Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μύθοι και άλλα…

Σίγουρα οι διατροφικοί μύθοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην παρέα σου, και όχι με την έννοια του μύθου αλλά ως κάτι που σου προτείνουν να κάνεις για να χάσεις ή για να μην βάλεις κιλά.Η λίστα είναι ατελείωτη, ανανάς, πρωτεΐνη, ξύδι, συνδυασμοί τροφών….και άλλα πολλά. Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω αυτά για τα οποία με ρωτάνε πιο συχνά και σας παρουσιάζω την πραγματικότητα.
- Ξύδι, ανανάς, λάχανο, λεμόνι, κ.α. Αποτελεί γεγονός πως ανά περιόδους ακούμε και για κάποια τροφή – πανάκεια σε όλα μας τα ζητήματα βάρους. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία τροφή με αυτές τις «μαγικές» ιδιότητες. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί το πράσινο τσάι, το οποίο εξαιτίας των κατεχινών που περιέχει αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού μας. Ωστόσο, αν περιμένεις μόνο πίνοντας τσάι να χάσεις τα περιττά κιλά σου τότε θα περιμένεις πολύ!
-Συνδυασμοί τροφίμων. Άλλος ένας μύθος με κύριο αυτόν που υπαγορεύει να μην συνδυάζεις τους υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν αυτή τη θεωρία. Και αυτό είναι κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως αρκετές είναι αυτές οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά (π.χ. δημητριακά, γάλα, γιαούρτι) και αποτελούν συνδυασμό αυτών των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες με υδατάνθρακες). Επιπροσθέτως το γαστρεντερικό μας σύστημα μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά όλες τις τροφές όπως και αν συνδυάζονται αυτές. Το πώς θα τις αξιοποιήσει, αν θα μετατραπούν σε λίπος ή όχι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και τη σχέση που έχουμε με τον καναπέ μας!
-Ιδανική δίαιτα Χ. Δεν υπάρχει ιδανική δίαιτα που να είναι κοινή για όλους. Για τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά υπάρχει μία διατροφή που πλησιάζει ίσως την ιδανική αλλά σίγουρα αυτή δεν είναι κοινή για όλους. Ανά διαστήματα ακούμε για διάφορα προγράμματα διατροφής που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους ή λίπους. Η αλήθεια είναι πως μία διατροφή απώλειας βάρους μπορεί να είναι αποδοτική και να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα μόνο αν είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: