Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

"Μαύρη" έκθεση του ΔΝΤ για τους Έλληνες - Μας ζητάνε άλλα 12 δισ μέτρα έως το 2014 - Δείτε αναλυτικά τα μέτρα

- Τα νέα μέτρα που ζητά θα συμφωνηθούν και επίσημα τον Μάρτιο για την 4η δόση
- Νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων και κατάργηση φορέων - Αύξηση ωραρίου εργασίας στο δημόσιο
- Ζητά μέχρι και απολύσεις από τις ΔΕΚΟ αλλά και επιπλέον αύξηση των τιμολογίων
- Φωτιά στις τιμές καθώς ζητούν να βγουν πολλά προϊόντα που υπάγονται στον χαμηλό ΦΠΑΈκθεση φωτιά δημοσιεύει το ΔΝΤ με αφορμή την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείο για την Ελλάδα, μία έκθεση που διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα λεγόμενα του έλληνα πρωθυπουργού, που μιλάει πως το 2013 θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, το ΔΝΤ μιλάει ξεκάθαρα για νέα σκληρότερα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση την τριετία 2012 έως το 2014, προκειμένου να εξοικονομήσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι μακρυά, καθώς αναμένεται να συμφωνηθούν και επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας, τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ πέρα από τα μέτρα αυτά, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα εάν υπάρξουν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί για το 2011.
Στην έκθεση το ΔΝΤ κάνει σαφές τα νέα μέτρα που αναμένεται να τινάξουν στον άερα τις ζωές των ελλήνων πολιτών.
Αρχικά, ζητά κατάργηση των φορέων στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, συγχώνευση δημόσιων φορέων με παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ένα μόνο υπουργείο. Μάλιστα, μιλούν για απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου τομέα, χωρίς να διευκρινίζεται τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά πάγωμα εκ νέου των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 που είναι τώρα στις 8 ώρες και εναρμόνιση με όλα όσα ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος τους είναι η επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, κάτι που θεωρητικά μπορεί να σημαίνει και απολύσεις εάν όλα αυτά τα μέτρα δεν ευοδωθούν.
Ζητούν στην έκθεση επίσης μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και με βάση την παραγωγικότητα του υπαλλήλου και θέλουν επίσης να επιβληθεί πλαφόν τόσο στις αυξήσεις στους μισθούς όσο και στις προαγωγές.
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ προτείνει νέα αύξηση των τιμολογίων, που σημαίνει ότι θα πάρουν φωτιά τα τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα για άλλη μία φορά. Επίσης ζητούν μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς από το κράτος, πάγωμα των προσλήψεων, αλλά και συρρίκνωση του προσωπικού, που μπορεί να σημαίνει και απολύσεις εάν όχι μετατάξεις. Τέλος, βάζουν μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Στα μέτρα που ζητάει εκ νέου το ΔΝΤ για την τριετία 2012-2014 έρχεται να προστεθούν και αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα βάλει φωτιά στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρουν μείωση των προϊόντων που αυτή τη στιγμή υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ, κάτι που θα επιφέρει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, ζητούν να καταργηθεί η γεωγραφική διαφοροποίηση στη φορολογία, που ισχύει τώρα για τις περιπτώσεις της νησιωτικής χώρας.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ζητήσει μεταρρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.
Τέλος, το ΔΝΤ θέλει να βάλει μαχαίρι και στις κοινωνικές παροχές, ζητώντας τη μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά πάνω από το όριο της φτώχειας. Εάν κάποιος σκεφτεί ότι το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ για ένα ζευγάρι με ανήλικα παιδιά, τοτε καταλαβαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα πάνω από τα συγκεκριμένα ποσά θα καταλάβει στην τσέπη του το κόψιμο αυτών των κοινωνικών επιδομάτων.
Τέλος, το ΔΝΤ προτείνει μείωση των αμυντικών δαπανών έως το 2014 τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: