Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών.

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, η σημερινή, 25 Νοεμβρίου.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την σημερινή ημέρα, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.Η Ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 1981, από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ. Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν πολιτικές αγωνίστριες από την Δομινικανή Δημοκρατία, και δολοφονήθηκαν με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.Εν τω μεταξύ, προβληματισμό δημιουργούν τα στατιστικά στοιχεία για την βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα.Σύμφωνα με αυτά :
Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Οπως τονίζεται σε διακήρυξη γυναικείων οργανώσεων, η βία είναι μεγάλος κίνδυνος για την υγεία και σημαντική αιτία θανάτου, αναπηρίας, ανικανότητας αναπαραγωγής και αφορά όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή την θρησκεία, οδηγώντας τα θύματά του σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό.
Η βία δεν είναι ατομική ή οικογενειακή υπόθεση αλλά ανομολόγητο έγκλημα που πλήττει τις γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου...
Αυτή η βία είναι λεκτική ή σωματική, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, εκφράζοντας τα στερεότυπα επιβολής της εξουσίας που υφίσταται η γυναίκα στον αγώνα που καθορίζει η ίδια την τύχη της.
Είναι κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού και της προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.
Η ενδοοικογενειακή βία απαιτεί να λάβουμε νομοθετικά μέτρα και ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση της κοινωνίας, μέσα από τα ΜΜΕ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία, που αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίων των Γυναικών...
Σήμερα, Πέμπτη, θα βρίσκεται στα Προπύλαια με ενημερωτικά φυλλάδια και εκκλήσεις, μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις που τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα.
Θα υπάρξουν αρκετά παράλληλα δρώμενα και εκκλήσεις για τις γυναίκες θύματα-βιασμού στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για γυναίκες ακτιβίστριες για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: