Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Καταργείται η Αγροφυλακή

Το πολύπαθο Σώμα της Αγροφυλακής καταργείται οριστικά από την κυβέρνηση Παπανδρέου και μένει τώρα να αποφασιστεί πού μετατάσσονται οι υπάλληλοί της, ενώ οι 5.416 εποχικοί δασοπυροσβέστες εντάσσονται σε καθεστώς πενταετούς θητείας....
Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στο υπουργικό συμβούλιο. Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «Σύστασης Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, εκτός από τη σύσταση του γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, η διεύρυνση της αποστολής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η αναβάθμιση του ρόλου του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, αλλά και η αύξηση του από 100 σε 300 ευρώ του επιδόματος των αστυνομικών που τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας και μετατάχθηκαν σε υπηρεσίες γραφείου.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, περί της καταργήσεως της Αγροφυλακής, που αποτέλεσε αγκάθι και μήλον της έριδος των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται ότι, με την κατάργηση του Σώματος, οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, το δε προσωπικό της μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του. Επίσης, συγκροτείται ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ εξασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, αναφέρεται ότι συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη. Οι υπάλληλοι ως κύριο καθήκον θα έχουν τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, αλλά θα επικουρούν το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.
Η πρόσληψη των υπαλλήλων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: