Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δικαστής ΣτΕ: "Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά"

Η νομιμότητα μέρους των κυβερνητικών στο θέμα της φορολογίας, αμφισβητείται πλέον ανοικτά από το ανώτατο δικαστικό σώμα.
Ο σύμβουλος Ι.Γράβαρης , θα εισηγηθεί να κριθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2009 , στο Β' Τμήμα του ΣτΕ.
Σύμφωνα με την αιτιολογία του ανώτατου δικαστή η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.
Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα επισημάνει ότι η έκτακτη εισφορά υπολογιζόμενη επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2008, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.
Παράλληλα, ο κ. Γράβαρης θα αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να προκύπτει από πουθενά για ποιο λόγο έγινε η διαφοροποίηση αυτή.
Σε περίπτωση που η εισήγηση του κ. Γράβαρη γίνει δεκτή από το Β' Τμήμα, την 1η Δεκεμβρίου, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: