Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γενικεύονται οι αυξήσεις επιτοκίων-Αυξάνεται το κόστος του χρήματος

Σε γενικευμένη αύξηση επιτοκίων σε καταθέσεις και δάνεια οδηγούνται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν αποκαταστήσει την πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας στο εγχώριο σύστημα.Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται μπαράζ ανακοινώσεων για την αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα. Η Eurobank EFG ήδη γνωστοποίησε αυξήσεις στους καταθετικούς λογαριασμούς και στις πιστωτικές κάρτες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 3/1.
Εσείς μπορείτε να μείνετε συντονισμένοι στο Moneyonline.gr και να συγκρίνετε ανά πάσα στιγμή όλα τα τραπεζικά επιτόκια για καταθέσεις και δάνεια.
Η παραμονή των spreads των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, η οποία επιδρά και στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, επηρεάζει άμεσα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών τόσο μέσω των καταθέσεων όσο και μέσω της ΕΚΤ, που αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή πηγή άντλησης ρευστότητας σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων τραπεζικών οίκων, το 2011 τα υπόλοιπα των καταθέσεων θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να αναπληρωθεί με άλλους τρόπους.
Με την αύξηση των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις αναμενόμενες διαρροές αποταμιεύσεων από το σύστημα, υπό το φόβο μίας νέας επίθεσης των αγορών προς την ελληνική οικονομία, ικανής να προκαλέσει συνθήκες πανικού σαν αυτές που καταγράφηκαν πριν την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ηδη οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση, η οποία εάν τελικά υλοποιηθεί είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει η ΕΚΤ σε μία τέτοια περίπτωση και αν θα προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» (haircut) στα εγχώρια κρατικά ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για τη δανειοδότηση των τραπεζών.
Αν και το πιο πιθανό είναι το Ευρωσύστημα να στηρίξει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, οι διοικήσεις τους θέλουν να είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο. Ηδη έχουν κατανεμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ μέσω των οποίων μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ ρευστότητα 20 δισ. ευρώ μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργούνται.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αποφασίστηκε η παράταση έως και το τέλος του α΄ τριμήνου της νέας χρονιάς των έκτακτων μέτρων στήριξης του συστήματος, με την διενέργεια τριών πράξεων τρίμηνης διάρκειας και τη χορήγηση εβδομαδιαίων και μηνιαίων δανείων με επιτόκιο 1%.
http://www.insideinfo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: