Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ο.... μακάκος για να ζευγαρώσει, πληρώνει !!

Σύμφωνα με έρευνα του Michael Gumert, από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, ο αρσενικός μακάκος για να ζευγαρώσει πρέπει πρώτα να έχει καθαρίσει τη γούνα του θηλυκού (στη φωτογραφία).
Οι ερευνητές πιστεύουν πως πρόκειται για ένα είδος ανταλλαγής αφού στα ζώα υπάρχει σύνδεση της κοινωνικής προσφοράς με τη σεξουαλική συνεύρεση.
Ο καλλωπισμόςτου θηλυκού συντρόφου από τον αρσενικό, περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των δοντιών και των χεριών για την απομάκρυνση από τη γούνα των παράσιτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ξέμπλεγμα του τριχώματός της! Αυτή η δραστηριότητα συχνά διεγείρει σεξουαλικά τους αρσενικούς πιθήκους, γι αυτό υπάρχει η υπόθεση ότι από εδώ ξεκίνησαν τα προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια μεταξύ των ανθρώπων και εξελίχθηκαν με τα χρόνια.
Ο Gumert παρακολούθησε για δύο χρόνια την συμπεριφορά ενός άγριου πληθυσμού μακάκα που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Tanjung της Ινδονησίας. Συνολικά στην μελέτη συμμετείχαν 243 αρσενικοί πίθηκοι που καλλώπιζαν τις θηλυκές συντρόφους τους. Η διάρκεια καλλωπισμού πριν την σεξουαλική επαφή διαρκούσε από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα ημίωρο ή περισσότερο.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως τα θηλυκά που κατείχαν υψηλή θέση στην κοινωνία των μακάκων μπορούσαν να αρνηθούν τον καλωπισμό τους από τα αρσενικά, αφού στην περίπτωση των μακάκα δεν είναι δεδομένο ότι το θηλυκό θα "δεχτεί" την σεξουαλική συνεύρεση. Απαιτείται μαεστρία στο πλησίασμα του αρσενικού προς το θηλυκό, η οποία περιλαμβάνει φλερτ και γκριμάτσες προσώπου.
"Η ανθρωπόμορφη αυτή συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο του ματιού ή ένα χαμόγελο. Διαπιστώσαμε πώς όσο περισσότερο ένα αρσενικό καλλωπίζει ένα θηλυκό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να επιλεγεί ως ο επόμενος ερωτικός σύντροφος, ειδικότερα στην περίπτωση που τα διαθέσιμα θηλυκά είναι λίγα", υποστηρίζει ο Gumert.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δέιτε τους "κόκκινο-πρόσωπους" μακάκους , ένα είδος που μοιάζει ιδιαίτερα με τους ανθρώπους στην συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: