Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τα τζάμια δεν «εμποδίζουν» τις ρυτίδες

Οι ρυτίδες έρχονται από παντού όπως όλα δείχνουν. Ακόμη και πίσω από τα τζάμια μας...κυνηγάνε!
Δυσάρεστα είναι τα νέα από δύο έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, και ειδικά η γήρανση του δέρματος, δεν προκαλούνται μόνο από την απευθείας έκθεση στον ήλιο αλλά ακόμη και πίσω από κλειστά τζάμια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και λίγες ώρες παραμονής μέσα σε αυτοκίνητο είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικές δερματικές βλάβες και εμφάνιση ρυτίδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα μπορεί να δείχνει ως και επτά χρόνια πιο γερασμένο.
Ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην πόλη Μπεζανσόν μελέτησαν γυναίκες οδηγούς και διαπίστωσαν ότι οι βλάβες τις οποίες προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα της πλευράς του προσώπου αλλά και των χεριών που εκτίθενται περισσότερο στις ακτίνες του είναι τόσο μεγάλες ώστε ύστερα από χρόνια είναι εμφανής η διαφορά με την άλλη πλευρά η οποία εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο.
Από την άλλη πλευρά, ερευνητές της Σχολής Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ο φθινοπωρινός ήλιος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από όσο πιστεύαμε ως σήμερα και οι δερματικές βλάβες που προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα τζάμια δεσμεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVΒ) του ήλιου, αλλά περίπου το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVΑ) η οποία σχετίζεται με τα ηλιακά εγκαύματα και τη γήρανση καταφέρνει να διαπεράσει το τζάμι και φθάνουν ως το δέρμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: