Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στο φως οι αρχαιότερες απεικονίσεις Αποστόλων

Οι αρχαιότερες απεικονίσεις του Ανδρέα και του Ιωάννη ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη, όταν Ιταλοί αρχαιολόγοι με τη χρήση λέιζερ έφεραν στο φως τις αρχαιότερες τοιχογραφίες των Αποστόλων, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα.Εφαρμόζοντας μία νέα τεχνική λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα τους, οι αρχαιολόγοι είδαν τις τοιχογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, ζωγραφισμένες στους χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας. Βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, σε απόσταση 500 μέτρων από τη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, όπου έχει ανακαλυφθεί μια σαρκοφάγος του πρώτου ή του δεύτερου αιώνα, η οποία αποδίδεται στον Αγιο Παύλο.«Το νεαρό πρόσωπο του Ιωάννη είναι οικείο, αλλά το πορτρέτο του νεαρού Ανδρέα είναι το ομορφότερο που έχουμε δει ποτέ, πολύ διαφορετικό από τον γέρο με τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες που γνωρίζουμε από τις μεσαιωνικές εικόνες» δήλωσε η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο.
Ηδη γνώριζαν πρώιμες απεικονίσεις του Πέτρου και του Παύλου σε ομαδικούς πίνακες, αλλά όλες οι γνωστές απεικονίσεις του Ανδρέα και του Ιωάννη χρονολογούνταν στα μέσα του 5ου αιώνα, σύμφωνα με τη Ματσέι. Κι έτσι, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως πρόκειται για τους Ιωάννη και Ανδρέα, επειδή ήταν οι σημαντικότεροι απόστολοι μετά τον Πέτρο και τον Παύλο.
Ο ναός της Αγίας Θέκλας ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 και, καθώς παραμένει κλειστός για το κοινό, η κατακόμβη είναι προσβάσιμη μέσω μιας υπόγειας πόρτας ενός κτιρίου γραφείων. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κατακόμβη χτίστηκε από μια αριστοκράτισσα την εποχή που η Ρώμη άλλαζε από τον παγανισμό στον Χριστιανισμό.
«Η κατακόμβη αυτή δεν ήταν μια κρυφή ταφική τοποθεσία. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν μια επινόηση του Μπεν Χουρ» κατέληξε η Ματσέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: