Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

2,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση

Μεγάλος ο αριθμός των υπερτασικών στη χώρα μας καθώς ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ενώ μόνο οι μισοί από αυτούς κατορθώνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.Σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή (17/09) με το συγκεκριμένο θέμα, τονίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, ότι το πρόβλημα της υπέρτασης έχει άμεση σχέση με την ηλικία καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, προσβάλλοντας άτομα ηλικίας 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% και σε ποσοστό άνω του 75% άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών.
Επιπλέον το πρόβλημα της υπέρτασης συνδέεται με βάρος του ατόμου καθώς ένας στους τρεις υπερτασικούς είναι υπέρβαρος ενώ αρκετοί από αυτούς πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα ότι ένα από τα βασικότερα λάθη που διαπράττουμε καθημερινά και επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση, είναι η καθημερινή κατανάλωση 9 γραμμαρίων αλατιού αντί για τη συνιστώμενη ποσότητα των 5 γραμμαρίων.
Μεγάλο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά εμπεριέχεται στα έτοιμα τρόφιμα ακόμα και στα γλυκά καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε.
Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων τονίζουν ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς η συχνότητα της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.
Μελέτες δείχνουν ότι αν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους, πρώιμες βλάβες στην καρδιά, στους νεφρούς και στις καρωτίδες, είναι δυνατόν να προληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: