Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Πανοπλία των Δενδρών

Ιδιαίτερης αξίας εύρημα είναι η Πανοπλία των Δενδρών, που ανακαλύφθηκε το 1960 σε θαλαμοειδή τάφο του νεκροταφείου των Δενδρών που ερευνήθηκε την άνοιξη του 1960 από Ελληνες και Σουηδούς αρχαιολόγους (Ν. Βερδελής και Paul Astrom). Τα ευρήματα του τάφου αυτού ήταν πολλά και εντυπωσιακά, με τη χάλκινη πανοπλία να ξεχωρίζει γιατί είναι μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή ακέραια του είδους από την περιοχή του Αιγαίου πριν από τη Γεωμετρική Εποχή.
Στο κάτω μέρος της προσαρμόζονταν έξι ζωστήρες, τρεις εμπρός και τρεις πίσω. Είχε, επίσης, δύο καμπύλα προστατευτικά ελάσματα για τους ώμους (επώμια), δύο καμπύλα περιβραχιόνια συνδεδεμένα στο κάτω τμήμα των επωμίων, δύο τριγωνικά ελάσματα συνδεδεμένα με τα δύο επώμια στο ύψος του στήθους (επιστήθια) και το κολάρο (περιλαίμιο). Την εξάρτυση του πολεμιστή πιθανόν να συμπλήρωνε ένα οδοντόφρακτο κράνος δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο, μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα, είχαν βρεθεί μερικά δόντια κάπρου και δύο χάλκινες παραγναθίδες, που εικάζεται ότι αποτελούσαν την επένδυση του κράνους.
Αποτελείται από κράμα χαλκού - κασσίτερου και η προσεγμένη κατασκευή της μαρτυρά πολύ καλή γνώση των ιδιοτήτων των μετάλλων από τον συγκεκριμένο τεχνίτη.
Η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, αποτελεί το κορυφαίο, εμβληματικού χαρακτήρα έκθεμα του Αρχαιολογικού μουσείου Ναυπλίου, μετά τη νέα του συντήρηση εκτίθεται σε ξεχωριστή περίοπτη προθήκη μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε, εξαρτήματα του οπλισμού του πολεμιστή, χάλκινα σκεύη, πήλινα αγγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: