Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τα δύσκολα για την οικονομία τώρα έρχονται...

Η εφαρμογή του μνημονίου με τα νέα μέτρα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου αλλά και η εκταμίευση της 4ης δόσης θα κριθούν μέσα στο 2011.

Με το... « καλή χρονιά» έρχονται 3 νομοσχέδια

Τρία νομοσχέδια προωθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση. Aφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την επιστροφή των τυχερών παιγνίων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κλειστά επαγγέλματα

Ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος, καταργώντας περιορισμούς κι επιτρέποντας περιορισμούς μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τυχερά παιχνίδια

Ελεγχόμενο «άνοιγμα» της σχετικής αγοράς και ένταξη σε νόμιμο πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων. Για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των παιγνίων.

Φοροδιαφυγή

Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών.
Φορολογική διαιτησία.
Αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή.
Αναδιοργάνωση ελεγκτικού - εισπρακτικού μηχανισμού.

Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος.

Είναι ο μήνας που θα εγκριθεί η 4η δόση του δανείου από την Τρόικα. Αυτό σημαίνει ελέγχουν, πιέσεις και σκληρά παζάρια από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕκΤ. Θα είναι το πιο δυνατό crash test μεταξύ της κυβέρνησης και των «τροϊκανών».
Την ίδια περίοδο θα φανεί και η πορεία του προϋπολογισμού που είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει η κυβέρνηση.
Αρκετά πάντως θα εξαρτηθούν και από αν η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία ανάψει το πράσινο φως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά πει το «ΝΑΙ» και περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών που την μετέθεσαν για τον Φεβρουάριο.

Έρχονται μέτρα αν δεν πετύχει ο προϋπολογισμός

Είναι σαφές από το μνημόνιο πως αν πέσει έξω ο προϋπολογισμός τότε έρχονται νέα επώδυνα μέτρα, πέρα αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί και φτάνουν τα 12,8 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: