Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Καλπάζει το AIDS ανάμεσα σε ομοφυλόφυλους στην Ευρώπη

Εκτός ελέγχου υποστηρίζουν πως είναι η έξαρση του ιού HIV στη Γαλλία ανάμεσα σε άνδρες ομοφυλόφιλους, επιστήμονες που πραγματοποίησαν δύο μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με έρευνα, το 48% των κρουσμάτων προέρχεται ύστερα από σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε άνδρες ομοφυλόφιλους. Προστίθεται δε, ότι 200% περισσότερο από τους ετεροφυλόφιλους έχουν αυξηθεί οι λοιμώξεις με AIDS σε γκέι άνδρες παρόλο που το διάστημα 2003-2008 τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 1.500 περίπου.
«Η μετάδοση του HIV πλήττει δυσανάλογα ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου και φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου στον πληθυσμό των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Στεφάν λε Βι.
Με συγγενικά στελέχη του ιού έχουν μολυνθεί αρκετοί ομοφυλόφιλοι στο Βέλγιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Infectious Diseases. Στη μελέτη συγκρίθηκαν στελέχη του ιού HIV σε 500 ασθενείς ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων και διαπιστώθηκε πως αρκετοί γκέι είχαν αρρωστήσει από συγγενικά στελέχη του HIV.
Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύεται και εντοπίζει γενετικές ενδείξεις για ριψοκίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές μεταξύ των γκέι στο Βέλγιο.
«Δεδομένα για άλλες περιοχές είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν, ωστόσο ο αριθμός νέων λοιμώξεων σε άνδρες που έχουν σεξ με άνδρες είναι πολύ υψηλό στις περισσότερες περιοχές του κόσμου», αναφέρεται στο κείμενο του Lancet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: