπο όρους, το spread του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στις 338 μονάδες βάσης.

Το χρηματιστήριο έκλεισε με μεγάλη πτώση.

Σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε και στην επαναδιαπραγμάτευση του 20ετους ομολόγου με πλήρη αποτυχία στον στόχο αφού στόχευε στην άντληση 1 δις και τελικά έφτασε μόνο στα 390 εκατομμύρια ευρώ!
Και ο οίκος Fitch ανακοίνωσε οτι παραμένει η δημοσιονομική αβεβαιότητα για την Ελλάδα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παπακωνσταντίνου: Ανοίγουμε τους λογαριασμούς γιατρών του Κολωνακίου

Τελειώνουν όπως φαίνεται τα ψέμματα για τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίουαφού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί για να φανεί το ύψος της φοροδιαφυγής και πως πολλοί από αυτούς εμφανίζονται με εισοδήματα 10.000 ευρω το χρόνο και στο παρελθόν είχαν βρεθεί γιατροί με πολυτελή αυτοκίνητα και βίλες να δικαιούνται ακόμα και το επίδομα αλληλλεγγύης!
'Οπως είχε αποκαλύψει το Newsit ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα καθαρά ετήσια εισοδήματα γιατρών με ιατρεία στο Κολωνάκι.
Τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά: από τα 150 άτομα που έχουν ιατρείο στο Κολωνάκι, 30 δηλώνουν καθαρά ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, άλλοι 30 δηλώνουν καθαρά ετήσια εισοδήματα από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ και άλλοι τόσοι καθαρά ετήσια εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Από συνολικά 150 μεγαλογιατρούς που είχαν ελεγχθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, οι 70-80 βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Ο έλεγχος έγινε ταυτόχρονα και αιφνιδιαστικά και όπως προέκυψε, οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν έκοβαν αποδείξεις αλλά ούτε και κρατούσαν βιβλία ασθενών.
Δυο μήνες μετά, τον περασμένο Φεβρουάριο δηλαδή, κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών έκαναν νέους ελέγχους στους ίδιους μεγαλογιατρούς και 50 εξ αυτών εξακολουθούσαν να φοροδιαφεύγουν. Έτσι, αποφασίστηκε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να αρχίσει τακτικός έλεγχος. Μεταξύ των γιατρών που φοροδιαφεύγουν είναι γιατροί, παθολόγοι, οδοντίατροι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι.
Σημειώνεται επίσης οτι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι γιατροί ουσιαστικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Daimler

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Daimler διέταξε τη Μ.Τρίτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίες, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με χρηματισμό από την εταρεία αξιωματούχων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από την εταιρεία για να προτιμάται σε διαγωνισμούς, ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, την διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο Π. Αδάμης θα μελετήσει τα στοιχεία και θα εξακριβώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα των αμερικανικών Αρχών για την εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην έρευνα αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία «λάδωνε» κρατικούς αξιωματούχους σε συνολικά 22 χώρες, κυρίως σε ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Ασία -ανάμεσά τους αναφερόταν και η Ελλάδα.
Με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή έγινε επίσης γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν προκαταρκτική έρευνα και για τη Ferrostaal.

Έρευνα από την Κομισιόν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να διεξάγει έρευνα η Κομισιόν για τις «μίζες» που δόθηκαν στην Ελλάδα για προμήθειες από την Daimler ζήτησε τη Μ.Τρίτη με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Ο ευρωβουλευτής ζήτησε στοιχεία από την Επιτροπή για τους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου στους οποίους συμμετείχε η εταιρία Daimler και για τα έργα που ανέλαβε το χρονικό διάστημα 1998-2008. Ο Νίκος Χουντής καταλήγοντας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με τις γερμανικές αρχές να διεξάγει έρευνα, αν και σε ποιες περιπτώσεις, η εν λόγω εταιρία δωροδόκησε για την ανάληψη έργων του ελληνικού δημοσίου.

Ο Σουίπι έγινε Ρεβυθούλης

Χαμένα στη μετάφραση, βρίσκουν νέα ταυτότητα σε κάθε χώρα που επισκέπτονται. Είτε μεταγλωττισμένα είτε απλώς υποτιτλισμένα, τα καρτούν ξαναβαφτίζονται προκειμένου να συστηθούν εκ νέου σε κάθε λαό πρόθυμο να διασκεδάσει με τις περιπέτειές τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους χάρτινους ήρωες των κόμικς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υποστεί ακόμη και... αλλαγή φύλου από το ελληνικό δαιμόνιο. Με αφορμή την είδηση για τη μεταφορά της ιστορίας του Ποπάι σε 3D animation ταινία και με τη βοήθεια ενός μανιώδους συλλέκτη κόμικς, ανακαλύψαμε πόσες διαφορετικές ταυτότητες μπορεί να έχει ένας κινούμενος ήρωας όταν αναγκάζεται να μιλήσει ξένες γλώσσες.
Στην ελληνική πραγματικότητα, εύηχα ονόματα όπως «Πο πάι» και «Ολιβ» μπορεί να έμεναν άθικτα όταν μετοικούσαν στα εγχώρια κόμικς, κάποια άλλα όμως δεν είχαν την ίδια τύχη. Ο λόγος για το υιοθετημένο μωράκι του αλλόκοτου ζεύγους, το οποίο μπορεί το αμερικανικό δαιμόνιο να είχε βαφτίσει «Σουίπι» (Sweepy) επειδή όλη την ώρα έρπει σκουπίζοντας στην κυριολεξία το πάτωμα, το αντίστοιχο ελληνικό όμως εφηύρε το «Ρεβυθούλης».
Οσο για το αγαπημένο σκυλάκι του Οβελίξ, Ιντεφίξ (στα γαλλικά σημαίνει «έμμονη ιδέα»), όπως θυμάται ο φανατικός συλλέκτης και κομίστας Γαβριήλ Τομπαλίδης, «στο πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψαρόπουλος στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο μεταφραστής τού είχε δώσει το όνομα... Κατρουλίξ. Δύο τεύχη αργότεραη χαμένη τιμή του κουταβιού αποκαταστάθηκε:παρουσιαζόταν πλέον ως Ιντεφίξ με έναν αστερίσκο που παρέπεμπε στη σημείωση “ο Κατρουλίξ μεγάλωσε και θέλει να τον φωνάζουν έτσι από ΄δώ και πέρα!”».

Στον δρόμο που χάραξε η Ιταλία

Πρωταθλητές στη μετάλλαξη ταυτότητας των κόμικς ανακηρύσσονται οι Ιταλοί. Η εμμονή τους να μεταγλωττίζουν από τις ταινίες του Χόλιγουντ- υπάρχουν ιταλοί ηθοποιοί που κάνουν επί χρόνια καριέρα ως «η φωνή του Ρόμπερτ Ρέντφορντ» κτλ.- ως τα διασημότερα καρτούν είναι παροιμιώδης. Από τη μανία τους δεν γλίτωσε ούτε το όνομα Μίκυ Μάους, καθώς στη γειτονική μας χώρα είναι πασίγνωστος ως «Τοπολίνο» (ποντικάκι). Αντιστοίχως, ο Ντόναλντ Ντακ είναι ο «Παπερίνο» (παπιούλης). Ο θείος Σκρουτζ είναι ο «Τζίο Παπερόνε» και ο Φάντομ Ντακ ακούει αποκλειστικά στο όνομα «Παπερινίκ».
Οι Ιταλοί δεν δίστασαν να ξαναβαφτίσουν και τον Ποπάι, προτάσσοντας τα εξωτερικά του χαρίσματα: «Βraccio di ferro» (μπράτσο από ατσάλι). Ούτε τον ατρόμητο Σούπερμαν φοβήθηκαν, καθώς κατά τη δεκαετία του ΄50, για να αποφύγουν τα copyrights, έσβηναν το εμβληματικό S από τη στολή του και τον αποκαλούσαν αψυχολόγητα «Νembo Κid».

Ενα αρσενικό που το έλεγαν Ντόλυ
«Είστε τρελοί εσείς οι Ελληνες!» αναφώνησε ο σχεδιαστής του Λούκι Λουκ Ασντέ όταν επισκέφθηκε πριν από μερικούς μήνες τη χώρα μας και πληροφορήθηκε ότι καταφέραμε να κάνουμε... αλλαγή φύλου στο άλογο του μοναχικού καουμπόη. Τι κι αν το πραγματικό όνομα του αλόγου είναι Jolly Jumper; Ο πρώτος έλληνας μεταφραστής και νονός του αλόγου τον βάφτισε Ντόλυ. Ολα έδειχναν φυσιολογικά, ως το τεύχος Νο 78 («Η ωραία Προβένς»). Οπου Προβένς... η φοράδα που ερωτεύεται η Ντόλυ. Και σε εκείνο το τεύχος, ως διά μαγείας, η Ντόλυ γίνεται «Τζόλης ο Τζάμπερ». «Οι Ελληνες είστε πάντα ένα βήμα μπροστά, επεμβαίνοντας ακόμη και στη φύση!» είχε πει έκπληκτος ο δημιουργός. Και έσπευσε να φτιάξει το σχετικό σκίτσο (στη φωτογραφία) για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο «κακός λύκος» περνάει δύσκολες στιγμές

Αναπαράγεται στην ελληνική πραγματικότητα, σαν βγαλμένο από τις σελίδες του παραμυθιού, το κυνήγι μέχρις εξοντώσεως του «κακού λύκου». Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλος ένας λύκος βρέθηκε νεκρός στην άσφαλτο της εθνικής οδού Αμυνταίου- Φλώρινας. Αυτή τη φορά έπεσε θύμα τροχαίου, ενώ όπως δείχνουν οι στατιστικές ο θάνατος των ζώων αυτών συνήθως αποδίδεται σε πυροβόλο όπλο, δηλητηριασμένα δολώματα ή παγάνες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η θήρα του λύκου απαγορεύεται από το 1992 και το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», τουλάχιστον το 25% του συνολικού πληθυσμού του στη χώρα μας χάνεται κάθε χρόνο από... ανθρώπινο χέρι. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές η θνησιμότητα ανέρχεται ακόμη και στο 40% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού του λύκου. Οι αρμόδιες αρχές συχνά ανέχονται περιστατικά εξόντωσής του εξαιτίας των συχνών ζημιών που προκαλεί το ζώο στους κτηνοτρόφους.
Οι αγέλες των λύκων- 120-130 υπολογίζονται στην Ελλάδα - είναι απομονωμένες και ευάλωτες. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση (Ηλιόπουλος, 1999, πρόγραμμα LΙFΕ «Λύκος», Αρκτούρος) στη χώρα μας ζουν περίπου 600 ζώα τα οποία κατανέμονται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Θράκη ως τη Στερεά.
Η σταδιακή μείωση στη διαθεσιμότητα τροφής, η κατάτμηση των βιοτόπων τους από μεγάλα τεχνικά έργα και η σκόπιμη θανάτωσή τους αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον βιολόγο κ. Γ. Ηλιόπουλο, από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», ο λύκος βασίζεται σήμερα για την επιβίωσή του τόσο στην κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής (η οποία φθίνει) όσο και στην κατανάλωση τροφής από σκουπιδότοπους αλλά και νεκρών ζώων. «Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας η αποκατά σταση των πληθυσμών άγριων οπληφόρων όπως ο αγριόχοιρος, το ζαρκάδι και το αγριόγιδο, η οποία βέβαια απαιτεί την εφαρμογή βασικών αρχών κυνηγετικής διαχείρισης και τον έλεγχο της λαθροθηρίας» αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.
Οπου δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, κενές από ανθρώπινες δραστηριότητες, οι ζημιές από τους λύκους είναι αναπόφευκτες. Στην Ελλάδα οι ζημιές (κυρίως σε αιγοπρόβατα) είναι από τις πιο μεγάλες στην Ευρώπη, σε σχέση με την έκταση της χώρας και τον αριθμό λύκων που υπάρχουν. Οπως όμως επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος «η διατήρηση του λύκου δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων- η συμμετοχή και η βοήθεια της πολιτείας αλλά και όσων επιθυμούν τη διατήρηση της άγριας πανίδας είναι καθοριστικές αλλά και αναγκαίες».
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ελληνικών λύκων και από την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων όπως είναι για παράδειγμα οι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι μεγάλες τεχνητές λίμνες. Ο λύκος είναι ευάλωτος σε φαινόμενα κατάτμησης των βιοτόπων του, κυρίως λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των τοπικών πληθυσμών.
Την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του λύκου, ευνοούμενος από τη νομική προστασία, τείνει να σταθεροποιηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει στη Στερεά, ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές (όπως σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Πίνδου) όπου έχει αισθητά μειωθεί η κτηνοτροφία ενώ τα άγρια οπληφόρα ζώα είναι πολύ λίγα. Στις Αγραπιδιές της Φλώρινας λειτουργεί το επισκέψιμο «Καταφύγιο του Λύκου» της οργάνωσης «Αρκτούρος», το οποίο φιλοξενεί λύκους που είχαν αιχμαλωτιστεί από ιδιώτες και δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα σοκολατένια αβγά κάνουν καλό στα αγγεία

Τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά κάνουν καλό στην καρδιά και τα αγγεία, αφού μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 39%.
Σύμφωνα τα ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μισό μικρό σοκολατένιο πασχαλινό αβγό την εβδομάδα, μειώνουν την πίεσή τους, με αποτέλεσμα να έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Αυτό που συμβάλει σε θετικά για την υγεία αποτελέσματα, τονίζουν οι ειδικοί, είναι ότι τα αβγά είναι σε λεπτά κομμάτια σοκολάτας κι έτσι με μικρές ποσότητες λαμβάνουμε αρκετή ευχαρίστηση.
Στη μελέτη συμμετείχαν σε 19.000 άτομα μέσης ηλικίας και είχε διάρκεια οκτώ χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έγιναν συγκρίσεις μεταξύ αυτών που κατανάλωναν τις μικρότερες και μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας.
Οι διαφορές στην καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας ήταν μόλις 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κομμάτι από πλάκα σοκολάτας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν… απρόσμενα: όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα γραμμάρια σοκολάτας μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος κατά 25% και εγκεφαλικού κατά 50%.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της σοκολάτας στα βλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο και παράλληλα εξηγούν πως όσο πιο μαύρη η σοκολάτα, τόσο περισσότερα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
«Μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, μόνο όμως όταν αυτές αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά» σχολιάζει ο δρ Buijsse, υπεύθυνος της επιστημονική μελέτης.
«Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν “όνειρο” για κάθε λάτρη της σοκολάτας και ειδικά την πασχαλινή περίοδο. Εντούτοις θα πρέπει να διαβάσουν και να προσέξουν τα ψιλά γράμματα της μελέτης» εξηγεί η VictoriaTaylor, ειδική στη διατροφή καρδιοπαθών από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.
Τα ψιλά γράμματα της μελέτης ορίζουν ως «υγιεινή κατανάλωση» ένα τετραγωνάκι σοκολάτας την ημέρα ή μισό μικρό σοκολατένιο πασχαλινό αβγό την εβδομάδα, ενώ όσο περισσότερο κακάο, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην καρδιά και τα αγγεία.

Φεγγάρι «Πάκμαν»

Μοιάζει με πάκμαν αλλά δεν είναι. Τι είναι; Είναι ο Μίμας, μικρός δορυφόρος του Κρόνου, που, στη συγκεκριμένη όψη, θυμίζει πολύ τη δημοφιλή φιγούρα των βίντεο γκέιμς της δεκαετίας του 1980.
Το διαστημικό όχημα Cassini που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μέτρησε τις διάφορες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του δορυφόρου και, με βάση τις τιμές τους, παρήγαγε έναν χάρτη που θυμίζει... πάκμαν.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί ο συγκεκριμένος δορυφόρος παρουσιάζει τέτοιες διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία του. Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την σύσταση των υλικών στην επιφάνεια του δορυφόρου. Οι ίδιοι εξηγούν ότι ορισμένα συστατικά μπορεί να συγκρατούν τη θερμότητα καλύτερα σε σύγκριση με άλλα.

Το κάπνισμα μας κάνει λιγότερο...έξυπνους

Σχεδόν κάθε μέρα και μια νέα έρευνα βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουμε όσοι καπνίζουμε....
Αν λοιπόν καπνίζετε ένα πακέτο ή και περισσότερα από είκοσι τσιγάρα την ημέρα, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να είστε λιγότερο έξυπνος από τους μη καπνιστές συνανθρώπους σας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο Σεμπά του ισραηλινού νοσοκομείου Τελ Χασόμερ και βασίστηκε σε τεράστιο δείγμα 20.000 νεαρών ενήλικων ατόμων. Ο δρ Μαρκ Βάισερ ωστόσο, επικεφαλής της έρευνας, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει κάτι σημαντικό: αν είναι το κάπνισμα που ρίχνει τον δείκτη ευφυΐας του ατόμου ή αν τα άτομα με χαμηλό δείκτη ευφυΐας είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι αποθαρρυντικό για τους καπνιστές και δη τους φανατικότερους εξ αυτών. Όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κάποιος τόσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης ευφυΐας του.
Όσοι νέοι, ηλικίας από 18 ως 21 ετών, καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχουν κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έρευνα του ισραηλινού πανεπιστημίου, 7,5 μονάδες πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας από αυτούς που δεν καπνίζουν: 94 μονάδες έναντι 101 αντίστοιχα. Αν μάλιστα ξεπερνούν το ένα πακέτο ημερησίως ο δείκτης ευφυΐας τους υποχωρεί γύρω στις 90 μονάδες.
Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι πως τα αδέλφια που μελετήθηκαν είχαν διαφορετικό δείκτη ευφυΐας, ανάλογα με το αν κάπνιζαν ή όχι. Ζώντας στο ίδιο περιβάλλον, εκείνα τα αδέλφια που δεν κάπνιζαν είχαν υψηλότερο δείκτη από εκείνα που κάπνιζαν.
« Είναι απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι με χαμηλό ΙQ (δείκτη ευφυΐας) είναι αυτοί που επιλέγουν να καπνίσουν. Δεν είναι απλώς ζήτημα κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, δηλαδή αν είναι φτωχοί ή λιγότερο μορφωμένοι » εξηγεί ο κ. Βάισερ.
Ο ίδιος επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της μελέτης του θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την κρατούσα άποψη πολλών ότι αυτοί με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας είναι επιρρεπείς στο να πάρουν κακές αποφάσεις για την υγεία τους, να γίνουν χρήστες ναρκωτικών, να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές και να αθλούνται λιγότερο. Η μελέτη θα μπορούσε ακόμη να αποτρέψει το κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες, στοχεύοντας σε αυτούς με χαμηλότερο ΙQ.
Η ομάδα του δρος Βάισερ διαπίστωσε ότι το 28% των νέων που ρωτήθηκαν, καπνίζουν ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, το 3% παραδέχθηκε πως κάπνιζε στο παρελθόν, ενώ το 68% δεν καπνίζει ποτέ.
Τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Το 2004 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία ανακάλυψαν πρώτοι πιθανή σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και μειωμένων πνευματικών ικανοτήτων. Το 1947 εκατοντάδες εθελοντές σε ηλικία 11 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ ευφυΐας και το επανέλαβαν 53 χρόνια αργότερα. Οι καπνιστές τα πήγαν χειρότερα από τους μη αλλά και τους πρώην καπνιστές.
« Είναι δυσκολότερο να κόψεις τη νικοτίνη από ότι είναι να απεξαρτηθείς από την ηρωίνη ή την κοκαΐνη » λέει ο δρ Ντέιβιντ Αμπραμς, ειδικός σε ζητήματα εθισμού στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Το κάπνισμα, εξηγεί ο δρ Αμπραμς, «κλέβει» τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου που οδηγούν τον άνθρωπο να επιζητεί τροφή, νερό και σεξ και έτσι αναζητεί με την ίδια σπουδή και τη νικοτίνη. « Ο εγκέφαλός σου πιστεύει λανθασμένα πως το κάπνισμα συνδέεται με την επιβίωση του οργανισμού. Γι΄ αυτό δίνει εντολή για το επόμενο τσιγάρο » καταλήγει.

Διαδικτυομανείς: τα θύματα της κατάχρησης του κυβερνοχώρου

Είναι ηλικίας από 12 έως 24 ετών, κυρίως αγόρια. Κάθονται κατά μέσο όρο 17 ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή τους παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, σερφάροντας στο Διαδίκτυο ή συνομιλώντας με τους κυβερνοφίλους τους. Πολλές φορές ξεχνάνε να φάνε ή να φροντίσουν τον εαυτό τους και έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Πραγματικούς φίλους δεν έχουν. Υποφέρουν από αϋπνία και μπορεί να γίνουν επιθετικοί αν κάποιος τολμήσει να τους στερήσει την αγαπημένη τους ενασχόληση.
Είναι οι «διαδικτυομανείς», άτομα που παρουσιάζουν μια νέα μορφή εξάρτησης, την εξάρτηση από τον κυβερνοχώρο, που απειλεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Η ολοκληρωτική καταβύθιση στην εικονική πραγματικότητα είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις πάσης φύσεως «μόδες» που εύκολα εξελίσσονται σε πραγματικές εξαρτήσεις. Είναι μάλιστα τόσο ισχυρή η γοητεία που ασκεί το ηλεκτρονικό μέσο στον υπό διαμόρφωση πνευματικό και συναισθηματικό κόσμο του εφήβου, ώστε κάθε προσπάθεια των γονέων να βάλουν φρένο σε αυτή την πρωτόγνωρη μορφή εξάρτησης αντιμετωπίζεται συχνά με υπερβολικά ξεσπάσματα θυμού ή ακόμη και βίας από την πλευρά των εφήβων.
Ο κυβερνοεθισμός δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από την παγκόσμια ψυχιατρική κοινότητα ως ψυχική ασθένεια, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί ήδη κάνουν λόγο για μια νέα μορφή εξάρτησης (addiction), η οποία έχει πολλά από τα τυπικά χαρακτηριστικά άλλων, «αναγνωρισμένων» μορφών ψυχοσωματικής εξάρτησης, όπως π.χ. η εξάρτηση από τα ναρκωτικά: εθισμός, σύνδρομο στέρησης, απομόνωση, χαμηλή σχολική επίδοση, παραμέληση της σωματικής υγιεινής, αϋπνία, κόπωση, έλλειψη ενδιαφέροντος για τον εαυτό σου και τους άλλους, επιθετική συμπεριφορά, τάσεις αυτοκτονίας.
Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν στη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από την «κυβερνομανία», την πολύωρη και σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με την εικονική πραγματικότητα του κυβερνοχώρου.
Η πρώτη κλινική αποτοξίνωσης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργήθηκε στο Αμστερνταμ το 2006. Και πρόσφατα μια μεγάλη ψυχιατρική κλινική στο Λονδίνο, το Capio Nightingale Hospital, δημιούργησε ένα νέο θεραπευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για εφήβους που εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα του εθισμού στον υπολογιστή. Η βρετανική κλινική, η οποία ήδη παρέχει συμβουλευτική και θεραπευτική βοήθεια σε άτομα που πάσχουν από άλλες εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή η χαρτοπαιξία, προχώρησε στη δημιουργία του νέου τμήματος εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για βοήθεια από μεγάλη μερίδα γονέων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα το οποίο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες με ψυχιάτρους και ψυχολόγους, σωματική άσκηση στην ύπαιθρο, μαθήματα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής συναναστροφής.
Και στην Ελλάδα τι γίνεται με τα άτομα που υποφέρουν από διαδικτυακή εξάρτηση; Γιατί βέβαια και στον τόπο μας έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά κυβερνοεξάρτησης. Ηδη από το 2008, η Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής της Β' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αντιμετώπισε 20 περιπτώσεις εφήβων με συμπτώματα κυβερνοεθισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρώτο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Ερευνα, την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Κινδύνων στη Χρήση του Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2009 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, στη Θεσσαλία το ποσοστό των εθισμένων στο Διαδίκτυο εφήβων ανέρχεται σε 8,2%, ενώ σε πιο ακριτικές περιοχές, όπως η Κως και η Χίος, τα ποσοστά αγγίζουν το 11,3% και 15% αντίστοιχα. Οσο για τις μεγαλουπόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν ακόμη εκτενείς μελέτες. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση του δρος Κωνσταντίνου Σιώμου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, που εδρεύει στη Λάρισα, τα ποσοστά αυτά τοποθετούν τη χώρα μας, μαζί με την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα, στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων εθισμένων στο Διαδίκτυο!
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού και διαμόρφωσης ειδικών μονάδων σε νοσοκομεία για την περίθαλψη αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας ασθενών. *

Είμαστε χορευτές από την κούνια μας

Γιατί στα βρέφη και στα νήπια αρέσει τόσο πολύ να τα ταχταρίζουν, δηλαδή να τα κουνούν ρυθμικά πάνω-κάτω τραγουδώντας τους μια ρυθμική μελωδία;
Και γιατί μόλις ακούσουν ένα ρυθμικό μουσικό κομμάτι αρχίζουν να κινούν τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και τον κορμό τους ακολουθώντας τον ρυθμό του κομματιού; Ισως αυτό το ερώτημα εμάς να μη μας έχει απασχολήσει ποτέ, γιατί είναι μια πραγματικότητα που τη ζούμε καθημερινά γύρω μας. Για τους επιστήμονες όμως που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα προϋποθέτουν έρευνες που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκαν στην online έκδοση της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences» τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας έρευνας, που έγινε με στόχο να διαπιστωθεί πότε ακριβώς ο άνθρωπος αρχίζει να συντονίζει τις κινήσεις του σώματός του με κάποιο ακουστικό ερέθισμα.
Οι ερευνητές, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στη Βρετανία, και από το Πρότυπο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας για τη Μουσική του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα στη Φινλανδία, μελέτησαν τη συμπεριφορά 120 νηπίων ηλικίας μεταξύ πέντε μηνών και δύο ετών. Και διαπίστωσαν ότι τα μωρά έχουν μια έμφυτη κλίση προς τον χορό καθώς και ότι έχουν την τάση να κινούνται ρυθμικά μόλις ακούσουν ένα μουσικό κομμάτι. Μάλιστα, απ' ό,τι φαίνεται, τα βρέφη και τα νήπια ανταποκρίνονται αυθόρμητα περισσότερο στον ρυθμό και το τέμπο της μουσικής παρά στον λόγο. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν και ανέλυσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλες τις αντιδράσεις των νηπίων απέναντι σε διαφορετικά ακουστικά ερεθίσματα, όπως κλασική μουσική, ρυθμική μουσική και ομιλία. Στο πείραμα συνέβαλαν και επαγγελματίες χορευτές, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν κατά πόσο οι κινήσεις των νηπίων ακολουθούσαν τον ρυθμό της μουσικής.
«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι μάλλον ο ρυθμός είναι αυτό που προκαλεί την αυθόρμητη αντίδραση των παιδιών και όχι άλλα στοιχεία της μουσικής, όπως η μελωδία. Επίσης διαπιστώσαμε ότι όσο καλύτερα κατάφερναν τα παιδιά να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους με τη μουσική τόσο περισσότερο χαμογελούσαν», δηλώνει ο Marcel Zentner, ένας εκ των ερευνητών που υπογράφουν τη μελέτη.
Επισημαίνει όμως ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί οι άνθρωποι ανέπτυξαν αυτή την προδιάθεση για ρυθμική κίνηση. Μια εύλογη, αλλά ανεπιβεβαίωτη υπόθεση, είναι ότι οι ικανότητες που σχετίζονται με τις ρυθμικές αντιδράσεις έπαιζαν κάποτε, κατά το παρελθόν του ανθρώπινου είδους, αποφασιστικό ρόλο για την επιβίωσή του, και συνεπώς ευνοήθηκαν από τη φυσική επιλογή. Μια εναλλακτική εξήγηση θα ήταν ότι οι ικανότητες αυτές αναπτύχθηκαν επειδή εξυπηρετούσαν κάποια άλλη λειτουργία, η οποία απλώς συμπίπτει με την επεξεργασία της μουσικής. *

«Σεισμογράφος» το φλερτ των βατράχων

Η συμπεριφορά των αρσενικών βατράχων κατά την περίοδο της αναπαραγωγής αλλάζει, εάν πρόκειται να γίνει σεισμός, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από ερευνητές βρετανικού πανεπιστημίου. Η μελέτη της συμπεριφοράς του είδους αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των σεισμών.
"Μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά" των αρσενικών κοινών βατράχων παρατηρήθηκε "πέντε μέρες πριν από τον σεισμό" που σημειώθηκε στην ιταλική πόλη Άκουιλα στις 6 Απριλίου 2009, αναφέρει η ομάδα ερευνητών που μελετούσε τα αμφίβια αυτά στη φάση της αναπαραγωγής τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας "οι κοινοί βάτραχοι Bufo Bufo έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται σημαντικά σεισμικά φαινόμενα και να προσαρμόζουν αναλόγως τη συμπεριφορά τους".
Και άλλες κατηγορίες ζώων έχουν μελετήσει κατά καιρούς οι επιστήμονες, όπως ελέφαντες, ψάρια, ερπετά ή λαγούς στο πλαίσιο αυτό της πρόληψης σεισμών, χωρίς, όμως, να έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την περίπτωση των βατράχων.

«Ξένοι» στην άθληση οι Ελληνες

Ξένο στους Νεοέλληνες αποδεικνύεται το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόλις το 3% των συμπατριωτών μας δήλωσαν σε ευρωδημοσκόπηση της Κομισιόν (Ευρωβαρόμετρο) ότι αθλούνται «τακτικά».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωβαρόμετρου, μόλις το 15% των Ελλήνων δηλώνει ότι αθλείται «κάπως συχνά», το 15% «σπάνια» και το 67% «ποτέ». Τις ίδιες αντιαθλητικές επιδόσεις εμφανίζουν μαζί με τους Ελληνες και οι Βούλγαροι και οι Ιταλοί (μόλις 3% και αυτοί που αθλούνται «τακτικά»).
Πιο κάτω από τους Ελληνες, αλλά πάντως με υψηλά κι αυτοί ποσοστά, είναι οι Βούλγαροι (58%), οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί (55%). Αντίθετα, εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που δεν αθλούνται «ποτέ» στη Σουηδία (6%), στη Φιλανδία (7%) και στη Δανία (18%), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος των μη αθλουμένων είναι της τάξης του 39%.
Από το 3% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αθλούνται «τακτικά» και το 15% που αθλείται «κάπως συχνά», το 60% (μέσος κοινοτικός όρος 31%) επιλέγει ως τόπο άσκησης το σπίτι, το σχολείο ή τον χώρο εργασίας, το 27% επιλέγει ένα πάρκο (κοινοτ. μέσος όρος 48%), ενώ το 13% προτιμά το γυμναστήριο (κοινοτ. μέσ. όρος 11%).
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 13% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι μέλη γυμναστηρίου, αθλητικού συλλόγου ή συλλόγου που προσφέρει τη δυνατότητα άθλησης, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι της τάξης του 25%.
Ως κύριο λόγο που εμποδίζει την άθλησή τους οι Ελληνες προβάλλουν σε ποσοστό 51% την έλλειψη χρόνου, επιχείρημα που επικαλείται το 45% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Τεστ και θεραπεία για άσθμα - αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα πολύ συχνά εμφανίζονται μαζί και προσβάλ­λουν τον ασθενή.Ο λόγος για τη συνύ­παρξη των δύο αυτών παθήσεων, που έχουν ως στόχο δύο διαφορετικά όργα­να (τον βλεννογόνο της μύτης αφενός και τους πνευμονικούς βρόγ­χους αφε­τέρου), είναι άγνωστος. Η φλεγμονή του ανώτερου αναπνευ­στικού συστήματος που χαρακτηρίζει τη ρινίτιδα φαίνεται ότι μεταβάλλει τη συμπεριφορά των κατώ­τερων αερο­φόρων οδών (βρόγχων), με αποτέλεσμα την υπεραντιδραστικότητα αυτών. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η αλλεργική φλεγμονή η οποία εξελίσσεται στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη) προάγει την ανάπτυξη άσθματος.
Γενικά το άσθμα και η ρινίτιδα είναι συχνά νοσήματα. Εχει επανειλημμένως επιση­μαν­θεί από ειδικούς ότι οι δύο αυτές πα­­θήσεις, εφόσον συνυπάρχουν, πρέπει να θεραπεύονται και οι δυο και να μην αγνοείται η μία (συνήθως η ρινίτιδα).
Η παρουσία αλλεργικής ρινίτιδας στην παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης άσθματος αργότερα. Σε μελέτη η οποία διενεργήθηκε στη Μ. Βρετανία σε 8.800 μικρά παιδιά διαπιστώθηκε ότι το 25% είχε επεισόδια βρογχόσπασμου (παροδική δύσπνοια). Το ποσοστό αυτό κατά την επανεξέταση στην ηλικία των 7, 11 και 16 ετών ήταν μόνο 8,3%, 4,7% και 3,5% αντίστοιχα, που δείχνει ότι το άσθμα στη μικρή ηλικία αυτοπεριορίζεται. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα στην ηλικία των 7 χρόνων είχαν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αργότερα επεισόδια άσθματος (μόνιμα ή παροδικά).
Τα εν λόγω νοσήματα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους τώρα την άνοιξη, μια και η αμέσως συχνότερη μορφή ρινίτιδας μετά την οξεία λοιμώδη ιογενή (κοινό κρυολόγημα -συνάχι) είναι η αλλεργική ρινίτιδα και ιδιαίτερα εκείνη που η μορφή της που εμφανίζεται την άνοιξη και διαρκεί έως και τον Ιούνιο. Ανάλογη χρονική διάρκεια παρατη­ρείται και για το αλλεργικό άσθμα, το οποίο και επιδεινώνεται την περίοδο αυτή αναγκάζοντας τους ασθενείς να επισκέ­πτο­νται συχνότερα γιατρούς.
Τα κλασικά συμπτώματα της καταρ­ροής, του κνησμού, των πολλών και απανωτών πταρμών και της απόφρα­ξης (μπούκωμα στη μύτη) είναι γνωστά σε όλους λίγο - πολύ.
Συχνά παρατη­ρείται και κνησμός στα μάτια (επιπε­φυ­­κίτιδα), όπως αρκετές φορές και κρί­σεις δύσπνοιας (άσθμα) με συρίτ­το­ντες ήχους από τον πνεύμονα (γατάκια).
Ποια είναι η προφύλαξη που μπορεί κανείς να πάρει προκειμένου τα επεισόδια αυτά να είναι ήπια, αλλά και ποια η θεραπεία όταν συμβούν;
Κατ'αρχάς θα πρέπει να ξεκινή­σουν όλα από μια κατά το δυνατό σωστή διάγνω­ση προκειμένου να ταυτο­ποιηθεί η μορφή της ρινί­τιδας, καθότι πέραν της αλλεργικής υπάρχουν και άλλες μορ­φές ρινίτιδας, όπως π.χ. η αγγειο­κινητική ρινίτιδα, χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί το εναλλασσόμενο μπούκωμα της μύτης (άλλοτε το δεξί και άλλοτε το αριστερό ρουθούνι), η επαγγελματική ρινίτιδα (από έκθεση) σε αλλεργιογόνα στο εργασιακό περι­βάλλον.
Αλλη μορφή ρινίτιδας είναι η ορμονική σε εγκύους, στην εφηβεία, σε υποθυρεοειδισμό και τέλος η φαρμακευτική ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από κατάχρηση αποσυμφορητικών φαρμάκων.
Η διάγνωση θα στηριχθεί στο ιστο­ρικό, την εξέταση του ασθενούς και την ενδοσκόπηση της μύτης, καθώς και στην εκτέλεση αλλεργιολογικών δοκιμασιών με τη μορφή των νυγμών στο δέρμα (prick tests) ή και στην αιματολογική διερεύνηση αντισω­μάτων έναντι αλλεργιογόνων στα οποία ο ασθενής πιθανόν είναι ευαί­σθητος. Επίσης, λαμβάνεται έκκριμα από τη μύτη για ανίχνευση ηωσινο­φίλων ή και καλλιέργεια βακτηριακών παρα­γόντων. Ιδιαίτερη αξία θα είχε η ανα­φορά σε εκείνη τη ρινίτιδα με έντονο μπούκωμα στη μύτη, που συνοδεύεται από άσθμα, υπερευαι­σθησία στην ασπιρίνη και μερικές φορές πολύποδες στη μύτη, που χρειάζεται έντονη φαρμακευτική θεραπεία και μερικές φορές χειρουργική αντιμετώ­πιση των πολυπόδων και των επιπλοκών της.
Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος περιλαμβάνει την προσπάθεια απομάκρυνσης τυχόν αλλεργιογόνων στα οποία ο ασθενής έχει ευαισθητοποιηθεί, έγκαιρη χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων, συχνή παρακολούθηση από τον γιατρό (μία φορά το μήνα την αλλεργική περίοδο), καθώς και επιλογή εκείνων των ατόμων για απευαισθητοποίηση και οριστική απαλλαγή από τα συμπτώματα, με τη διενέργεια ειδικών εμβολίων που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, του­λά­χιστον μία φορά τον μήνα επί 3-5 έτη σε κείνα τα άτομα που (1) έχουν σοβαρά συμπτώματα, (2) είναι ευαισθητοποιημένα σε λίγα αλλεργιογόνα και (3) αποφασίζουν να εισέλθουν σε μια διαδι­κασία που θα κρατήσει κάποια χρόνια.

Πέτυχαν μίνι Μπιγκ Μπανγκ

Φυσικοί στο ερευνητικό κέντρο CERN πέτυχαν σήμερα συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Μπιγκ Μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7δισεκατομμύρια χρόνια.Το πείραμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), κατά το οποίο τα σωματίδια επιταχύνθηκαν σε ταχύτητες ρεκόρ, θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη φύση της ύλης και την προέλευση των άστρων και των πλανητών.
"Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική", δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δύο δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 3,5 Tev (τρισεκατομμύρια βολτ ηλεκτρονίων) συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με ταχύτητα κατά ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός (300.000 χλμ. ανά δευτερόλεπτο) μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
"Είναι η αρχή μιας νέας εποχής", δήλωσε η Πάολα Καταπάνο, επιστήμονας και εκπρόσωπος του CERN.
Χιλιάδες φυσικοί σ' όλο τον κόσμο περίμεναν το γεγονός αυτό, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτρέψει να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης.
Ο εντοπισμός μαζικών και εφήμερων μορίων μπορεί επίσης να επιτρέψει να μάθουμε από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός μας, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη, που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τι αλλάζει σε διορισμούς, μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Έντονη είναι η ανησυχία σε χιλιάδες μόνιμους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική τους πορεία καθώς είναι πλέον δηλωμένες οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές οι οποίες αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο.
Όσον αφορά στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεγάλη είναι η αγωνία για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Η μείωση αυτή θα εκδηλωθεί και στις φετινές αποσπάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην Άνοιξη και αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά πιθανόν και στις μεταθέσεις οι οποίες αναμένονται την εβδομάδα που έρχεται. Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που παίρνουν απόσπαση αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά μόνο τη μοριοδότηση όσων αποσπούνται από το σχολείο της περιοχής τους σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (π.χ στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε διευθύνσεις και γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης κλπ).
Περισσότερα είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και η ανησυχία των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων. Πρώτα πρώτα επειδή έχει αποφασιστεί η μείωση κατά 50% των διορισμών μονίμων και κατά 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι αποσταθεροποιείται όλος ο προγραμματισμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών καθώς για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια ένα τμήμα αναπληρωτών θα «πέσει» στην κατηγορία του ωρομισθίου των 300 ευρώ, ένα τμήμα ωρομισθίων δεν θα βρει αντίστοιχη θέση τις επόμενες σχολικές χρονιές στη σχολική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ένα άλλο μεγάλο τμήμα αδιόριστων εκπαιδευτικών που θεωρούσε ότι έπαιρνε σειρά στην πολυπόθητη πρόσληψη βλέπουν τα όνειρά τους να ανατρέπονται.
Στο κόκκινο» βρίσκεται και η αγωνία περίπου 6.500 εκπαιδευτικών οι οποίοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περίμεναν το μόνιμο διορισμό τους φέτος. Η ανακοίνωση της μείωσης από το Υπουργείο Παιδείας κατά 50% των μόνιμων διορισμών δεν έχει συνοδευτείαπό τις απαραίτητες διευκρινήσεις που αφορούν στις διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών που περιμένουν να διοριστούν φέτος . Ποιους θα «χωρέσει» φέτος το Υπουργείο Παιδείας στο μαγικό αριθμό των 3.000 διορισμών; Τι θα γίνει με το 24μηνο, το 30μηνο, την κατηγορία του 40% και τους διοριστέους του ΑΣΕΠ; Τι θα γίνει με τους πολύτεκνους και τους προερχόμενους από την Ιδιωτική εκπαίδευση (ΙΔΑΧ);Όσοι δεν διοριστούν φέτος θα διοριστούν την επόμενη χρονιά ή πάει μακρύτερα η «βαλίτσα»; Το μόνο που είναι γνωστό αλλά βεβαίως δεν αποτελεί σαφή απάντηση στα εύλογα ερωτήματα των υπό διορισμό εκπαιδευτικών είναι όσα γράφονται στο νέο νόμο 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης » (ΦΕΚ 40 τ. Α΄/15-3-2010) : α. «Οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π. διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, µε έναρξη το β΄ εξάµηνο του έτους 2010 και ο διορισµός όλων όσων περιλαµβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται µέχρι την 31.12.2012» και β. Ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (7ος)

Αλλά εκεί που υπάρχει το μαύρο σκοτάδι είναι στο θέμα του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (του 7ου κατά σειρά). Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή τον Απρίλιο θα προβλέπει ότι μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο όποιος θέλει να έχει πιθανότητες να προσληφθεί στην εκπαίδευση θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας – κατάρτισης και να είναι επιτυχών στο νέο ΑΣΕΠ. Από εκεί και πέρα θα μοριοδοτούνται η προϋπηρεσία και οι μεταπτυχιακές σπουδές, οι παλιότερες (των δυο προηγούμενων) επιτυχίες στο ΑΣΕΠ αλλά και ορισμένα «κοινωνικά κριτήρια». Βεβαίως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα σχέδιο για το λεγόμενο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας για το οποίο μόλις αυτή την περίοδο το Υπουργείο ζητάει τη γνώμη των Πανεπιστημίων για τον τόπο που μπορεί να οργανωθεί. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς η πρόθεση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αφού μέχρι σήμερα το Υπουργείο φαίνεται και το ίδιο να μην έχει καταλήξει στον τρόπο που εννοεί ότι θα υπάρχει το Πιστοποιητικό. Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η νέα πραγματικότητα σε χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους ένα ακόμη ερώτημα φαίνεται να βασανίζει δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους: Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για το 2010; Οι πληροφορίες είναι ότι το ΑΣΕΠ δεν έχει κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο για ματαίωσή του οποότε τον υπολογίζει στο πρόγραμμά του από την άλλη όμως δεν έχει και «νέα» από το Υπουργείο για να ξεκινήσει το σχεδιασμό του.

5 δισ. ευρώ δάνειο, χωρίς επιτόκιο αισιοδοξίας

Στο 5,9% έφτασε το επιτόκιο του επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύνηψε η χώρα μας, μερικά 24ωρα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.Η χώρα μας από αυτό το δάνειο θα αντλήσει περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα spread βρέθηκαν στις 310 μονάδες βάσης και το ύψος των προσφορών μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο 10ετές ομολογιακό δάνειο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο δεν κατάφερε να «πέσει» σε σχέση με τα προηγούμενα ομόλογα, ενώ το γεγονός και μόνο ότι οι προσφορές ήταν λίγες, οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε κάθετη πτώση.
Το μούδιασμα από αυτήν την εξέλιξη, που δεν επιβεβαιώνει την «φόρα» που είχε πάρει η ελληνική επενδυτική αγορά από το πακέτο στήριξης των 27, οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση σε αναδίπλωση δηλώσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης, Γιώργο Πεταλωτή να υποστηρίζει πως «δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα».

Χωρίς στήριξη από τον Fitch

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο οίκος Fitch διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς «παραμένει η αβεβαιότητα για δημοσιονομική εξυγίανση παρά το δίχτυ ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες επιλογές χρηματοδότησης και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει το Ρόιτερ.
«Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά την στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».

Σνομπάρουν το σεμινάριο Παπανδρέου οι υπουργοί του

Καθηγητή για σεμινάρια στους υπουργούς επιστράτευσε το Μαξίμου αλλά ως φαίνεται χωρίς ανταπόκριση
Πρόκειται για ένα σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων από τον P. Xάιφεντς, καθηγητή της σχολής Kένεντι.
Παρότι είχαν κληθεί όλοι και ο πρωθυπουργός έφτασε πρώτος - πρώτος ωστόσο μέχρι στιγμής εθεάθησαν στο σεμινάριο μόλις 4 υπουργοί : ο κ. Γερουλάνος, η κα Μπιρμπίλη, η κα Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Παμπούκης.
Από υφυπουργούς παραβρίσκονται οι κύριοι, Αρναουτάκης, καρχιμάκης και Πανάρετος.
Παρόντες είναι και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αθανασάκης και Θέος, ο ευρωβουλευτής Λαμπρινίδης και η ευρωβουλευτής Ράπτη.
Το σεμινάριο γίνεται στον 5ο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΠAΣOK.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πολιτικού προσωπικού κρίθηκε απαραίτητη η ομιλία του Aμερικανού καθηγητή, ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ετοιμάσει ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα, που θα δοθούν στους βουλευτές εν όψει των αργιών του Πάσχα.
«Γιατί οι πολίτες θα έχουν πολλές απορίες και τα στελέχη του ΠAΣOK δεν θα είναι σωστό να μένουν μουγκά ή να αυτοσχεδιάζουν» λένε χαρακτηριστικά στο Mέγαρο Mαξίμου.

Στο νοσοκομείο η Λιάνα Κανέλλη

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έχοντας αφόρητους...πόνους στην κοιλιά και νοιώθοντας ζαλάδες αλλά και μούδιασμα στα άκρα.
Η εισαγωγή της έγινε πριν από περίπου δέκα ημέρες και όπως διαπιστώθηκε είχε ατελή ειλεό.
Η ίδια ενημέρωσε μέσω του "Ριζοσπάστη" ότι ο ειλεός είναι "αποτέλεσμα παλιών επιτυχών μικροχειρουργικών επεμβάσεων που στο μήκος μιάς ζωής μ'άφησαν μιά κοιλιά γεμάτη άχρηστες συμφύσεις, όπως λένε οι γιατροί".
Η Λ.Κανέλλη αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο εντός της εβδομάδας.

Περιέλαβε και τους Τούρκους η Μέρκελ

Μετά τους Έλληνες, στο στόχαστρο της Γερμανίδας καγκελαρίου βρίσκονται πλέον οι Τούρκοι, με την Άγκελα Μέρκελ να αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Από τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Τουρκία αλλά τα μαντάτα που έφερε στους γείτονες δεν ήταν αυτά που επιθυμούσαν! Σύμφωνα με τη Μέρκελ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης. Άλλωστε, όπως είπε μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει από τότε που η Τουρκία «χτύπησε» την πόρτα της Ευρώπης, πριν από 50 χρόνια.
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι προτιμά μια «προνομιακή σχέση» της Ε.Ε. με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξη. Μια θέση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.
Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι», σημείωσε.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. «Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία», είπε.
Υπήρξε πάντως και ένα θέμα στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ και Ερντογάν. Ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Αργεί η γιατρειά στις δαπάνες φαρμάκων

Τουλάχιστον ένας χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν και να αποδώσουν τα νέα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αναμένεται να προωθήσει με σχετικές διατάξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει δραστική περιστολή των εξόδων και της σπατάλης στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σειρά προβλημάτων καθιστούν αδύνατη την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στα νοσοκομεία.
Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι μείωση των δαπανών από τα φάρμακα στα νοσοκομεία μπορεί να υπάρξει μετά τα μέσα του 2011, αφού σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν είναι τουλάχιστον... τριτοκοσμικές, με συνέπεια να υπάρχουν και χρονιές όπου η δαπάνη αυξάνεται με ρυθμό ακόμη και 49%!

Οι αλλαγές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση μειοδοτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών με βάση τη δραστική ουσία, στην υιοθέτηση νοσοκομειακής συσκευασίας, στην εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ καθώς και στη σύνταξη νοσοκομειακού συνταγολογίου. Ωστόσο, αυτά που δεν έχουν υπολογισθεί ακόμη είναι τα εξής:
Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει κανενός είδους μηχανογραφικό σύστημα (καταγραφής της διάθεσης των φαρμάκων) που να επιτρέπει τη σύνδεση του ενός τμήματος με το άλλο ή με κάποια κεντρική υπηρεσία.
Απαιτείται χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών ώστε να παραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι νοσοκομειακές συσκευασίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συνεννόηση για την αλλαγή αυτή.
Για να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί πρέπει να καθοριστούν επακριβώς από ειδική επιστημονική επιτροπή οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων που χρειάζονται για κάθε ασθένεια αλλά και οι τυχόν διαφοροποιήσεις που καταγράφονται από ασθενή σε ασθενή (περιπτώσεις αλλεργιών ή αντενδείξεων).
Αλλά το βασικό στοιχείο που απουσιάζει σήμερα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δεν εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των διαφόρων νοσημάτων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να χορηγούνται περισσότερα φάρμακα, σε μεγαλύτερες δόσεις ή και εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Διαφορετικά συνταγολόγια

Στα φαρμακεία των νοσοκομείων εργάζονται σε όλη τη χώρα μόλις 300 φαρμακοποιοί, που δεν επαρκούν ούτε για τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, πολύ περισσότερο βέβαια για να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα.
Σε κάθε νοσοκομείο απαιτείται ουσιαστικά διαφορετικό συνταγολόγιο σύμφωνα με την ειδίκευση που υπάρχει. Ομως για τη δημιουργία του χρειάζεται επίσης ειδική επιτροπή αλλά προπαντός η μηχανογράφηση μέσω της οποίας θα γίνεται γνωστό τι φάρμακο δίνεται σε κάθε κλινική αλλά και σε ποιον ασθενή.
Σήμερα σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μηχανογραφημένα φαρμακεία που καταγράφουν τα αποθέματα των φαρμάκων αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τις κλινικές. Αποτέλεσμα είναι ουδείς να γνωρίζει την πορεία ενός σκευάσματος όταν αυτό φεύγει από τα ράφια του φαρμακοποιού.
Να σημειωθεί ότι τα είδη των φαρμάκων που διακινούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι περίπου 2.000 σε σύνολο περίπου 8.000 που έχουν άδεια κυκλοφορίας, και σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν διαφορετικά ιδιοσκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διορισθεί ακόμη πρόεδρος στον αρμόδιο φορέα (ΕΟΦ) που υποτίθεται ότι θα αποτελεί τον κεντρικό ελεγκτικό μηχανισμό.
Ενα από τα κυριότερα προβλήματα, όμως, είναι πως το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει καν τα αίτια της αστρονομικής αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών στα νοσοκομεία, αφού δεν έχει γίνει ούτε σχετική μελέτη ούτε σχετικός έλεγχος.
Πάντως, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί αισιόδοξο και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόθεση για αλλαγή του υπάρχοντος σπάταλου συστήματος.
Οπως λέει, «τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική είναι σημαντικά και η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και σε ένα ορθολογικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Πρώτη φορά υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός της δράσης τριών υπουργείων και διαμορφώνεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αντανακλά πολιτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Χαμογελάστε στη ζωή

Όσο πιο πλατύ είναι το χαμόγελο ενός ανθρώπου και όσο πιο βαθιές οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια του όταν χαμογελά, τόσο πιθανότερο είναι να ζήσει περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον Έρνεστ Άμπελ του πανεπιστημίου Γουέιν του Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pyschological Science” (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βασίστηκε στην ανάλυση 230 φωτογραφιών γνωστών αμερικανών παικτών του μπέιζμπολ, που είχαν τραβηχτεί πριν το 1952, και τις ταξινόμησε ανάλογα με το χαμόγελό τους.
Από τους παίκτες που είχαν πια πεθάνει το 2009, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν αγέλαστοι στις φωτογραφίες, έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια, όσοι χαμογελούσαν συγκρατημένα (απλώς με τα χείλη, χωρίς να επηρεάζονται οι μύες των ματιών τους) έζησαν 75 χρόνια, ενώ όσοι χαμογελούσαν πλατιά (όχι μόνο με το στόμα, αλλά και με τα μάτια, κάνοντας ζάρες γύρω από αυτά), έζησαν μέχρι τα 80 τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες ότι τα θετικά συναισθήματα (που αντανακλούνται στο πλατύ χαμόγελο) επιδρούν θετικά στην σωματική και νοητική υγεία του ανθρώπου και στην μακροζωία του.
Όπως πάντως φάνηκε και από τη νέα έρευνα, μόνο μια μειονότητα των ανθρώπων έχει την ψυχική προδιάθεση να χαμογελά πλατιά. Μόνο 23 παίκτες χαμογελούσαν πλατιά, ενώ 64 μισο-χαμογελούσαν και 63 δεν χαμογελούσαν καθόλου.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλει κανείς να ζήσει πιο πολλά χρόνια, καλά θα κάνει να ανοίξει την καρδιά του και να χαμογελά περισσότερο.

Οι ακτινογραφίες αδυνατούν να εντοπίσουν ένα στα τρία κατάγματα

Οι ακτινογραφίες αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν περίπου το ένα τρίτο των καταγμάτων στα οστά των ισχίων και της λεκάνης, διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία προειδοποιεί ότι η απόλυτη εξάρτηση από τις ακτίνες Χ μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση, καθώς και σε αγωγές για θέματα υγείας.
Οι ερευνητές του ακτινολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ντιούκ, υπό τον δρα Τσαρλς Σπρίτσερ, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ακτινολογίας "American Journal of Roentgenology", σύμφωνα με το BBC, έκαναν επανέλεγχο στις διαγνώσεις των ακτινογραφιών 92 ασθενών, που είχαν εισαχθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη φορά πιο εξελιγμένη απεικονιστική μέθοδο(την τομογραφία μαγνητικού συντονισμού MRI) και διαπίστωσαν 35 κατάγματα που δεν είχαν ανιχνευτεί την πρώτη φορά από τις ακτίνες Χ.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, αξίζει να χρησιμοποιούνται οι τομογραφίες (MRI), συμπληρωματικά με τις συμβατικές ακτινογραφίες, ειδικά στις περιπτώσεις που οι θεράποντες γιατροί έχουν αμφιβολίες για κάποια διάγνωση, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, με ρίσκο μεγαλύτερο του μέσου όρου, στους οποίους ένα λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου από ανάλυση DNA

Το ανθρώπινο "οικογενειακό δέντρο" δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.
Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ανακάλυψη του νάνου "χόμπιτ" της Ινδονησίας και δείχνει ότι τελικά στο, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν πολλά συγγενικά ανθρώπινα είδη συμβίωναν στον πλανήτη μας.
Η "γυναίκα-Χ", όπως ονομάστηκε το πλάσμα, που ζούσε πριν από 30.000 - 50.000 χρόνια, είχε ένα κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά διαφέρει από αυτά τα δύο είδη.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", έγινε από ερευνητές του επιφανούς Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία, υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, με τη συνεργασία αμερικανών, ρώσων και αυστριακών ερευνητών.
Για "την κορφή του παγόβουνου", έκανε λόγο ο παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι πολλοί περισσότεροι ανθρωπίδες (ανθρωποειδείς), που δεν θα είναι ούτε άνθρωποι ούτε Νεάντερταλ, θα ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ασία.
Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ήταν οι μόνο ανθρωπίδες που περιπλανιούνταν στην Ευρώπη και στην Ασία κατά την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Όμως η ανακάλυψη το 2003 στην Ινδονησία του, ηλικίας 17.000 ετών, μικρόσωμου "χόμπιτ" (Homo floresiensis), που θεωρείται νέο είδος, ήρθε να ανατρέψει αυτή την αντίληψη.
Το νέο πλάσμα που ανακαλύφθηκε το 2008 στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας (στα όρη Αλτάι) από ρώσους αρχαιολόγους και το οποίο πιθανώς ζούσε κοντά με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, επιβεβαιώνει ότι επικρατούσε μια πολύ πιο πολύπλοκη εικόνα, πέρα από το απλοϊκό δίπoλο "σοφός" άνθρωπος (homo sapiens)-Νεάντερταλ.
Αν και το φύλο του πλάσματος δεν είναι γνωστό, ονομάστηκε "γυναίκα-Χ", επειδή τα μιτοχόνδρια (από όπου αναλύθηκε το DNA) κληρονομούνται μέσω της μητέρας. Σύμφωνα με τον Πάαμπο, τα μιτοχόνδρια της "γυναίκας-Χ" διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου κατά περίπου 400 "γράμματα" DNA, ενώ οι Νεάντερταλ έχουν τις μισές μόνο διαφορές με τον άνθρωπο.
Είναι, προς το παρόν, αδύνατο για τους ερευνητές να έχουν την παραμικρή εικόνα για το πώς έμοιαζε η "γυναίκα-Χ", απλώς και μόνο με ένα μικρό οστό άκρου, για το λόγο αυτό ο Πάαμπο και οι συνεργάτες του επιφυλάσσονται ακόμα να την χαρακτηρίσουν οριστικά νέο είδος, συγγενικό με τον άνθρωπο.

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση στον πίνακα των χωρών των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται η Ελλάδα σε ότι αφορά τη σπατάλη του νερού.
Υπολογίζεται ότι κάθε κάτοικος στη χώρα μας καταναλώνει 2.400 κυβικά νερό το χρόνο όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 1250 κυβικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σε έναν άνθρωπο επαρκούν έως και 50 λίτρα ημερησίως για την κάλυψη των αναγκών ενώ στην Ελλάδα ξοδεύονται από κάθε πολίτη έως και 160 λίτρα την ημέρα.

Άνοιξε πανιά το καταμαράν που φτιάχτηκε από... μπουκάλια

Με στόχο να «ξυπνήσει» την περιβαλλοντική συνείδηση και να στείλει μήνυμα για την προστασία των ωκεανών από τη μόλυνση, ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες το ταξίδι του ένα καταμαράν, που φτιάχτηκε από 12.000 πλαστικά μπουκάλια.
Το Plastiki κατέπλευσε από το Σαν Φρανσίσκο και θα ταξιδέψει ως το Σίδνεϊ. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο βρετανός περιβαλλοντολόγος και κληρονόμος της ομώνυμης οικογένειας τραπεζιτών Ντέιβιντ νε Ρόθτσιαϊλντ.
Το Plastiki θα περάσει και από το «Great Pacific Garbage Patch» έναν ατέλειωτο σκουπιδότοπο στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό με μέγεθος... πενταπλάσιο από το Ηνωμένο Βασίλειο ή διπλάσιο από το Τέξας...
«Είναι καιρός να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση» τόνισε λίγο πριν το ταξίδι του ο 31χρονος κ. Ντε Ρόθτσαϊλντ.
Τα 12.000 πλαστικά μπουκάλια είναι γεμάτα με διοξίδιο του άνθρακα για να κάνουν το σκάφος πιο γερό. Οι τουρμπίνες του λειτουργούν με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Οι υπολογιστές του πλοίου θα παίρνουν ενέργεια από ένα στατικό ποδήλατο, ενώ θα υπάρχει και ένας μικρός κήπος, όπου οι επιβαίνοντες καλλιεργούν την τροφή τους.
Δε λείπουν οι διαφωνίες
Ωστόσο, οι επικριτές του εγχειρήματος τονίζουν ότι το Plastiki, επειδή είναι φτιαγμένο από μπουκάλια, στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλουν να στείλουν οι εμπνευστές του, ότι δηλαδή τα πλαστικά μπουκάλια είναι χρήσιμα και άρα δε χρειάζεται να περιορίζουμε τη χρήση τους.
Επίσης τονίζει ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα και χαλάσει το πλοίο, ο ωκεανός θα γεμίσει με 12.000 επιπλέον πλαστικά μπουκάλια...

Στροφή σε μικρά αυτοκίνητα λόγω κρίσης

Σε αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και μεγέθους, καθώς και σε πετρελαιοκίνητα, στρέφονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εντυπωσιακή υπήρξε η μείωση στον μέσο κυβισμό κινητήρων, καθώς και η μείωση του αριθμού των ταξινομήσεων νέων οχημάτων για το 2008 συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard.
Ειδικότερα, σε απάντηση ερώτησης των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Καθ. Γ. Παπαστάμκου και Καθ. Ι. Α. Τσουκαλά, επισημάνθηκε πως ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη των 27 κρατών – μελών για το 2008 μετά βίας ξεπέρασε τον αριθμό των νέων αυτοκινήτων που είχαν αγοραστεί το 2002 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 τότε κρατών - μελών. Κατά το 2008, όπως σημείωση η Δανή Επίτροπος, Connie Hedegaard, υπήρξε γενική μείωση του μέσου όρου εκπομπών CO2 τόσο για τα βενζινοκίνητα όσο και για τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα για το 2008. Ειδικότερα, οι μέσες εκπομπές CO2 των νέων επιβατικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 10,9% το διάστημα 2000-2008, ενώ για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα η αντίστοιχη μείωση ανήλθε σε ποσοστό 5,7%.
Σε απόλυτες τιμές, όπως επισημαίνεται, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα βενζινοκίνητα, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον. Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται τόσο στην πρόοδο της τεχνολογίας, που οδηγεί στην κατασκευή καθαρότερων κινητήρων, όσο και στην προτίμηση των καταναλωτών για οικονομικότερα μοντέλα.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα αντιπροσωπεύουν το 51% των συνολικών ταξινομήσεων με πρώτο στην κατάταξη να έρχεται το Βέλγιο με 79%, δεύτερη η Γαλλία με 77% και τρίτη η Πορτογαλία με 69%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 4%, καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαγορεύεται η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.
Σε ερώτηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών αναφορικά με το κατά πόσο είναι συμβατή η προαναφερθείσα απαγόρευση με τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων εντός της ΕΕ και με την εν γένει κοινοτική νομοθεσία, η Δανή Επίτροπος σημείωσε πως η θέσπιση "ζωνών χαμηλών εκπομπών" δε συνιστά καταρχήν παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, εφόσον τα μέτρα δεν κάνουν διακρίσεις με βάση την προέλευση των εμπορευμάτων και αποσκοπούν στην προστασία του γενικού συμφέροντος. Βέβαια, επισήμανε πως μία τέτοια απαγόρευση θα πρέπει να αξιοποιείται με εύλογο τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει μελέτη για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τις τρέχουσες πρακτικές για τις ζώνες χαμηλών εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των τοπικών και εθνικών αρχών.
«Η απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο. Είναι σαφές ότι η πρόοδος της τεχνολογίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ανατρέψει εξ ολοκλήρου τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούσαν στο παρελθόν μια τέτοια απόφαση. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερες εκπομπές ρύπων αλλά και μεγαλύτερη απόδοση ανά λίτρο καυσίμου. Οι προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι ενδεικτικές, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τις σημερινές τιμές των καυσίμων αλλά και την αυξημένη φορολόγηση της βενζίνης», σημείωσαν σε κοινή τους δήλωση οι δύο ΈλληνεςΕυρωβουλευτές.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ελληνικό brand name!

Οι πρώτες σκέψεις για το φιλόδοξο εγχείρημα παραγωγής ενός εξ ολοκλήρου ηλεκτρικού αυτοκινήτου made in Greece φαίνεται πως πρόκειται να ευοδωθούν και εντός διετίας να συναντάμε αυτοκίνητα κατασκευής Πτολεμαΐδας. Μία πρίζα, οκτάωρη φόρτιση (αργή) είτε φόρτιση μίας ώρας (ταχεία) και φύγαμε!
Με τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (1.000.000 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη Γερμανία έως το 2020 και 2.000.000 στη Γαλλία), το όραμα φαίνεται να διαθέτει στέρεες βάσεις.
«Τα παλαιού τύπου εργοστάσια, με τις μεγάλες σειρές παραγωγής, άρχισαν να καταργούνται και δεν αναμένεται να ιδρυθούν καινούργια, εκτός ίσως από περιορισμένες περιπτώσεις σε Κίνα, Ινδία και ενδεχομένως Βραζιλία», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας, Γιώργος Μπλάνας, ένας εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος.
Στη χώρα μας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον τομέα της κατασκευής και συναρμολόγησης αμαξωμάτων, ενώ υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία στην κατασκευή τους, μέσω εταιριών όπως οι ΕΛΒΟ και Σαρακάκης. Αξιοσημείωτη είναι η γνώση στις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου και ηλεκτρικών αυτοκινήτων (μέσω εταιριών όπως η TROPICAL ΑΕΒΕ), αλλά και στην κατασκευή εξοπλισμού/υποδομών βιομηχανικής παραγωγής (από εταιρίες όπως η NAMCO).
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιώργος Μπλάνας αναφορικά με την ανταπόκριση των καταναλωτών σε αυτοκίνητο με ελληνικό brand name. «Πιστεύω ναι. Στο εξωτερικό οι Έλληνες επιστήμονες θεωρούνται από τους καλύτερους στον σχεδιασμό αυτοκινήτων», σημείωσε, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τον αρχικό στόχο για τιμή αγοράς στα 5.000 ευρώ. «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα αυτοκίνητο πολύ χαμηλού κόστους, αλλά ένα αυτοκίνητο που Έλληνες και ξένοι θα οδηγούν με υπερηφάνεια», προσέθεσε.
Με το δήμο Πτολεμαΐδας να έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του εγχειρήματος και να έχει δεσμεύσει από το ΕΑΠ550.000 ευρώ (ΕΑΠ ή αλλιώς «τοπικός πόρος» είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία), ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, σημειώνει πως βάσει ερευνών τεκμηριώνεται η ύπαρξη ενδιαφέροντος για το σχεδιαζόμενο αυτοκίνητο στην ελληνική αγορά.
Ωστόσο, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος και θα χρειαστεί η ιδιωτική επένδυση, από το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί και η ενδεχόμενη επέκτασή του. Σε περίπτωση που το εγχείρημα εγκριθεί και τυπικά από το δημοτικό συμβούλιο και το σχέδιο αποδειχτεί βιώσιμο, ο δήμος προτίθεται να «μπει» κι ως μέτοχος στη μονάδα και να καλέσει επενδυτές να συμμετάσχουν.
«Ήδη, εντοπίστηκαν κάποια κτήρια εντός της πρώην ΑΕΒΑΛ. Υπάρχουν λοιπόν τα χρήματα και οι διαθέσιμοι χώροι, που είναι δίπλα σε σιδηροδρομικό δίκτυο και σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού», επεσήμανε ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας.
Αρχικά, στη μονάδα θα συναρμολογούνται τμήματα του αυτοκινήτου, ορισμένα από τα οποία θα είναι ελληνικής κατασκευής κι άλλα θα έρχονται από το εξωτερικό. Αν υπάρξει επενδυτής, που ενδιαφέρεται να παράγει περισσότερα εξαρτήματα, τότε η μονάδα μπορεί να επεκταθεί, καθώς διαθέσιμη έκταση υπάρχει.
«Απώτερος στόχος είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξολοκλήρου ελληνικό», ανέφερε ο Γιώργος Μπλάνας, σύμφωνα με τον οποίο το πρωτότυπο του αυτοκινήτου «βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, ο κλάδος του αυτοκινήτου εισφέρει το 2% του ΑΕΠ, με τη συμμετοχή των καυσίμων να ανέρχεται στο 2,5%. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται κυρίως από το εμπόριο και τα 16.000 συνεργεία επισκευής, ενώ η απασχόληση στον κλάδο ανέρχεται σε περίπου 124.000 άτομα (συνυπολογιζόμενων των απασχολούμενων στο λιανεμπόριο καυσίμων).

Η ιστορία του ελληνικού αυτοκινήτου

Πίσω στο 1916-1918 καταγράφονται οι πρώτες προσπάθειες κατασκευής ελληνικού αυτοκινήτου, με πρώτο διδάξαντα τον Νικόλαο Θεολόγου, μηχανικός αυτοκινήτου στην Αμερική, που ίδρυσε ομώνυμη εταιρεία μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1958, το μοντέλο "505" της εταιρίας "Attica" του ομίλου Βιοπλαστίκ «τράκαρε» πάνω στον φόρο τετράτροχων. Δέκα χρόνια αργότερα, η αθηναϊκή «Alta» τοποθέτησε πάνω σε πλαίσιο της γερμανικής "Fuldamobil" ένα αμάξωμα δικής της σχεδίασης, κατασκευάζοντας το επιτυχημένο τρίκυκλο «A200», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1974 (το εργοστάσιο έκλεισε το 1978).
Την ίδια χρονιά που το «Α200» έκλεινε τον κύκλο του, το «Pony», δημιούργημα της NAMCO των αδερφών Κοντογούρη, ξεκινούσε στη Θεσσαλονίκη τη δική του πορεία, υπό το σήμα -αρχικά- της «Citroen» και με κινητήρα της γαλλικής εταιρίας. Το "Pony", λόγω της χαμηλής του τιμής, κατέκλυσε τους ελληνικούς δρόμους, αλλά και δρόμους άλλων χωρών, έως ότου σταμάτησε η παραγωγή του το 1992.
Το 1980 κατασκευάστηκε το πρώτο ελληνικό «Nissan» στον Βόλο από εργοστάσιο του ομίλου Teocar. Δίπλα στο εργοστάσιο δημιουργήθηκε μια ακόμη μονάδα, που κατασκεύαζε καθίσματα και μεταλλικά μέρη αυτοκινήτων. Πριν σταματήσει τη λειτουργία του, το 1995, το εργοστάσιο λέγεται πως είχε ήδη παράγει 170.000 αυτοκίνητα.