Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΝΕΦΑ πάνω από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ Κόσμο της Αργολίδας

Με απαισιοδοξία ατενίζουν τη χειμερινή περίοδο οι έμποροι του Άργους, αλλά και ολόκληρης της Αργολίδας, ύστερα από την πτωτική πορεία που σημειώθηκε στην αγοραστική κίνηση κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Δεν έδωσε ανάσα στους εμπόρους η περίοδος των εκπτώσεων. Αντιθέτως, μολονότι το ποσοστό των εκπτώσεων ήταν ιδαίτερα υψηλό ξεπερνώντας σε πολλες περιπτώσεις ακόμα και το 50%, είδαν τον τζίρο τους να πέφτει σημαντικά.
Οι ντόπιοι καταναλωτές από τη πλευρά τους δεν φάνηκαν να συγκινούνται από τις δελεαστικές τιμές των προϊόντων και παρέμειναν συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί στις αγορές τους.
“Η περίοδος των εκπτώσεων δε πήγε καλά. Εκτός από κάποια καταστήματα τα οποία έχουν την αποκλειστικότητα κάποιων επώνυμων προϊόντων, η αγορά δε πήγε όπως περιμέναμε μολονότι οι συνάδελφοι ιδιαιτέρως στην ένδυση και την υπόδηση είχαν κάνει εντυπωσιακές εκπτώσεις. Γενικότερα η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή και ακολούθησε τη κρίση που υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα. Είχε πολύ μεγάλη πτώση και δυσκολία στις πληρωμές. Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από τη πλευρά των εμπόρων έχει γίνει προσπάθεια με προσφορές και εκπτώσεις να δημιουργήσουμε μία κίνηση και να δώσουμε στον καταναλωτή την ευκαιρία να αγοράσει αυτό που θέλει. Δυστυχώς υπήρξε μικρή ανταπόκριση εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών” σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άργους, κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος.
Η χαμηλή εμπορική κίνηση και ο μειωμένος τζίρος έχει φέρει σε δεινή θέση αρκετούς εμπόρους οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων τους.
Κάποιοι έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο των καταστημάτων τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να προχωρούν σε περικοπές, όπως μείωση του προσωπικού.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα υψηλά για την εποχή ενοίκια, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε νέες επαγγελματικές στέγες, οι οποίες τους εξασφαλίζουν χαμηλά έξοδα ενοικίασης, ακόμα και αν αυτές βρίσκονται σε απόσταση από το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Η περικοπή στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων, η αύξηση της ανεργίας, ο “μαρασμός” της αγροτιάς, οι αρνητικοί δείκτες των πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες, καθώς και η αύξηση των εξόδων των νοικοκυριών από την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης δεν αφήνουν τους εμπόρους να δουν με αισιοδοξία τη χειμερινή περίοδο.
Η πλειονότητα αυτών εκτιμούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι “παγερός” και “βαρύς”.
“Σίγουρα η χειμερινή περίοδος που περιμένουμε είναι δύσκολη. Αυτό που θέλω να πω στους καταναλωτές είναι να προτιμούν και να επιλέγουν το στεγασμένο εμπόριο, ώστε να ξέρουν τι ψωνίζουν” αναφέρει ο κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: