Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Διορίζουν ακόμη αθλητές-«κηπουρούς»!

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα που επέβαλε το ΔΝΤ και σε πείσμα των αυστηρών συστάσεων που απευθύνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι ελεγκτές της τρόικας, μία κατηγορία πολιτών εξακολουθεί να απολαμβάνει προνόμια και να διορίζεται σε θέσεις Δημοσίου «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων».
Ονόματα 317 «διακριθέντων αθλητών» συνωστίζονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια στα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύονται οι διορισμοί σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, Εφορίες, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Oι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα έχουν να παρουσιάσουν «απίθανες» διακρίσεις - από τη συμμετοχή τους σε τελικούς διεθνών σχολικών αγώνων έως την απλή παρουσία τους στο ρόστερ ομάδων μπάσκετ, βόλεϊ ή χάντμπολ!
Στο μπαράζ των εκατοντάδων διορισμών αθλητών και αθλητριών σε φορείς του δημόσιου τομέα και σε θέσεις της απολύτου προτίμησής τους, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 1999 βάσει του νόμου «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός» του ΠΑΣΟΚ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες Ολυμπιονίκες που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Ενδεικτικά, το 2007 κατέλαβαν θέσεις Δημοσίου 87 αθλητές με «διακρίσεις», την επόμενη χρονιά 77, το 2009 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 107, ενώ το έτος 2010 επί ΔΝΤ έχουμε αισίως φτάσει στους 46 διορισμούς!
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις έγιναν σε δήμους και συνεκτιμήσουμε τον απροσδιόριστα μεγάλο αριθμό των αθλητών, εν αναμονή δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα πρόσληψης και πρόκειται να κατακλύσουν στο προσεχές διάστημα τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε αντιλαμβανόμαστε πώς θα διαμορφωθεί η ήδη δραματική εικόνα των οικονομικών τους. Μόνο κατά το διάστημα 5-9 Αυγούστου 2010 δημοσιεύτηκαν 15 διορισμοί αθλητών, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τη σχετική διαδικασία - ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Μεταξύ των διορισμών αυτών, και ύστερα από κοινή απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου, είναι η τοποθέτηση της κυρίας Ελισάβετ Χατζηαθανασίου «σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων του Δήμου Αμπελοκήπων Ν. Θεσσαλονίκης» λόγω της 5ης θέσης που κατέκτησε στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες ενόργανης γυμναστικής το 1998.
Με το ίδιο σκεπτικό διορίστηκε και η κυρία Κατερίνα Φράγκου «σε κενή οργανική θέση ΠΕ1 Διοικητικού του Δήμου Αθηναίων» επειδή το 1991 ήρθε δεύτερη στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες μπάσκετ! Οι συγκεκριμένοι ενδεικτικοί διορισμοί αναδεικνύουν την υπό συζήτηση ιεράρχηση των αθλητικών διακρίσεων που προβλέπει ο νόμος και επιτρέπει έως και σήμερα το «βόλεμα» στο Δημόσιο ακόμα και λόγω της κατάκτησης, για παράδειγμα, της 8ης θέσης σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες οι οποίοι διεξήχθηκαν 20 χρόνια πριν!
Όπως ακριβώς δηλαδή έγινε στην περίπτωση του διορισμού της κυρίας Δήμητρας Κουντούρη σε θέση διοικητικού στον Δήμο Κοζάνης τον Αύγουστο του 2009 λόγω της διάκρισής της που αφορούσε σε «8η νίκη στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες χειροσφαίρισης στις 23/01/1993» και του κ. Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος διορίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 σε διοικητική θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς επειδή στις 18 Απριλίου 1992 κατετάγη 4ος στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες χειροσφαίρισης.
Η περίπτωση δε της τοποθέτησης της κυρίας Αγάθης Κασούμη, παρόλο που η ίδια έχει πετύχει ιδιαίτερες διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, την ίδια χρονιά, «σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Διοικητικών - Γραμματέων του Δήμου Αμαρουσίου», μια και τον Ιούνιο του 1984 είχε έρθει δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων στο άθλημα της σκοποβολής, αναδεικνύει τη μοναδική προϋπόθεση διορισμού, εκτός των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για την κάθε θέση, που είναι ο αθλητής να έχει διακόψει την αγωνιστική του δραστηριότητα. Πώς μπήκαν στο Δημόσιο.
Με βάση τη νομοθεσία, διαβατήριο διορισμού στο Δημόσιο έχει εξασφαλίσει όποιος μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και υπήρξε εν μέρει τροποποίηση του νόμου, κατέκτησε από 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή από 1η έως 6η νίκη σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων ή έχει επιτύχει ή ισοφαρίσει παγκόσμια επίδοση των παραπάνω ηλικιακών κατηγοριών. Στο Δημόσιο οδηγεί αυτόματα και η κατάκτηση της 1ης έως 6ης θέσης νίκης σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, καθώς και η επίτευξη ή η ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης των ανωτέρω ηλικιακών κατηγοριών.
Η «σκιά» όμως που άπλωσαν πάνω στον ελληνικό αθλητισμό οι υποθέσεις ντόπινγκ τόσο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 όσο και του Πεκίνου το 2008 ανάγκασαν την Πολιτεία, μόλις τον Ιούνιο του 2009, να σμικρύνει το εύρος τον διακρίσεων που κατοχυρώνουν δικαίωμα διορισμού. Από εδώ και στο εξής αθλητές που κατακτούν από 1η έως και 3η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και αθλητές «που εντός χρονικού διαστήματος δέκα ετών σημειώνουν πέντε τουλάχιστον από τις ακόλουθες αγωνιστικές διακρίσεις»(4η έως 8η νίκη σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, 1η έως 6η νίκη σε παγκόσμιους αγώνες ανδρών-γυναικών και 1η έως 6η νίκη σε πανευρωπαϊκούς αγώνες ανδρών-γυναικών) με μία αίτησή τους καταλαμβάνουν θέση στο Δημόσιο.


ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στο Δημόσιο και ο υιός Κούβελας

Ο νόμος που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999 με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη και με τον οποίο καθορίζονταν τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών έμελλε να ανοίξει διάπλατα την πόρτα του Δημοσίου και στον γιο ενός από τους πιο σκληρούς πολέμιους του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου. Χρήση της ευεργετικής διάταξης έκανε και ο γιος του πρώην υπουργού Προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, επί κυβερνήσεως του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κ. Σωτήρη Κούβελα, κ. Νίκος Κούβελας, καθώς ο πρώην μπασκετμπολίστας του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ διορίστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 1130 Γ/15-12-2008: «Διορίζεται ο διακριθείς αθλητής Κούβελας Νικόλαος του Σωτηρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού με βαθμό Δ’ και Μ.Κ. 18ο». Στα «γρανάζια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε μπλεχτεί έναν χρόνο νωρίτερα ένας ακόμα γνωστός μπασκετμπολίστας, της ομάδας του Παναθηναϊκού αυτή τη φορά, ο κ. Χρήστος Μυριούνης.
Ο διεθνής φόργουορντ, ο οποίος είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1992, διορίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2007 «σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού του Δήμου Κηφισιάς». «Άλμα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε και ο άλτης του ύψους κ. Δημήτρης Κοκκότης, μια και από το 2007 είναι διορισμένος, βάσει των διακρίσεών του, σε θέση ΔΕ1 Διοικητικού του Δήμου Αθηναίων.
Επιπλέον, με απόφαση των πρώην υφυπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίων Θανάση Νάκου και Γιώργου Ορφανού, διορίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2007 ο διεθνής Έλληνας σπρίντερ και πρωταθλητής των 100μ. και 200μ. κ. Άγγελος Παυλακάκης σε διοικητική θέση του Δήμου Χαλανδρίου.
Στο μεταξύ, άκρως περιπετειώδης ήταν η παρ’ ολίγον μονιμοποίηση στον Δήμο Κηφισιάς και σε θέση κηπουρού του τερματοφύλακα της Εθνικής και του Ολυμπιακού κ. Αντώνη Νικοπολίδη την περασμένη χρονιά: «Ανακαλείται ο διορισμός του διακριθέντος αθλητή Αντώνη Νικοπολίδη σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ35 Δενδροκηπουρών του Δήμου Κηφισιάς λόγω μη προσέλευσής του εντός διμήνου από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ διορισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: