Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η μακροχρόνια απώλεια βάρους μπορεί να μολύνει το αίμα

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος για μεγάλα χρονικά διαστήματα κινδυνεύουν από το να μολυνθεί το αίμα τους από την απελευθέρωση στον οργανισμό ρυπογόνων χημικών ουσιών, που συνήθως αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος, αλλά διαρρέουν στο αίμα με το αδυνάτισμα και την καταστροφή του λίπους.
Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια Ντουκ-Χι Λι του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιουνγκπούκ της Ν. Κορέας, σε εργασία τους που δημοσίευσαν στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το New Scientist, αναφέρουν ότι μια σειρά από χημικές ουσίες βιομηχανικής προέλευσης (POP), που πιθανώς θα απελευθερωθούν στο αίμα εξαιτίας της μείωσης του λίπους, λόγω της απώλειας βάρους, κρύβουν κινδύνους για την υγεία και έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η άνοια κ.α.
Η έρευνα, μεταξύ 1.100 ατόμων άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ, μελέτησε τα επίπεδα επτά τέτοιων χημικών ρυπαντών και διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι είχαν χάσει το μεγαλύτερο βάρος (πάνω από δέκα κιλά) κατά την τελευταία δεκαετία, είχαν και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους αυτών των ουσιών, που έχουν τη γενική ονομασία "παραμένοντες οργανικοί ρύποι" (POPs). Αντίθετα, όσοι άνθρωποι είχαν προσθέσει πάνω από δέκα κιλά στο βάρος τους, είχαν τις λιγότερες ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: