Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα κάνουν καλό στις αρτηρίες

Η έρευνα αφορά ηλικιωμένους που πάσχουν από υπέρταση.
Οι καρδιολόγοι της 1ης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών ταξίδεψαν μέχρι την Ικαρία και μέσα σε 5 μήνες (Ιούνιος-Οκτώβριος 2009) πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα σε μια ομάδα 343 ανδρών και 330 γυναικών ηλικίας 65 έως 100 ετών.
Είναι όλοι οι ηλικιωμένοι του νησιού. Η γιατρός κα. Χριστίνα Χρυσοχόου και ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης, δεν επέλεξαν τυχαία την Ικαρία. Το νησί είναι γνωστό για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων του, αφού οι Ικαριώτες άνω των 90 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τον μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η κατανάλωση καφέ - ένα με δύο φλιτζάνια ημερησίως- από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους, (ελαστικότητα, σωστή διαστολή) μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιοπάθειας.
Η ευεργετική επίδραση της καφεϊνης αποδίδεται στις χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ, ειδικά στον ελληνικό παραδοσιακό καφέ, που περιέχει υψηλής ποσότητας διτερπένια.
Το καφεϊκό οξύ αποδείχθηκε πως βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία ενώ παράλληλα μειώνει την οξείδωση.
Η κα. Χρυσοχόου αποκάλυψε πως η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και βοηθά στην καλύτερη λειτουργίσα των νεφρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: