Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ως εδώ και μη παρέκει με τις αυξήσεις

Για σταθείτε ρε παιδιά εκεί στην κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει κανένα μηχάνημα που κόβει λεφτά και όποτε θέλετε να βάζετε χέρι στην τσέπη του;
Ως εδώ και μη παρέκει. Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων έχει χάσει μεγάλο μέρος από τους μισθούς και τις συντάξεις του, που χάνουν τις δουλειές τους χιλιάδες άνθρωποι και δεν ξέρουν αν θα έχουν την επόμενη μέρα στον ήλιο μοίρα, που πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να βρουν τα φθηνά προϊόντα του Χρυσοχοϊδη και φεύγουν με άδεια χέρια, έρχεται η κυβέρνηση να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει.
Από την αρχή του χρόνου θα αυξηθούν τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς από 30% έως 50% ενώ ακόμη και οι ταρίφες στα ταξί θα είναι ακριβότερες κατά 2%. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Ερχεται την Τρίτη η κυρία Μπιρμπίλη μαζί με τον εκλεκτό της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, κ. Ζαβό, να ανακοινώσουν ελαφρά τη καρδία αυξήσεις έως και πάνω από 13% στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.
Εχουμε τρελαθεί τελείως δηλαδή. Την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός όσων δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε ρεύμα και τηλέφωνο, έρχεται η κ. Μπιρμπίλη να βάλει κι άλλο χαράτσι στην οικιακή κατανάλωση.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

* Από 0-800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%
* Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6%
* Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6%
* Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4%
* Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%

Η δικαιολογία που δίνουν για τις αυξήσεις είναι ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία λέει ότι οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται διότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη ΔΕ΅Η ότι δε μπορεί όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση να πληρώνουν υψηλά τιμολόγια, δυσανάλογα εκείνων που πληρώνουν άλλες κατηγορίες.
Κι ενώ η κυβέρνηση κάνει το σωστό και ρίχνει τα τιμολόγια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμπόρους, αποφασίζει ότι τα νοικοκυριά έχουν λεφτά άρα ας πάμε να τους τα πάρουμε. Αντί να πει από πού θα βρουν οι πολίτες να πληρώσουν το ρεύμα τώρα που τους έχουμε τσακίσει σε φόρους και περικοπές, πιστεύουν ότι έτσι θα γεμίσουν τα ταμεία της ΔΕΗ. Να μας το θυμηθείτε ότι θα πέσει τόσο πολύ η κατανάλωση ηλεκτρικούς ρεύματος που θα τρίβουν τα μάτια τους και θα βρίζουν για τις αυξήσεις που έκαναν.
Είναι τόσο άθλιοι οι τύποι που κάνουν τις αυξήσεις έως 13,8% χωρίς να υπολογίζουν την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το ρεύμα πήγε στον συντελεστή 13% από 11%, άρα ακόμη πιο υψηλός ο λογαριασμός. Θα μας αλλάξουν τα φώτα με λίγα λόγια.
Για την ιστορία, αύξηση 5% προβλέπεται και στα αγροτικά τιμολόγια ενώ οι μειώσεις σε επιχειρήσεις είναι:
- Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9% αντίστοιχα.
- Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
- Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4% και 13,5% αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).
http://www.antinews.gr/?p=77843

Δεν υπάρχουν σχόλια: