Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πέντε τα “σωματίδια του Θεού”;

Όσο περνάει ο καιρός, η εικόνα με το περίφημο “σωματίδιο του Θεού”, το ονομαζόμενο και “μποζόνιο του Χιγκς”, που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα εντοπιστεί κατά τα πειράματα του CERN, γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, καθώς, νέα πειράματα στον ανταγωνιστικό επιταχυντή Tevatron των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δείχνουν πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν τελικά πέντε τέτοια “σωματίδια του Θεού”.
Βάσει νέων δεδομένων, όπως σημειώνει το BBC, ενδεχομένως να δείχνουν το δρόμο για νέους νόμους στη φυσική, πέρα από την αποδεκτή σήμερα θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου», που επικράτησε στη δεκαετία του '70, όσον αφορά τα υποατομικά σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους σχέσεις.
Το «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο πήρε το όνομα του βρετανού φυσικού που πρώτος το πρότεινε πριν από δεκαετίες, εξηγεί γιατί τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα και επομένως γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη. Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η έως σήμερα θεωρητική ύπαρξή του.
Τα νέα δεδομένα που έρχονται από το πείραμα Dzero, το οποίο πραγματοποιείται στον επιταχυντή Tevatron του Fermilab στο Σικάγο, δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν πολλαπλές παραλλαγές του συγκεκριμένου μποζονίου.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή τους, οι οποίες παρήγαγαν ζεύγη σωματιδίων ύλης με ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα σωματίδια αντιύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: