Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτυπώθηκε η σύγκρουση δύο γαλαξιών

Τα τρία εξειδικευμένα τηλεσκόπια , Hubble, Chandra και Spitzer (με μία λέξη: Great Observatiories), κατάφεραν να αποτυπώσουν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με εκπληκτική ακρίβεια, όπως δημοσιοποίησε τη Δευτέρα (9/8) η NASA.
Οι γαλαξίες Antennae, οι οποίοι απέχουν περίπου 62 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, άρχισαν να συγκρούονται πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία άπειρων νέων αστεριών τα οποία σχηματίστηκαν ως νέφη αερίων και σκόνης από την ένωση των δύο γαλαξιών.
Μερικά από τα πιο μεγάλα αστέρια έχουν ήδη δημιουργηθεί, ζήσει και καταστραφεί από τότε που άρχισε η σύγκρουση.
Να σημειώσουμε ότι τα μεγάλα αστέρια επιβιώνουν για μικρότερο χρονικό διάστημα από τα μικρά ενώ ακόμα να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς ο δικός μας Ήλιος, ο οποίος είναι ένα αστέρι μεσαίου μεγέθους, αναμένεται να επιβιώσει για περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα.
Τα τρία τηλεσκόπια της NASA κατάφεραν να αποδώσουν συνδυαστικά τη συνολική εικόνα της σύγκρουσης, το καθένα με διαφορετικά χρώματα, επιτρέποντας μας να δούμε, μεταξύ άλλων, τα σημεία όπου θα σχηματιστούν νέοι αστερισμοί, τη μάζα ύλης που διοχετεύεται σε μαύρες τρύπες, παλιά και νέα αστέρια καθώς και σύννεφα σκόνης.
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: