Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αργησαν...

Αν ο Α. Λυκουρέντζος ήταν πιο τολμηρός στην τοποθέτησή του για τον Φ. Κρανιδιώτη, την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο θόρυβος για τους «ντιντήδες», ίσως πολλές εσωκομματικές εντάσεις να είχαν αποφευχθεί. Το «ουδέν σχόλιο» που είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ερμηνεύτηκε ως «κάλυψη». Από την πλευρά της Ρηγίλλης χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες και να διατυπωθούν αιχμηρά σχόλια κατά των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να υπάρξει διαρροή από την ηγεσία του κόμματος.Οι κολαούζοι
Αυτό όμως που δεν έπραξε ο Α. Λυκουρέντζος, το έκανε ο Γερ. Γιακουμάτος, χρησιμοποιώντας τον γνώριμο γλαφυρό του λόγο. Μίλησε ευθέως για «κολαούζους του προέδρου» και έκλεισε το θέμα, σε ό,τι τον αφορά τουλάχιστον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπειρος βουλευτής της Β’ Αθηνών είχε θέσει το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όταν μίλησε για επιθέσεις που δέχεται και ο ίδιος μέσα από το Διαδίκτυο. «Μάκη, σ’ αγαπάμε!» του είχε απαντήσει τότε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά φαίνεται ότι αυτή η δήλωση δεν ήταν αρκετή για να φρενάρει τους πολιτικούς του φίλους.

Απορία

Διαβάσαμε την ανάρτηση με τον διορισμό των 11 εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου. Αλήθεια, μήπως μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι ακριβώς εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική ο διορισμός εμπειρογνώμονα με ειδικότητα στην «Υγειονομική Πολιτική σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, υγειονομικής πρόληψης και προστασίας των μελών των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών»;

Γιορτές λιτότητας

Επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που απαιτεί σεμνότητα και αποφυγή χλιδάτων εκδηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι την Πρωτοχρονιά δεν θα δεχθεί τον κόσμο στο λεγόμενο Διοικητήριο, για τις καθιερωμένες ευχές. Ομως, το Διοικητήριο παρέμεινε «κλειστό» και την παραμονή των Χριστουγέννων για τις χορωδίες κ.λπ., που, τηρώντας το έθιμο, ήθελαν να πουν τα κάλαντα στην εξουσία. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το ίδιο και αύριο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Προς τι η τιμή;

Στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΝΔ μάλλον βλέπουν την πραγματικότητα ανεστραμμένη. Μπορεί να μην έχουν συζητήσει ακόμη τα αίτια της εκλογικής ήττας στον δήμο, όμως σήμερα θα... τιμήσουν τον Β. Παπαγεωργόπουλο για την προσφορά του. Δηλαδή ο απερχόμενος δήμαρχος ουδόλως ευθύνεται για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του δήμου, την κακοδιοίκηση και όλα τα υπόλοιπα, που δημιούργησαν κλίμα ανατροπής σε βάρος της απερχόμενης διοίκησης και ανάγκασαν την ηγεσία της ΝΔ να τον αποσύρει.
Για συνάντηση του διεθνούς μεσολαβητή Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι προϊδέασε με δηλώσεις του χθες ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι. Οι πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι ουσιαστική παρέμβαση θα έχει ο Νίμιτς μόνον όταν έχει προηγηθεί πρόοδος στις συναντήσεις που έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι ορατό.

Κάλαντα χωρίς φόρο!

Παρότι για τους περισσότερους Ελληνες δεν ισχύει το ίδιο, φαίνεται πως το πνεύμα των εορτών έχει επηρεάσει για τα καλά τα κυβερνητικά στελέχη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι η χθεσινή -τελευταία για το 2010- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνοδεύτηκε από καλαμπούρια, πειράγματα, και γενικώς οι υπουργοί ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Εμείς τι να πούμε; Οτι τους ζηλεύουμε;

Στραβά μάτια

Η αρχή έγινε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αποκάλυψε... μείζον θέμα ισονομίας στη φορολόγηση και αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής! Κατά την είσοδό του στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ζήτησε απόδειξη από... τα παιδιά που του είπαν τα κάλαντα. Μετά την αρχική έκπληξη, ο «τσάρος» ανέκτησε το φλέγμα του και απάντησε: «Είχαμε ένα προβληματάκι με το θέμα αυτό, αλλά τελικά συμφωνήθηκε να επικρατήσει η παράδοση και να κάνουμε τα στραβά μάτια».

«Θα πληρωθούμε;»

Ανησυχίες αν οι υπουργοί θα... πληρωθούν τον επόμενο μήνα εξέφρασε ο Κ. Σκανδαλίδης στον αρμόδιο επί των εσόδων του κράτους υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, έξω από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Μαζεύεις λεφτά, Δημήτρη, θα πάρουμε τους μισθούς μας τον επόμενο μήνα;» αναρωτήθηκε αστειευόμενος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ολα καλά, υπουργέ, η περαίωση πάει πολύ δυνατά και έρχονται και τα τεκμήρια» απάντησε ο Δ. Κουσελάς. Να χαρώ εγώ αισιοδοξία.

Ανατροπή

Πίσω από τη μεγάλη νίκη του Γ. Καμίνη, που ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, κρύβεται μια μεγάλη σύγκρουση: Του ανθρώπου που έκανε την ανατροπή με τις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν.

Παρασκήνιο

Και αν η αντιπαράθεση με το επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, κατά την προεκλογική περίοδο, έχει γίνει γνωστή, λιγότερο φως έχει πέσει στις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη.

Ενόχληση

Ηδη, ο «παλιός» Φ. Προβατάς, που είχε αποχωρήσει από τον συνδυασμό του Αλ. Τσίπρα προσχωρώντας στο νέο σχήμα, διεκδικεί τον ρόλο του «Νο 2», γεγονός που έχει ενοχλήσει πολλούς από τους προσωπικούς συνεργάτες του νέου δημάρχου.

Ταύρος εν υαλοπωλείω

Ο Γ. Καμίνης, όμως, έχει πρόβλημα και με τον Α. Βαρελά, ο οποίος έχοντας. μισό πράσινο φως από το νέο αφεντικό του Δήμου της Αθήνας εισέβαλε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στον τομέα καθαριότητας. Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να έχουν ξεσηκωθεί και να απειλούν θεούς και δαίμονες.

Στήνουν εμπόδια

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, αυτό των κληρονομικών δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία, έφερε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος. Οι τουρκικές αρχές προβάλλουν σειρά κωλυμάτων σε Ελληνες πολίτες που θέλουν να διεκδικήσουν περιουσίες που έχουν κληρονομήσει στην Κωνσταντινούπολη, με πιο χαρακτηριστικές την απαγόρευση πρόσβασης στις υπηρεσίες κτηματολογίου αλλά και την έγερση της ασύμβατης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αρχής της αμοιβαιότητας. Το περιουσιακό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μέχρι στιγμής καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει θέσει πειστικά. Αστεία αστεία, μόνο τα κάλαντα δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη σε τούτη τη χώρα. Τι λέει επ’ αυτού η τρόικα;

Υποδοχή με χιούμορ από τον Θ. Πάγκαλο

Στη Ρόδο πέρασε τις ημέρες των Χριστουγέννων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, όπου έχει ανακηρυχτεί και επίτιμος δημότης. Κατά την προσέλευσή του στη Βουλή για τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος «τράκαρε» τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη και τον άδειασε κανονικά για την υποδοχή που του επιφυλάσσουν στη νησιωτική Ελλάδα. «Εμείς είμαστε επίτιμοι δημότες στη Ρόδο, τον Σηφουνάκη δεν τον έχουν κάνει σε κανένα νησί επίτιμο δημότη γιατί θα τους κόψει το δικαίωμα να χτίζουν πάνω από τον έβδομο όροφο» είπε ο Θ. Πάγκαλος, επιστρατεύοντας το γνωστό χιούμορ του.
Πολύ σύντομα ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, Γ. Καμίνης, θα κληθεί να κάνει τις επιλογές αντιδημάρχων κ.λπ., οπότε θα διαφανεί ποιοι από τις διάφορες τάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς κέρδισαν κάτι και τι ακριβώς είναι αυτό.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=48850955

Δεν υπάρχουν σχόλια: