Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μετατάξεις ή απόλυση σε 75 φορείς

Εγκύκλιος - τελεσίγραφο υπογράφηκε παραμονή Χριστουγέννων από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι 75 συγχωνευόμενων ή υπό κατάργηση οργανισμών και δημοσίων υπηρεσιών καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις μετάταξής τους μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.
Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους για μόνιμο και εποχικό προσωπικό για το 2011, προκειμένου να προγραμματιστούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο το νέο έτος, οι οποίες θα ενταχθούν στην αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις"
Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι όλοι οι αποσπασμένοι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους και ότι οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής που καταργήθηκε θα μετακινηθούν στις διευθύνσεις αλλοδαπών των περιφερειών.
Με άλλη εγκύκλιό του, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει το πράσινο φως για την εκκίνηση του «Καλλικράτη στο κράτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, με την εγκύκλιο ζητείται από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων και των ΝΠΔΔ να προχωρήσουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου σε πλήρη καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων, καθώς επίσης και των αναγκών που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η καταγραφή θα γίνει με ευθύνη των γενικών γραμματέων που θα οριστούν και θα περιλαμβάνει επίσης τους αποσπασμένους υπαλλήλους και το πλεονάζον προσωπικό των υπηρεσιών.
Παράλληλα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους για μόνιμο και εποχικό προσωπικό για το 2011, προκειμένου να προγραμματιστούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο το νέο έτος, οι οποίες θα ενταχθούν στην αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Ο προγραμματισμός θα πραγματοποιηθεί με βάση τις αποχωρήσεις που θα καταγραφούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000, με αποτέλεσμα να μπορούν να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος μόνο 8.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στις οποίες θα συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις των υπαλλήλων από τον ευρύτερο στον «στενό» δημόσιο τομέα.
Για τον λόγο αυτόν θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία θα προσδιορίζει τους τομείς προτεραιότητας που θα γίνουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2011, δηλαδή στην Υγεία, την Παιδεία και στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΤΟΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟ 2011
Σαρωτικές μετακινήσεις μετά την απογραφή

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών σε ανθρώπινο προσωπικό που θα έχουν καταγράψει οι δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαπιστώσει ότι η νομοθεσία για τις μετατάξεις του προσωπικού παρουσιάζει σημαντικά κενά και δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις του προσωπικού. Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα διευκολύνει την κινητικότητα των υπαλλήλων.
Στον σχεδιασμό των μετατάξεων προσωπικού, που θα κυριαρχήσουν τη χρονιά που έρχεται, το υπουργείο Εσωτερικών θα ακολουθήσει πρακτικές επανεκπαίδευσης υπαλλήλων προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες θέσεις που θα τοποθετηθούν, εντός των ορίων που προδιαγράφονται από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Το μοντέλο αυτό έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τις μετατάξεις του ΟΣΕ όπου, για παράδειγμα, αρκετοί εργαζόμενοι κυρίως τεχνικοί, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εάν επιλέξουν τη μετακίνησή τους σε νοσοκομεία, μπορεί να επανεκπαιδευτούν ως τραυματιοφορείς.
Παράλληλα διοικητικοί υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα μετακινηθούν σε εφορίες θα ακολουθήσουν σεμινάρια για να εκπαιδευτούν σε θέματα που θα κληθούν να χειριστούν. Κυρίαρχο ρόλο στη μετεκπαίδευση των μετατασσόμενων υπαλλήλων θα διαδραματίσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιήσει τα σεμινάρια των υπαλλήλων. Το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εφοδιάσει με τα κατάλληλα «εργαλεία» το ΕΚΔΔΑ, έτσι ώστε να φέρει εις πέρας τον νέο του ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: