Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ξύλο στο ΟΑΚΑ: Αφέθηκε ελεύθερος ο Κρίσιτς μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις Ελλήνων και Σέρβων-Τι είπε στην κατάθεση του

Επιστρέφει στη Σερβία χωρίς κυρώσεις ο Κρίσιτς μετά απο παρέμβαση πολιτικών και αθλητικών παραγόντων
Η κόντρα παίρνει διαστάσεις και στο ελληνικό πρωτάθλημα, Τεόντοσιτς και Φώτσης στο στόχαστρο των "αιωνίων,
Προσπαθεί να ρίξει τους τόνους η ΕΟΚ, τι δήλωσε ο γ.γ. κ. Τσαγκρώνης, Δείτε βίντεο και φωτογραφίες και γράψτε τα σχόλιά σας
NewsIt: Το οπαδικό μίσος πέρασε και στην Εθνική μπάσκετ-Πάρτε μέτρα για να μη θρηνήσουμε θύματα.
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην εθνική ομάδα μπάσκετ μετά τα απαράδεκτα επεισόδια στο φιλικό Ελλάδας - Σερβίας στο ΟΑΚΑ λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ στην Τουρκία. Μετά από 15 ώρες στην ασφάλεια ο πρωταγωνιστής των επεισοδίων Νέναντ Κρίσιτς αφέθηκε ελεύθερος. Πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες των δύο χώρων προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα ώστε να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο.
Αργά χθες το βράδυ ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σιμιτζόγλου διέταξε τη σύλληψη του Νέναντ Κρστιτς, του Σέρβου παίκτη που τραυμάτισε με καρέκλα τον Γιάννη Μπουρούση στο κεφάλι. Ο σέντερ της Οκλαχόμα στην απολογία του είπε πως η καρέκλα του γλίστρησε...
Απίστευτη η δικαιολογία του Κρίσιτς για την καρεκλιά στον Μπουρούση: " Ήμουν σε αυτοάμυνα, νόμιζα ότι θα μου επιτεθεί", είπε στις αρχές μετά την μήνυση από τον φόργουορντ του Ολυμπιακού!

Φόβοι για διπλωματικό επεισόδιο

Η σερβική κυβέρνηση φέρεται να ενημερώθηκε για την υπόθεση και έδωσε εντολή στην Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της γειτονικής χώρας, Σνεζάνα Σάμαρτζιτς-Μάρκοβιτς, να ταξιδέυσει εσπευσμένα στην Αθήνα .

Προ των πυλών το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα δύο-φιλικά προσκείμενα-κράτη.

Κρστιτς, Κέσελι, και Μπουρούσης, υποχρεώθηκαν από την αστυνομία να δώσουν κατάθεση μετά τον αγώνα για τα επεισόδια. Οι εικόνες και το βίντεο της συμπλοκής στο παρκέ του ΟΑΚΑ έχει κάνει το γύρο του κόσμου και αναμεταδίδεται από όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ κ. Παναγιώτης Τσαγκρώνης, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, διευκρίνησε πως η όποια τιμωρία κι αν επιβληθεί στους πρωταγωνιστές του επεισοδίων δεν θα αφορά το Μουντομπάσκετ.
«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε διπλωματικό επεισόδιο», πρόσθεσε για την κράτηση του Κρστιτς στην ασφάλεια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία για επέκταση των επεισοδίων στο πρωτάθλημα.

Όλες οι δηλώσεις Τσαγκρώνη

Για το αν υπάρχει κίνδυνος διπλωματικού επεισοδίου: «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε διπλωματικό επεισόδιο, επειδή η πολιτεία και η ομοσπονδία έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λήξει εδώ το ζήτημα. Εκείνο που ελπίζουμε όλοι είναι ότι αυτό το ατυχές γεγονός, που δημιουργήθηκε πάνω στην ένταση των παικτών, θα ξεχαστεί γρήγορα, επειδή δεν είναι αυτή η εικόνα του ελληνικού μπάσκετ. Δεν ήμουν παρών στο ΟΑΚΑ, επειδή είμαι στη Κοζάνη όπου διεξάγεται το Πανευρωπαϊκό Κορασίδων. Εκείνο που είδα από το βίντεο είναι ότι κάποιοι μπήκαν για να χωρίσουν και δέχθηκαν επιθέσεις από άλλους. Το ζήτημα δεν είναι να δούμε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Είναι μια σύγκρουση που δεν έπρεπε να γίνει. Κανένας δεν επιδοκιμάζει. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που λέει ο λαός μας: “Θες από τη μαμή, θες από τη λεχώνα, χάθηκε το παιδί”. Είναι άσχημο αυτό που συνέβη, αλλά πρέπει να κλείσει εδώ».
Για το ενδεχόμενο τιμωρίας των παικτών των δύο ομάδων: «Αν τιμωρηθούν Έλληνες, θα τιμωρηθούν και Σέρβοι. Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει κάποια στιγμή, όμως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις για το Μουντομπάσκετ. Το βίντεο σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί για συμβουλευτική χρήση. Το βίντεο δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο. Είναι απλώς ένα συμβουλευτικό κομμάτι για να το χρησιμοποιήσει κάποιος από τους δικαστές για να σχηματίσει καλύτερη άποψη».
Για τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού της Εθνικής εν όψει Μουντομπάσκετ: «Θέλω να παρακαλέσω αυτό το ατυχές περιστατικό, να το ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είναι άσχημα όσα έγιναν για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά ας χαμηλώσουμε τους τόνους για να το ξεπεράσουμε το συντομότερο και να κλείσουμε την αντιπαράθεση που υπήρξε χθες. Δεν θέλω να βάλω τα πράγματα κάτω από το χαλάκι και να τα κουκουλώσουμε. Έχουμε τις ανησυχίες μας, όμως δεν περιμέναμε να είχαμε τέτοια εξέλιξη σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Θέλουμε να μας βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει η Εθνική και να μην κουβεντιάζουμε αυτή τη στιγμή, αλλά σε λίγες ημέρες να μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ. Είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί για το ελληνικό μπάσκετ. Τα παιδιά έχουν ινδάλματα τους αθλητές μας. Δεν γίνεται να δείχνουμε αυτή την εικόνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο πρόεδρος της FIBA Europe προσπάθησε να υποβαθμίσει τα έκτροπα των αθλητών δηλώνοντας πως από μόνο του το βίντεο των επεισοδίων δεν αποτελεί στοιχείο για να επιβληθεί βαριά καμπάνα στους πρωταγωνιστές.
Για γενική σύρραξη έκαναν λόγο οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα. Δεν αναφέρεται κανένα όνομα αθλητή που συμμετείχε στα επεισόδια.

Ευθείες βολές Τσαρτσαρή κατά Τεόντοσιτς.

Το χρονικό των επεισοδίων
Όλα ξεκίνησαν από μια διαμάχη του Τεόντοσιτς με τον Φώτση και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν! Οι παίκτες των δύο ομάδων έγιναν ένα κουβάρι Τσαρτσαρής και Κέσελι αντάλλαξαν γροθιές, ενώ δεν άργησαν και οι υπόλοιποι να λάβουν μέρος στο σκηνικό της ντροπής.
Ο Σχορτσιανίτης αν και αρχικά ήταν αμέτοχος μπήκε και αυτός στο "κόλπο". Φώτσης και Τεόντοσιτς ξαναπιάστηκαν στα χέρια, έπεσαν στο παρκέ και ο "Big Sofo" χτυπούσε προς την κατεύθυνση τους.

Ο Κρίστιτς πήγε από πάνω του και τον χτυπούσε, μέχρι οι υπόλοιποι Έλληνες να τον σπρώξουν για να φύγει από το σημείο.
Ο Σέρβος σέντερ πήρε μία καρέκλα που βρήκε πίσω από τη μπασκέτα και την έριξε στο κεφάλι του Μπουρούση που δεν συμμετείχε σε όλα αυτά.
Ο Μπουρούσης αιμόφυρτος πήγε στα αποδυτήρια μαινόμενος και έψαχνε τον Κρίστιτς. Ο Ίβκοβιτς που νωρίτερα είχε βρίσει τους διαιτητές και είχε αποβληθεί συγκράτησε τον διεθνή σέντερ.
Το παιχνίδι, φυσικά, διακόπηκε. Δεδομένου ότι το ματς ήταν επίσημο φιλικό, αναμένεται με αγωνία η τύχη των «πρωταγωνιστών» μόλις μερικές μέρες πριν από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το φύλλο αγώνα έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαλλάσσει τους παίκτες και τις ομάδες. Όμως τον τελευταίο λόγο έχει η FIBA.

Ο Νέναντ Κρίστιτς και ο Γιάννης Μπουρούσης κατέθεσαν στην αστυνομία για το συμβάν. Την υπόθεση πλέον χειρίζεται η εισαγγελεία.
Μετά το τέλος του αγώνα ο Κώστας Τσαρτσαρής φωτογράφησε ως υπαίτιο των επεισοδίων τον Μίλος Τεόντοσιτς:
"Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά που έγιναν και δε συνάδουν με το πνεύμα του αθλητισμού και προφανώς τα καταδικάζουμε. Θέλω να πω για αυτά τα παιδιά που έρχονται στη χώρα μας και τρώνε ψωμί και δημιουργούν προβλήματα επανειλημμένα! Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να δούμε τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα.
Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Είναι κρίμα να χάνονται τόσα ελληνικά ταλέντα και να πηγαίνουν τα χρήματα των ομάδων σε παιδιά που αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους ότι δεν το αξίζουν. Αυτό που συνέβη είναι τρομερό αλλά εμείς δε θέλουμε να δημιουργήσουμε βεντέτα. Απο αύριο θα το ξεχάσουμε και θα πάμε παρακάτω."
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δήλωσε απογοητευμένος από τα όσα έγιναν αλλά και από τη διαιτησία:
"Ηταν απογοητευτική η συμπεριφορά των διαιτητών, αλλά δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το πράγμα τώρα. Είμαστε απογοητευμένοι με ό, τι έγινε. Αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν με τον αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα γενικότερα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: