Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πεθαίνει ο μοναδικός παγετώνας του Δυτικού Ειρηνικού

Ο μοναδικός παγετώνας που εξακολουθεί να υπάρχει στο δυτικό άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού, στο όρος Puncak Jaya στην Ινδονησιακή Νέα Γουινέα, έχει χάσει το 60% του όγκου του μέσα σε 40 χρόνια. Αν συνεχίσει έτσι, τότε θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες ενώ άλλοι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για λίγα χρόνια μόνο.
Μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, η Παπούα ήταν σχεδόν ολόκληρη καλυμμένη με πάγο, αλλά σήμερα ότι έχει απομείνει περιορίζεται σε μια έκταση ενός τετραγωνικού μιλίου. Ο παγετώνας του Puncak Jaya, βρίσκεται στην ινδονησιακή πλευρά της νήσου Παπούα, και σε υψόμετρο 5.000 μέτρων.
Ο καθηγητής Lonnie Thompson του πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο είπε ότι ο παγετώνας χάνει επτά μέτρα ετησίως και τονίζει ότι με το βάθος του να μην ξεπερνά τα 32 μέτρα, μπορεί να εξαφανιστεί στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. «Ο παγετώνας στην Παπούα πεθαίνει. Παλιότερα νόμιζα ότι αυτό θα γινόταν μέσα σε δεκαετίες, πλέον λέω ότι έχουμε ορίζοντα λίγων ετών». «Είναι ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό που είναι ο πιο θερμός ωκεανός στη γη. Αν λιώσει, η ιστορία αυτών των μαζών πάγου θα χαθεί για πάντα», δήλωσε στη Τζακάρτα μετά μια αποστολή διάρκειας 13 ημερών.
«Είναι ο πρώτος παγετώνας που γνωρίζω όπου μπορεί κανείς να ακούσει το νερό να τρέχει κάτω από τον πάγο», πρόσθεσε ο διακεκριμένος εμπειρογνώμων των παγετώνων υπογραμμίζοντας ότι βρέχει καθημερινά σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Παπούα, μια περιοχή απομονωμένη και με δύσκολη πρόσβαση. Προκειμένου ίχνη του παγετώνα να διατηρηθούν, ο Thompson και η ομάδα του αφαίρεσαν 88 μέτρα από τις μάζες πάγου, που θα συμπληρώσουν τις συλλογές δειγμάτων του πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η μελέτη τους θα επιτρέψει να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών στο παρελθόν, στοιχείο που θα χρησιμεύσει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα, σύμφωνα με τον Thompson. Η μελέτη του αμερικανού επιστήμονα και της ομάδας του αναμένεται να δημοσιευτεί το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: