Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Βρέθηκαν σπάνια απολιθώματα εκατομμυρίων ετών στη Ρόδο!

Απολιθώματα εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν στη Ρόδο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους δέντρα, κοράλλια, αλλά και απομεινάρια από ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις!
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής - Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, τα ευρύματα αποτελούν ένα σπάνιο παλαιοντολογικό υλικό και η ανακάλυψή τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε επιστημονικά δεδομένα για τη γεωιστορική εξέλιξή συγκεκριμένων ειδών, από εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα.

Τι ανακαλύφθηκε στη Ρόδο

Σημαντικό εύρημα θεωρούνται τα δόντια καρχαριών, ειδικότερα του άσπρου καρχαρία, ενώ στο Πλημμύρι και την Κατταβιά εντοπίστηκαν ευρήματα από ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Στον Προφήτη Ηλία και στο Φαληράκι, βρέθηκαν κοράλλια ηλικίας 160 εκατομμυρίων ετών και στην Καλλιθέα ένα νέο είδος κουκουναριού με μήκος εως 40 εκατοστά!

Τι σημαίνουν τα ευρύματα για το κλίμα που επικρατούσε στο νησί.

Τα ευρύματα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Ρόδο επικρατούσαν χειμώνες με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το κλίμα στη Ρόδο ήταν υποτροπικό, με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 18 βαθμούς Κελσίου.
Τα μοναδικής αξίας απολιθώματα, θα τοποθετηθούν στο παλαιοντολογικό μουσείο που κατασκευάζεται στην περιοχή "Λιβάδα" του Αρχαγγέλου και θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: