Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

AIDS, μια πανάρχαια ασθένεια

Ο ιός του AIDS υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αν και μεταλλάσσεται διαρκώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης.Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα σε πιθήκους στο νησί Μπιόκο και ανακάλυψε ότι ο πρόγονος του ιού του AIDS εμφανίσθηκε σε πιθήκους πριν από 32.000 χρόνια.
Έτσι, κάθε φορά που οι άνθρωποι κυνηγούσαν πιθήκους για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ερχόντουσαν αυτομάτως σε επαφή με τον ιό.
Η ανακάλυψη αυτή καταργεί τις μέχρι τώρα αντιλήψεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία πίστευε ότι ο ιός εμφανίστηκε πριν από λίγους αιώνες.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Τουλάνε στη Λουιζιάνα τονίζουν ότι ο άνθρωπος ήρθε άπειρες φόρες στην ιστορία του σε επαφή με τον ιό.
Το κυνήγι πιθήκων και μαϊμούδων, με σκοπό την εξασφάλιση τροφής, τον άφηνε εκτεθειμένο με τον ιό SIV, τον πρόγονο του AIDS.
Οι επιστήμονες έλεγξαν 79 πιθήκους στο ηφαιστειακό νησί Μπιόκο, το οποίο βρίσκεται 19 μίλια ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, και διαπίστωσαν περαιτέρω ότι ο SIV μεταπήδησε από τους πιθήκους στον άνθρωπο τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το πως μεταδόθηκε η ασθένεια από τους πιθήκους στο ανθρωπινό γένος.
Να σημειωθεί επίσης ότι για τους πιθήκους ο ιός αυτός είναι σχετικά ήπιος σε αντίθεση με τον άνθρωπο.
Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του HIV σε άνθρωπο εμφανίστηκε το 1959 στο τότε βελγικό Κογκό, ενώ η επιστημονική κοινότητα διαθέτει στοιχεία για την ταυτότητα του ιού μόνο τα τελευταία 25 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: