Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρώπη ''φλέγεται" - Ξεκίνησε η ''πολιορκία'' Πορτογαλίας και Ισπανίας

- Οι αγορές μύρισαν αίμα και χρήμα σε Πορτογαλία και Ισπανία
- Πως σπρώχνουν τις δύο χώρες στις ''δαγκάνες'' της τρόικας
- Τα δόλια παιχνίδια φημολογιών,δημοσιευμάτων και αγωνιωδών διαψεύσεων.
- Αυστηρότατο μήνυμα από τον εξαγριωμένο Μπαρόζο
- ''Βούτυρο στο ψωμί" των κερδοσκόπων η κοντόφθαλμη γερμανική κυβέρνηση.
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πορτογαλίας ένιωσε,πιεζόμενος προφανώς,την ανάγκη να διαψεύσει δημοσιεύματα και φημολογίες περί πιέσεων που ασκούνται στη χώρα του για να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Τα ακριβή λόγια του ήταν : “ Η Πορτογαλία δεν δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης” ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις, προς την εφημερίδα Diario de Noticias, προέβη και πηγή του πρωθυπουργού.
Δείτε όμως πόσο κυνικά παίζουν επαναλαμβανόμενα το ίδιο παιχνίδι σε όλες τις χώρες δανειστές(δηλαδή τρόικα)και κερδοσκόποι.Πρώτα πιέζουν με αγωνιώδη δημοσιεύματα που στόχο έχουν την απογείωση των spread και μόλις το επιτύχουν παζαρεύουν από θέση ισχύος τα δάνεια διάσωσης.
Το δημοσίευμα,το δόλωμα του οποίου ''τσίμπησε'' ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πορτογαλίας,ήταν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland,και έγραφε,ΧΩΡΙΣ αναφορά πηγής : “ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ.Παρά το ότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους”.
Αυτό αποτέλεσε το καλύτερο καύσιμο για τη νέα σημερινή υπέπτηση των πορτογαλικών spread,τα οποία έφτασαν πριν από λίγο στις 445 μονάδες βάσης,δηλαδή 10 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.
Έτσι μάταια πριν από λίγο ήρθε από το Βερολίνο η διάψευση περί πιέσεων στην Πορτογαλία : "Η πίεση προς την Πορτογαλία να δεχτεί τη βοήθεια δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θέση του υπουργείου Οικονομικών", σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Bertrand Benoit.
Όμως η όρεξη τους έχει ανοίξει για τα καλά και ο απώτερος στόχος-λεία είναι η Ισπανία.
Σήμερα το πρωί,ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο αισθάνθηκε και αυτός την ανάγκη να δηλώσει,στον καταλανικό ραδιοσταθμό RAC1,ότι αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης, όπως συνέβη με την Ιρλανδία.
Όμως ήδη σήμερα έχουν καταρρίψει κάθε ιστορικό ρεκόρ τα spread των ισπανικών ομολόγων που έφτασαν στις 266 μονάδες βάσης,σχεδόν 15 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.
Και η επιβεβαίωση των σεναρίων έρχεται από αναλυτή,τι πρωτότυπο,της RIA Capital Markets : “Η αγορά έχει εστιάσει περισσότερο στην Ισπανία παρά στην Πορτογαλία, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πρόσβαση της Πορτογαλίας σε χρηματοδότηση είναι αναπόφευκτη”.
Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει κατώτερη των περιστάσεων και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές αυτές για την Ευρώπη.
Τρανή απόδειξη ήρθε πριν από λίγα λεπτά από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ο οποίος αντί για σανίδα σωτηρίας ή έστω μία δήλωση πυροσβεστικού χαρακτήρα,προτίμησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,που προτάθηκε ανεπισήμως από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Αυτό το γαιτανάκι φημολογιών που σημαδεύει απ΄ευθείας στη καρδιά,δηλαδή τη συνοχή της Ευρωπαικής Ένωσης και το παρόν και το μέλλον του ευρώ εξαγρίωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο,ο οποίος αφού διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη ευρωπαικών πιέσεων προς την Πορτογαλία,μετά προχώρησε σε οξύτατες καταγγελίες χωρίς να τις προσωποποιεί : "Πιστεύω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτόν το καιρό είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια αντί να λαμβάνουν αποφάσεις".
Κοινοτικές πηγές υπενθυμίζουν με νόημα τις τελευταίες δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ και του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: