Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Κατάφεραν να δουν τι κρύβεται κάτω από τις "θαμμένες Άλπεις" της Ανταρκτικής!

Εχουν περάσει 52 χρόνια από την ημέρα που ο ρώσος εξερευνητής Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ και η ομάδα του, ανακάλυπταν μία οροσειρά - φάντασμα, κρυμμένη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής!
Τα " Όρη Γκαμπούρτσεφ" όπως οναμάστηκαν, ήταν μία σειρά από βουνοκορφές, που για τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσαν έναν άλυτο γρίφο για τους επιστήμονες!
Ο δρ Ρόμπιν Μπελ, ένας από τους αμερικανούς ερευνητές που συμμετείχαν στην αποστολή χαρτογράφησής τους, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του μυστηρίου γύρω από αυτά τα βουνά είχε πει: "Αισθάνομαι σαν αρχαιολόγος που ανοίγει μια πυραμίδα και βλέπει μπροστά του έναν... αστροναύτη να κάθεται μέσα σε αυτήν! Η οροσειρά Γκαμπούρτσεφ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται".
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα θεωρίες, τα Όρη , πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πρέπει να έμοιαζαν με τις ευρωπαϊκές Άλπεις, όταν μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική τα έθαψε κάτω από παγετώνες.
Στην εικόνα (κιλκ για μεγέθυνση) βλέπετε ένα γράφημα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια ερευνά την οροσειρά- φάντασμα!

Το μυστήριο του σχηματισμού της οροσειράς!

Πριν από λίγες ημέρες, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν επιτέλους στην κατοχή τους, τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες των Γκαμπούρτσεβ, όπως τις κατέγραψαν ιπτάμενα ραντάρ! Σε μία έκταση που φτάνει αυτήν της Νέας Υόρκης, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αντίκρυσαν αρχαίες κοιλάδες, κοίτες ποταμών, αλλά και λίμνες με νερό σε υγρή μορφή.
Οι εικόνες αν και ελήφθησαν στις αρχές του 2009, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επεξεργαστούν και να οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα. Το μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες είναι να ανακαλύψουν το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα βουνά.
Η θεωρία που για πολλά χρόνια τα ήθελε να σχηματίστηκαν από την ανοδική κίνηση μάγματος που ανασήκωσε τον γήινο φλοιό, έχει πλέον απορριφθεί και όλοι περιμένουν από τις πρόσφατες απεικονιστικές μελέτες, να φωτίσουν το γρίφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: