Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Να ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ οι ΕΥΘΥΝΕΣ για την ΗΤΤΑ του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν σ’ ένα περιβάλλον ξεχωριστής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Τα κόμματα επιχείρησαν να βάλουν τα διλήμματά τους, που αφορούσαν κυρίως την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την πολιτική σταθερότητα και προοπτική, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και το διακύβευμά τους θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη ικανών ηγεσιών, που πιστεύουν στο νέο αρχιτεκτόνημα της αυτοδιοίκησης και που θα οδηγήσουν τους νέους «καλλικρατικούς» δήμους και τις περιφέρειες στην ανάπτυξη. Ο αυτοδιοικητικός λόγος είναι πεδίο προνομιακό για το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τόλμησε και σύνδεσε την κυβερνητική διαδρομή του με τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Σήμερα αγωνίζεται και στοιχηματίζει για την επιτυχία της νέας αυτοδιοικητικής δομής και συγκρότησης του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να ζητήσει από τους πολίτες ψήφο ευθύνης για πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της προσπάθειας να σωθεί η χώρα, αφού είχε να αντιμετωπίσει μια ΝΔ που λαϊκίζει και αδιαφορεί για τις συνέπειες των όσων έπραξε τα πεντέμισι χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα και των όσων λέει ή αποσιωπά τον ένα χρόνο που βρίσκεται καταδικασμένη από τον ελληνικό λαό στη θέση της αντιπολίτευσης.
Είναι φανερό από το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εκλογών ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σωτηρία της χώρας παραμένει πλειοψηφική, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην πλειονότητα των μισθωτών και μικρομεσαίων. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός αντιλήφθηκε ή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια άλλη πρόταση της ΝΔ. Είναι όμως επίσης φανερό ότι οι πολίτες στέκονται αυστηρά απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα και να διορθώνονται αδικίες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να σηκώσουν δυσανάλογα τα βάρη για τη σωτηρία της χώρας. Τα κόμματα της Αριστεράς με τον πολυκερματισμό τους, δεν αποτέλεσαν αξιόπιστο υποδοχέα της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας.
Η αποχή και τα άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια στέλνουν για άλλη μία φορά εκκωφαντικό μήνυμα. Καταδεικνύουν ένα ισχυρό μήνυμα δυσπιστίας προς το πολιτικό σύστημα, που μπορεί στο άμεσο μέλλον να φτάσει μέχρι την απόρριψή του. Το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλει να έχει τη στήριξη των πολιτών και όχι μια ανοχή υπό προθεσμία, θα πρέπει να ερμηνεύσει σωστά το φαινόμενο της αποχής και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του έως σήμερα έχει καταφέρει να αλλάζει, να εξελίσσεται και να ανοίγει δρόμους για την κοινωνία. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε μετά την μεταπολίτευση ως η παράταξη της μεγάλης προσφοράς για τον τόπο. Θα πρέπει να δει και να αναλύσει το αποτέλεσμα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου οι πολίτες ψήφισαν αντισυστημικά και ανέδειξαν δημάρχους που δεν είχαν σχέση με το κόμμα. Θα πρέπει να δει και να αναλύσει το αποτέλεσμα στον Πειραιά, που οι πολίτες έδειξαν να γυρίζουν την πλάτη στο κομματικό παρασκήνιο. Θα πρέπει να δει ότι υπήρξε μια καθαρή επικράτηση των «ανεξάρτητων» δημοτικών σχημάτων και συνδυασμών (51%) και, παρότι σε επίπεδο «καλλικρατικών δήμων», τόσο η χωρική κλίμακα όσο και το νομικό πλαίσιο περιορίζουν τη συγκρότηση «ανεξάρτητων» συνδυασμών.
Το ΠΑΣΟΚ, σε περιβάλλον πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και πολιτικής πίεσης που δεχόταν, δεν είχε ξεκάθαρη στρατηγική για τις εκλογές, παρά το θετικό αποτέλεσμα που κατέγραψε στο β΄ γύρο της αναμέτρησης. Η αδυναμία του να αναδείξει εγκαίρως υποψηφίους και να κινητοποιήσει τις Νομαρχιακές Επιτροπές για την στήριξή τους ήταν εμφανής. Πολλοί δε βουλευτές και κομματικοί παράγοντες, και σ’ αυτή την πολιτική αναμέτρηση, έκαναν προσωπική πολιτική, είτε με τα χρίσματα (υποψήφιων δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών), είτε με την προκλητική απουσία τους την ώρα της μάχης, είτε τέλος και με την ευθεία υπονόμευση μέσω «φίλων» τους που συμμετείχαν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια. Ο αγώνας δεν γίνεται και δεν κερδίζεται με SMS!
Στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ υπέστη βαριά ήττα και οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν και να μην κρυφτεί κανένας πίσω από την νίκη του ανεξάρτητου Πέτρου Τατούλη και των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του.
Γιατί άραγε στο δήμο Άργους-Μυκηνών ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να λάβει την στήριξη του κόμματος το Σεπτέμβριο και να τρέχει χωρίς καμία κομματική υποστήριξη και χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για τη συγκρότηση του πολυάριθμου ψηφοδελτίου του και για την ανάδειξη των προτάσεών του; Γιατί δεν περιφρουρήθηκαν και δε συγκρατήθηκαν οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο νέο δήμο;

Γιατί άραγε ο πολυδιαφημισμένος υποψήφιος στο δήμο Ναυπλίου, που θα «στεφανώνονταν» έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη σημερινή δημοτική αρχή, δεν βρέθηκε ποτέ; Πώς, εκτός από τους «παλιούς φίλους», έτρεξαν και «νέοι φίλοι» να πιάσουν στασίδι στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο του δήμου και κανένας από αυτούς που έχουν λόγο στο ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα δεν ασχολήθηκε; Πώς είναι δυνατόν να μην έχεις υποψήφιο για το δήμο Ναυπλίου και να σου προκύπτει τον Σεπτέμβριο ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2009 και το κόμμα του να μην του δίνει τη στήριξή του, αλλά να του την προσφέρει ο βουλευτής του νομού και η ΝΕ; Απίθανα πράγματα συμβαίνουν!
Γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να λύσει παρεξηγήσεις και προβλήματα που είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Επιδαύρου; Ασχολήθηκε κάποιος σοβαρά;

Γιατί δεν περιφρουρήθηκε η ενότητα του χώρου μας στην Ερμιονίδα;

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη για τις αδυναμίες, παραλείψεις και προσωπικές πολιτικές που ακολούθησαν κάποιοι, με αποτέλεσμα να χάσει το ΠΑΣΟΚ τους δήμους στην Αργολίδα και να βγει πληγωμένο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Περιμένω να αναληφθούν οι ευθύνες. Ωστόσο, επειδή για το κόμμα, την κυβέρνηση και τη χώρα έρχονται δύσκολες ημέρες και πρέπει να μαζέψουμε γρήγορα τις δυνάμεις μας, είναι ανάγκη να γίνει μια ανοικτή συζήτηση για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη δουλειά του στην Αργολίδα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από ανθρώπους που και θέλουν αλλά και μπορούν να ανταποκριθούν πολιτικά. Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι ο καθένας που θα συμμετάσχει στην οργάνωση και λειτουργία του κόμματος να διατηρεί την αυτονομία του και να περιφρουρεί το ρόλο του έναντι άλλων θεσμικών παραγόντων.
Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την ανασύνταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα πορευτούμε για την ανάπτυξη της Αργολίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: