Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Νόσος του πολιτισμού ο καρκίνος

Μόνο σε μία από τις χίλιες μούμιες που εξετάστηκαν διαγνώστηκε καρκίνος, γεγονός που σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες μαρτυρά τη σπανιότητα εμφάνισης της νόσου στην αρχαιότητα.
Για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι ο καρκίνος είναι ανθρωπογενής νόσος της σύγχρονης εποχής που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και η κακή διατροφή.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησαν ανθρώπινα λείψανα και αρχαία έγγραφα από την Αίγυπτο και γραπτά αρχεία από την αρχαία Ελλάδα.
Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Νέιτσουρ», παρουσιάζουν τη πρώτη ιστολογική διάγνωση καρκίνου σε μία αιγυπτιακή μούμια.
Το γεγονός ότι εντοπίστηκε μόνο ένα περιστατικό της ασθένειας στις χίλιες μούμιες που εξετάστηκαν, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες αναφορές στα αρχεία της εποχής, αποδεικνύει ότι ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος στην αρχαιότητα και αποτελεί νόσο που δημιούργησε ο άνθρωπος με τον σύγχρονο, καρκινογόνο πολιτισμό του.
«Στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου (ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε κακοήθεια) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως στην αρχαιότητα ήταν εξαιρετικά σπάνιος», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ρόζαλι Ντέιβιντ και προσθέτει:
«Δεν υπάρχει τίποτε στο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, κατά συνέπεια η ασθένεια πρέπει να οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, στη ρύπανση, στις αλλαγές στη διατροφή μας και στον τρόπο ζωής μας».
Μία πιθανή εξήγηση που έχει διατυπωθεί από τους επιστήμονες για τη σπανιότητα των καρκίνων στα αρχαία λείψανα είναι ότι οι όγκοι ενδέχεται να μη συντηρούνται.
Οι νέες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν ότι οι όγκοι στις μούμιες θα έπρεπε να συντηρούνται καλύτερα σε σχέση με τους φυσιολογικούς ιστούς.

Βιβλιογραφία

«Χτενίζοντας», εξάλλου, διαχρονικά την ιατρική βιβλιογραφία, μόνο μετά τον 17ο αιώνα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, άρχισαν να υπάρχουν περιγραφές καρκίνου του μαστού και άλλων μορφών της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πορίσματα της έρευνας των Βρετανών επιστημόνων δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς επιστήμονες και αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις.
Η πλειονότητα των ειδικών υποστηρίζει ότι υπάρχουν στη φύση πολλές αιτίες καρκινογένεσης, όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, η φυσική ραδιενέργεια του υπεδάφους, η μόλυνση από ιούς, ενώ επίσης έχει αποδειχθεί ότι πολλοί καρκίνοι προκαλούνται λόγω κληρονομικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: