Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ακριβό ρεύμα για φτωχούς,φτηνό για έχοντες

Αυξήσεις από 2% έως 14% στους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών φέρνουν από την Πρωτοχρονιά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αύριο αναμένεται να εγκριθούν από τη...
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης αυξάνονται κατακόρυφα οι απλήρωτοι λογαριασμοί οικιακών αλλά κυρίως επιχειρηματικών καταναλωτών, με αποτέλεσμα το φέσι της ΔΕΗ από καθυστερημένους λογαριασμούς να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Επιβαρυντικά για τους οικιακούς καταναλωτές θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται, θα «φορτωθούν» έμμεσες αυξήσεις, που θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.
Πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20%-30% στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.

Επινοούν χρεώσεις

Οι αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη ή ακόμη και η επινόηση νέων χρεώσεων, που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους καταναλωτές, θεωρούνται αναπόφευκτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
Από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων που επιβάλλεται μέσω του Μνημονίου θα πληγούν τα μικρομεσαία και φτωχά νοικοκυριά, ενώ θα ελαφρυνθούν οι εμπορικοί καταναλωτές.
Ουσιαστικά εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, κατά την οποία θα ανατραπεί η διαχρονική πολιτική εύνοιας όλων ανεξαιρέτως των οικιακών καταναλωτών, που πλήρωναν φτηνότερο ρεύμα από ό,τι οι επιχειρήσεις.
Ετσι, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:
**Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που «καίνε» μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων.
Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.
**Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.
**Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
**Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
**Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.
Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς(από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: