Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ Αμπντουλάχ Γκιουλ: η ΕΕ δεν διαθέτει στρατηγική για την ένταξη της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, είπε πως η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μελλοντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη αλλά και στα πλεονεκτήματα ασφάλειας από την ένταξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι να είναι προσκολλημένη στο παρόν.Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός λόγος που η πορεία των διαπραγματεύσεων, έχει μπει σε αργό ρυθμό, είναι ακριβώς η έλλειψη συγκεκριμένου οράματος για την ένταξη της Τουρκίας.
H πραγματικότητα όμως βρίσκεται κάπου αλλού. 8 κεφάλαια που αφορούν την προενταξιακή διαδικασία έχουν παγώσει πλήρως, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι βλέποντας ότι καθυστερεί πολύ η ενταξιακή διαδικασία πρότειναν ένα άλλο είδος συνεργασίας με την χώρα, ένα είδος «προνομιακής» συνεργασίας, κάτι όμως που απορρίπτεται από την Άγκυρα.
Γενικότερα επικρατεί έντονος σκεπτικισμός σχετικά με την ενσωμάτωση της χώρας αυτής στην ΕΕ και όσο καθυστερούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, φαίνεται να χάνεται το ενδιαφέρον για την οριστική ένταξή της.
Το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί άμεσα και από τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στο εσωτερικό της αλλά φυσικά και από το αν θα αλλάξει τη στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: