Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 συνέβη το αδιανόητο για την μεταπολιτευτική παράγκα

Πριν από ένα χρόνο και κάτι ώρες, στις 29 Νοεμβρίου 2009, συνέβη το αδιανόητο. Ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε θριαμβευτικά τη Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του ιδίου έτους και την αποχώρηση το Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της.
Ο χρόνος που πέρασε ήταν μεστός σε γεγονότα και εξελίξεις. Συνοψίζοντας αυτά που πέτυχε ο Σαμαράς μέσα σε ένα μόνο χρόνο μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε μέσα σε 12 μήνες ό,τι δεν κατάφερε ο Καραμανλής σε 12 χρόνια:
1.Παρέλαβε μια ισοπεδωμένη πολιτικά και ιδεολογικά Νέα Δημοκρατία, ύστερα από μια βαριά εκλογική ήττα, και την έκανε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της εν μέσω σφοδρότατων επιθέσεων από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του, αλλά εκμηδένισε κιόλας την διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Ξανάδωσε στη ΝΔ ιδεολογικό στίγμα. Για πρώτη φορά η Κεντροδεξιά κάνει τις ιδέες της σημαία για να κερδίσει την κοινωνία. Δεν προσπαθεί πια να πείσει ότι… «δεν είναι δεξιά», μπας και την ψηφίσουν τίποτε απογοητευμένοι «κεντρώοι». Προβάλλει τα πιστεύω της και προσπαθεί να πείσει τους πάντες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο “κοινωνικός φιλελευθερισμός” βάλλεται σφοδρότατα αυτές τις ημέρες από την κυβερνητική παράταξη και τα εξαπτέρυγά της.
3. Έλεγξε πλήρως τη Νέα Δημοκρατία! Όχι με τον συνήθη τρόπο της κομματικής επιβολής, αλλά με μαζική προσχώρηση στελεχών του Κόμματος στις θέσεις του.
4. Απάλλαξε το κόμμα από τα τζάκια και τις βαρονίες και διέγραψε τη Ντόρα Μπακογιάννη, πράγμα αδιανόητο για τα προηγούμενα χρόνια.
5. Είπε ΟΧΙ στο Μνημόνιο όταν όλοι τον πίεζαν αφόρητα να πει ΝΑΙ και πρότεινε ένα εναλλακτικό οικονομικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που μπορεί να μην πείθει ακόμα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αλλά αποτελεί την πιο σοβαρή προσπάθεια του είδους μέχρι σήμερα.
6. Σε μια στιγμή που όλοι έβαλαν καταιγιστικά εναντίον του για το Μνημόνιο και τις άλλες θέσεις του κατάφερε να αντεπιτεθεί και όχι μόνο να ορθώσει το ανάστημα της ΝΔ, αλλά να επιβάλλει τον αγώνα εναντίον του Μνημονίου ως κύριο πολιτικό διακύβευμα των τελευταίων εκλογών και να παρασύρει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό.
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στη Νέα Δημοκρατία για να καταφέρει να προβάλλει ως πειστικός εναλλακτικός πόλος εξουσίας και αναφέρουμε μερικά από όσα έχουμε επισημάνει κατά καιρούς: Ριζική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Αποφασιστική βελτίωση της πολιτικής επικοινωνίας με τα πλατιά στρώματα, ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ κλπ κλπ – Διαβάστε κι αυτό:Τι περιμένει η κοινωνία απο τον Αντώνη Σαμαρά.
Όμως με την απόφασή του να καταψηφίσει το Μνημόνιο και να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές στα Εθνικά Θέματα, ο Αντώνης Σαμαράς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια όχι μόνο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του σάπιου μεταπολιτευτικού συστήματος που διαφεντεύει ακόμα τις τύχες της χώρας. Από εδώ και πέρα αυτοί θα εισπράττουν μόνο φθορά και όταν θα κλονίζονται τα πάντα ο Αντώνης Σαμαράς και οι χιλιάδες που τον ακολουθούν θα στέκονται όρθιοι στον αγώνα για την Πατρίδα.
«Σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: